“Πορεία Ζωής” στην Αλεξανδρούπολη

Με κεντρικά συνθήματα “Όλοι ίσοι, διαφορετικοί”, “Είμαι μέσα” τριακόσιοι μαθητές σχολείων της Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησαν το πρωί Πορεία Ζωής “χέρι με χέρι”, μια συμβολική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, αφιερωμένη στα άτομα με διανοητική αναπηρία. Η πορεία έγινε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Special Olympics και συνδιοργανώθηκε από την Τοπική Οργανωτική Επιτροπή των Special Olympics Αθήνα 2011, την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, το Δήμο Αλεξανδρούπολης και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Έβρου.

   Με κεντρικά συνθήματα  “Όλοι ίσοι, διαφορετικοί”, “Είμαι μέσα” τριακόσιοι μαθητές  σχολείων της Αλεξανδρούπολης  πραγματοποίησαν το πρωί Πορεία Ζωής  “χέρι με χέρι”, μια συμβολική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, αφιερωμένη στα άτομα με διανοητική αναπηρία.


Η πορεία έγινε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Special Olympics και συνδιοργανώθηκε από την Τοπική Οργανωτική Επιτροπή των Special Olympics Αθήνα 2011, την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, το Δήμο Αλεξανδρούπολης και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Έβρου.


Η πορεία των μαθητών, που φορούσαν όλοι καπελάκια των Special Olympics, ξεκίνησε από τα σχολεία που έλαβαν μέρος και κατευθύνθηκε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Από εκεί η πορεία  με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Άρη Γιαννακίδη, της Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Γεωργίας Νικολάου, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα κ. Γεωργίου Ούστογλου, του Δημάρχου Διδυμοτείχου κ. Παρασκευά Πατσουρίδη, του  Κήρυκα Εθελοντισμού σε όλη την Ελλάδα πατέρα Απόστολου Καβαλιώτη, περιφερειακών συμβούλων, εκπαιδευτικών και μελών της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής, διασχίζοντας κεντρικούς δρόμους της Αλεξανδρούπολης κατέληξε στο χώρο μπροστά από το Δημαρχείο, όπου είχε στηθεί περίπτερο των Special Olympics.


Την πορεία υποδέχθηκαν ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Χρήστος Ζιώγας, πρόεδρος ΚΕΠΑΔΑ, οι αντιδήμαρχοι Αλεξανδρούπολης κ. Χρήστος Γερακόπουλος και κ. Αντώνης Βαμβακερός και πλήθος κόσμου.


Η εκδήλωση άρχισε με την ανάγνωση του μηνύματος που απέστειλε ο Πρόεδρος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής Special Olympics και Πρέσβης Καλής Θελήσεως κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης για την Παγκόσμια Ημέρα των Special Olympics στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζεται:


“Οι αγώνες των Special Olympics  προβάλλουν  πιο έντονα το νόημα της αξίας, για κοινωνική αλληλεγγύη, κοινωνική προσφορά, συμμετοχή, συντροφικότητα και  αγάπη  προς το συνάνθρωπο. Σηματοδοτούν  την ευκαιρία ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, για τα δικαιώματα των ατόμων που διαφέρουν.  Αποτελούν την ευκαιρία ν’ ανοίξουμε τις “πόρτες” μας,  για να υποδεχτούμε τους αθλητές της ζωής, τους αθλητές των  Special Olympics.


Στην  χώρα μας, χώρα των μεγάλων αξιών και του πολιτισμού, απαιτείται σήμερα ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, για αλλαγή της νοοτροπίας και της αντίληψης σχετικά με τη διαφορά.


Ζητούμενο με την ευκαιρία των αγώνων αυτών είναι να αναδειχθεί η διάθεση για προσφορά στον συνάνθρωπό μας, σε κάθε επίπεδο και  να κυριαρχήσει το πνεύμα του εθελοντισμού.


Η δύναμη της θέλησης για ζωή, που επιδεικνύουν τα άτομα αυτά, πρέπει να μας εμπνεύσει, ώστε να συστρατευτούμε μαζί τους και το κίνημα του εθελοντισμού να αποτελέσει κομμάτι των αξιών μας.”


Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου η οποία υπογράμμισε:


“Η Παγκόσμια Ημέρα των Special Olympics σηματοδοτεί μια ξεχωριστή μέρα, όχι μόνο για τα άτομα με διανοητική αναπηρία, αλλά και για όλη την κοινωνία. Είναι μια μέρα που προβάλλει τις αξίες του εθελοντισμού, της κοινωνικής αλληλεγγύης, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή. 


Ο Έβρος, η Αλεξανδρούπολη, ως Αμφιτρύων Πόλις, οι Φέρες, δίνουν το δικό τους κοινωνικό μήνυμα με τη συμμετοχή τους στους  Παγκόσμιους  Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 που θα πραγματοποιηθούν από 25 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου και αποτελούν τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση στον κόσμο, στο χώρο της διανοητικής αναπηρίας.


Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το πρόγραμμα εθελοντισμού έχει μεγάλη απήχηση στην τοπική μας κοινωνία και όλοι, φορείς και πολίτες, έχουν συμπαραταχθεί στο πλευρό της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής στην προσπάθεια αυτή.


Απτή απόδειξη είναι η σημερινή  Πορεία Ζωής των μαθητών, μια πορεία που είναι πηγή ζωής και αισιοδοξίας για όλους μας και που αποδεικνύει και στην πράξη ότι ο  εθελοντισμός είναι κατάθεση ψυχής.


Πραγματικά νοιώθει κανείς πολύ όμορφα και αισιόδοξα όταν βλέπει τόσο πολλούς  ανθρώπους , στη σημερινή εποχή,  να πλαισιώνουν τέτοιες προσπάθειες όπως αυτή των   αγώνων των Special Olympics.


Το  μήνυμα των παιδιών “Είμαι μέσα” πρέπει να περάσει σ’ όλο το νομό και αυτό θα είναι το μεγάλο κέρδος  από αυτή την προσπάθεια, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα. “


Χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου κ. Βαγγέλη Λαμπάκη απηύθυνε ο κ. Ζιώγας ο οποίος τόνισε ότι η Πορεία Ζωής των μαθητών σηματοδοτεί ένα αίσθημα υψηλής ευαισθησίας, ανθρωπισμού και πολιτισμού και στέλνει ένα μήνυμα για μια ζωή χωρίς αποκλεισμούς.


Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο   Κήρυκας Εθελοντισμού σε όλη την Ελλάδα πατέρας Απόστολος Καβαλιώτης καθώς και  μαθήτρια του Ειδικού Σχολείου.


Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Άρης  Γιαννακίδης δήλωσε:


“Η Αλεξανδρούπολη, οι Φέρες, όλος ο Έβρος έχουν συμμετοχή στο πρόγραμμα Πόλις Αμφιτρύων και κυρίως  η  μαζική προσέλευση και η παρουσία των μαθητών, όπου με στεντόρεια φωνή βροντοφωνάζουν το μήνυμα   που πρέπει να διαχέεται σε όλα τα παιδιά του κόσμου, το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, το δικαίωμα στο όνειρο.


Όλα τα παιδιά ,ανεξαρτήτως χρώματος, παιδιά με αναπηρία, παιδιά που είναι υγιέστατα,  όλοι μαζί να συνδιαμορφώσουν μια κοινωνία καλύτερη, μια κοινωνία κοινωνικής ένταξης και του δικαιώματος για όλα τα παιδιά του κόσμου. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπορεύεται από τα παιδιά του Έβρου, από τα παιδιά της Θράκης, από όλα παιδιά του κόσμου”


Στην Πορεία Ζωής πήραν μέρος οι μαθητές των σχολείων της Αλεξανδρούπολης: 1ο Δημοτικό, 4ο Δημοτικό , 8ο Δημοτικό,  12ο Δημοτικό και το Ειδικό Δημοτικό,  1ο Γυμνάσιο,  2ο Γυμνάσιο,  3ο Γυμνάσιο,  4ο Γυμνάσιο και το 5ο Γυμνάσιο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button