Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Ο Κωστίκας και ο Γιωρίκας υποδέχονται στη Θεσσαλονίκη τον πρωθυπουργό της χώρας…. Ο Κωστίκας και ο Γιωρίκας τα δυο βαφτιστήρια του Σουφλιά, έλαβαν θέσεις και αναμένουν την άφιξη του συντοπίτη τους Κώστα Καραμανλή….

Ο Κωστίκας και ο Γιωρίκας υποδέχονται  στη Θεσσαλονίκη τον πρωθυπουργό της χώρας….


Ο Κωστίκας και ο Γιωρίκας τα δυο βαφτιστήρια  του Σουφλιά, έλαβαν θέσεις και αναμένουν την άφιξη του συντοπίτη τους Κώστα Καραμανλή….


Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο καινούριο ποντιακό ανέκδοτο που έμαθα, αν και η τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα είναι από μόνη της ένα ανέκδοτο….


Ο Κωστίκας και ο Γιωρίκας, δεν είναι  οι δύο Πόντιοι φίλοι από το Κιλκίς ….


Είναι οι δύο νέοι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παραμονή τους από εδώ και πέρα….


Και να σκεφτεί κανείς πως δεν πρόκειται για ανθρώπους, ούτε καν  για τετράποδα…..


Είναι οι δύο μετροπόντικες που θα ανοίξουν τρύπες στη συμπρωτεύουσα για να αποκτήσει και αυτή το Μετρό της και να λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα των Θεσσαλονικέων…


Αυτούς λοιπόν τους δυο μετροπόντικες είχε τη φαεινή ιδέα να βαφτίσει ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και να τους δώσει, όπως δήλωσε και ο ίδιος στους δημοσιογράφους, το όνομα του πρωθυπουργού και το δικό του…..


Και εγώ που νόμιζα πως ο Κωστάκης και ο Γιωργάκης  αντιστοιχούσαν στον  πρωθυπουργό, αλλά και στον Πρόεδρο τους ΠΑΣΟΚ….


 



Πάντως αυτά τα βαφτίσια  όχι μόνο έχουν πλάκα, αλλά παρέχουν και τη δυνατότητα στους κατοίκους της συμπρωτεύουσας να ρίχνουν τα μπινελίκια τους στους δυο μετροπόντικες ονομαστικά κάθε φορά που θα δημιουργείται κάποιο πρόβλημα από την υλοποίηση του έργου, όπως μια καθυστέρηση που θα φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή τους από το κυκλοφοριακό κομφούζιο που θα προκαλούν οι “αρουραίοι ρομπότ”….


Θα μπορείς να βρίζεις άφοβα τον Κωστίκα και το Γιωρίκα  γιατί είναι μηχανήματα, άσχετα αν εσύ εκείνη την ώρα  θα φαντάζεσαι το νονό ή τον αρχηγό….


Κάτι μου λέει πως οι δυο παραπάνω μετροπόντικες θα αποτελούν και τη μασκότ  της φετινής 73ης Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που θα προσδώσουν και μια διαφορετική νότα στην όλη διοργάνωση….


Πέρα του ότι θα αποτελούν και μια έμπρακτη απόδειξη προς τους Θεσσαλονικείς πως ο δικός τους άνθρωπος, ο συντοπίτης τους πρωθυπουργός…. δεν έμεινε…. μόνο στις εξαγγελίες…. 


 



Τα βλέμματα όλων λοιπόν θα είναι στραμμένα σε τούτη την επίσημη άφιξη ενόψει φυσικά των εγκαινίων της 73ης Δ. Ε. Θ….


Στην άφιξη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή  και του κυβερνητικού κλιμακίου που θα το συνοδεύει, μαζί φυσικά με τη Νατάσσα….


Ευτυχώς ή δυστυχώς για τον πρωθυπουργό της χώρας, μαζί με τον Κωστίκα και το Γιωρίκα θα τον υποδεχτούν και πλήθος “ευχαριστημένων” και “ικανοποιημένων” εργαζόμενων,αγροτών,  επαγγελματιών  και επιχειρηματιών……


Αναμένεται να γίνει το έλα να δεις…..


Από την πολύ χαρά τους δε θα ξέρουν με ποιο τρόπο να υποδεχτούν τον πρωθυπουργό και προπάντων τον Αλογοσκούφη….


Μπορεί εδώ και 73 χρόνια η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης να αποτελεί ένα μεγάλο εμπορικό και όχι μόνο γεγονός, όπου επιχειρηματίες και επιχειρήσεις, εγχώριοι και ξένοι, παρουσιάζουν τα προϊόντα τους, ωστόσο η εικόνα που επικρατεί στην κοινή γνώμη είναι  πως αποτελεί το βήμα για να κάνει ο εκάστοτε πρωθυπουργός τον απολογισμό του κυβερνητικού του έργου και ιδιαίτερα του οικονομικού του σκέλους, αλλά ταυτόχρονα να παρουσιάζει και την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει για τη νέα χρόνια…..


Και από ένα οικονομικό πρόγραμμα που ανακοινώνεται για τη νέα χρονιά και στην προκειμένη περίπτωση για το 2009, δε λείπουν ποτέ και οι εξαγγελίες….


 



Μόνο που αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός έλαβε τα μέτρα του για να μην την ξαναπατήσει…..


Τι αξία έχει να υπόσχεσαι και να εξαγγέλλεις σειρά έργων και μέτρων όταν δεν μπορεί να υλοποιήσεις έστω και τα μισά…..


Και από τα μισά να έχουν πάρει το δρόμο προς την υλοποίηση μόνο τα ήμισι από αυτά……;


Για αυτό και τούτη τη φορά ο πρωθυπουργός μας θα είναι ιδιαίτερα φειδωλός  στα δωράκια του προς το λαό…..


Άλλωστε αυτή τη στάση του την επιβάλλουν και τα μέτρα που συμφώνησε από κοινού με τον υπεύθυνο επί των οικονομικών του θεμάτων, τον Γιώργο τον Αλογοσκούφη, για να μην επέλθει το χάος…..


Τώρα το πώς θα αντιδράσουν τα συνδικάτα των εργαζομένων, περιττό να σας πω….. Πάντως κρατώντας μικρό ή όχι καλάθι, το σίγουρο είναι πως θα καρτούν και τα πανό διαμαρτυρίας…..


Οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας είναι δεδομένες και καλά οργανωμένες…. Άλλωστε η ΔΕΘ αποτελεί και το βήμα των εργαζομένων για να στέλνουν το δικό τους μήνυμα διαμαρτυρίας προς την εκάστοτε κυβέρνηση…αλλά και βήμα διεκδίκησης ικανοποίησης των χρόνιων αιτημάτων τους…..


 



Στο προσκήνιο λοιπόν τούτες τις μέρες θα βρίσκεται η ΔΕΘ, η οποία αποτελεί ένα μεγάλο οικονομικό και πολιτικό γεγονός….


Αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την εκάστοτε κυβέρνηση προκειμένου να δώσει το στίγμα της και να προχωρήσει σε μικρές ή μεγάλες παροχολογίες….


Να τάξει και άλλα άσχετα αν από τα προηγούμενα υλοποιήθηκαν ελάχιστα….


(Πέρσι ή πρόπερσι δεν ήταν που δεσμευόταν για την ΕΒΖ και τα Ζαχαρουργία της Ξάνθης και της Λάρισας  πως δε θα κλείσουν, αλλά θα μετατραπούν σε παραγωγής βιοαιθανόλης….; Η υπόθεση παραμένει ακόμη στα λόγια…..μια υπόσχεση που υλοποιήθηκε θεωρητικώς, εμπράκτως όμως έχει ακόμη μακρύ δρόμο….. Και να ήταν μόνο αυτή η εξαγγελία για τον τόπο μας……)….


Από την άλλη, στην απέναντι πλευρά, σε αυτή των εργαζομένων η ΔΕΘ αποτελεί μια εξίσου καλή ευκαιρία να υψώσουν τη δική τους φωνή κα να προβάλουν και την αντίδρασή τους για τις ανεκπλήρωτες κυβερνητικές υποσχέσεις ή για τη σκληρή λιτότητα που θα πρέπει να ακολουθήσουν λόγω της οικονομικής πολιτικής που ασκείται από πλευράς κυβέρνησης ….για να μην επέλθει….το ΧΑΟΣ……


Πάντως προσωπικά το μόνο χάος που βλέπω εγώ ορατό στον ορίζοντα είναι το χάος που αντιμετωπίζουν όσοι κατοικοεδρεύουν στη συμπρωτεύουσα από τον Κωστίκα και το Γιωρίκα…..τους μετροπόντικες ντε….. 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button