ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ για τη διάσωση του Τύπου της περιφέρειας

Προς

 Πρωθυπουργό


 κύριο Γεώργιο Παπανδρέου


             Κοινοποίηση: – Υφυπουργό Εσωτερικών


                                         κ. Γ. Πεταλωτή


                                       Γεν. Γραμματέα Επικοινωνίας


                                        κ. Γ. Πετρουλάκη


 


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,


   Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,  Γνωρίζουμε ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει οποιαδήποτε παρέκκλιση από τους στόχους που η κυβέρνησή σας έχει θέσει, αλλά στο “βωμό” της οικονομικής ύφεσης δεν μπορεί να θυσιάζονται και  υγιείς επαγγελματικά ομάδες, που διαδραματίζουν σπουδαίο πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο.


   Οι εκδότες των περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων, πασχίζουμε και αγωνιούμε καθημερινά για να παρέχουμε το ύψιστο αγαθό της ενημέρωσης στις τοπικές κοινωνίες, λειτουργώντας τις περισσότερες φορές και ως εκείνο το δημοκρατικό “αντίβαρο” απέναντι στα μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ, που “στραγγαλίζουν” το πολιτικό σύστημα χρόνια  τώρα με τα γνωστά δραματικά για τη χώρα μας αποτελέσματα. Όσες δυνάμεις όμως κι αν επιστρατεύσουμε, οι αντοχές μας πλέον έφτασαν στο τέλος τους.


  Η λήψη άμεσων δραστικών μέτρων για να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά προβλήματα που καθιστούν πλέον αδύνατη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας, είναι αδήριτη ανάγκη και στην προσωπική σας παρέμβαση επαφίεται πλέον η διάσωση του Τύπου της περιφέρειας. Προκειμένου να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη έκδοση των εφημερίδων μας ημερησίων και εβδομαδιαίων, επιβάλλεται άμεσα μία συνάντηση μαζί σας με εφικτό στόχο τον συντονισμό συναρμοδίων υπουργείων για σειρά συγκεκριμένων επεμβάσεων που θα καθορίσουν τελικώς και τη βιωσιμότητα ή όχι των περιφερειακών εφημερίδων.


  Ειδικότερα:


  -Η αποκατάσταση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις μας με συγκεκριμένες ενέργειες: μέριμνα για είσπραξη κατά προτεραιότητα των οφειλών Οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ιδίως των ΟΤΑ προς τις εφημερίδες μας


δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών μας όπου αυτό είναι εφικτό, ώστε να δοθεί μια πρώτη σημαντική λύση.


  -Σας υπενθυμίζουμε ότι εμείς δεν είμαστε οι ευνοημένοι των τραπεζών όπως τα μεγάλα συγκροτήματα που στήριξαν τα εκδοτικά τους σχέδια σε “θαλασσοδάνεια” και η δανειοδότηση των εκδοτικών επιχειρήσεών μας, μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων που συμμετέχει το δημόσιο θα πρέπει να εξεταστεί.


  -Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων και όχι μόνο των υποχρεώσεων των περιφερειακών εφημερίδων, μέσω της νομοθετικής πρωτοβουλίας που ήδη έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας-Ενημέρωσης, απαιτεί βαθιές τομές και ρήξεις και δεν πρέπει να


χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Απαιτούμε μηδενική ανοχή για κάθε δημόσιο λειτουργό που δεν κατοχυρώνει την απόδοση του 30% της διαφημιστικής δαπάνης του ευρύτερου δημόσιου τομέα στα Περιφερειακά ΜΜΕ.


  Ενδεικτικά αναφέρουμε την πρόσφατη επιχειρούμενη, από βουλευτές του κόμματός σας,  ύποπτη “πρωτοβουλία” για κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών καταστρατηγώντας κάθε έννοια Αρχών και Κανόνων Διαφάνειας. Η τήρηση του Ν. 2190/1920 όπως ισχύει σήμερα για την προστασία κάθε καλόπιστου τρίτου και των συναλλασσόμενων με την κάθε εταιρία, που είναι υπόχρεη στη δημοσίευση του ισολογισμού της, εξασφαλίζεται αποκλειστικά και μόνο με τη δημοσίευση στην εφημερίδα. Οποιοδήποτε άλλο επιχείρημα είναι έωλο, παραπλανητικό και επικίνδυνο αφού οι διαφόρων ειδών ιστοσελίδες  δεν αναπληρώνουν την αξιοπιστία και την ασφάλεια που παρέχει η δημοσίευση στην εφημερίδα, όπως την απαιτεί ο νόμος περί ανωνύμων εταιριών.


   Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,


  Με την ελπίδα ότι το ήδη βεβαρημένο πρόγραμμά σας, δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για τη συνάντησή μας, τελούμε εν αναμονή εναποθέτοντας τις τελευταίες μας ελπίδες στην προσωπική σας παρέμβαση για τη διάσωση του Τύπου της περιφέρειας.


Με εκτίμηση,


Για τα Δ.Σ.


ΕΙΗΕΕ                                                             ΣΗΠΕ


Ο Πρόεδρος                                                                Ο Πρόεδρος


Γρ. Τριανταφυλλόπουλος                                                       Γ. Λασκαράκης


ΕΙΕΤ                                                                            ΕΙΤΗΕΕΑ


Ο Πρόεδρος                                                                    Ο Πρόεδρος


Φ.  Ζουρόπουλος                                                               Α. Κατωπόδης


Σχετικά Άρθρα

Back to top button