Με προτάσεις η κίνηση πολιτών ενόψει των διοδίων στην ΑΜΑΘ

Τα μέλη της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Ξάνθης, μετά την πρόσφατη συνάντησή τους, στις 05-04-11 αποφάσισαν να κάνουν γνωστές τις θέσεις τους ενόψει της εγκατάστασης των πρώτων μετωπικών σταθμών διοδίων της Εγνατίας Οδού, στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

   Τα μέλη της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Ξάνθης, μετά την πρόσφατη συνάντησή τους, στις 05-04-11 αποφάσισαν να κάνουν γνωστές τις θέσεις τους ενόψει της εγκατάστασης των πρώτων μετωπικών σταθμών διοδίων της Εγνατίας Οδού, στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.   Επισημαίνουν ότι παραμένει πάγια θέση τους ότι η ύπαρξη διοδίων για τους χρήστες του οδικού δικτύου, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αν δεν εκπληρώνονται κάποιες βασικές προϋποθέσεις οι οποίες είναι :


    Να υπάρχει εναλλακτικό οδικό δίκτυο για τους χρήστες που δεν επιθυμούν να πληρώσουν, να είναι πλήρως αποπερατωμένος ο οδικός άξονας, τα έσοδα από τα διόδια να αφορούν μόνο στη συντήρηση του εν λόγω δρόμου και όχι σε οποιοδήποτε άλλο σκοπό και, κυρίως, να υπάρχει λογικό τίμημα για τον χρήστη.


   Παράλληλα με τις βασικές αυτές προϋποθέσεις, τα μέλη της Κίνησης ζητούν τη σαφή και τεκμηριωμένη θέση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. γύρω από το ακριβές κόστος συντήρησης που οδικού δικτύου -για το οποίο έχουν υπάρξει πολλές και διαφορετικές εκτιμήσεις στο παρελθόν- καθώς επίσης και το ύψος των εσόδων που προϋπολογίζονται.


   Εκφράζουν σοβαρούς προβληματισμούς  για την δρομολογούμενη είσοδο ιδιώτη που θα αναλάβει την είσπραξη των διοδίων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, ενός δρόμου αμιγώς κρατικού και ολοκληρωμένου, ζητώντας απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση των εσόδων που πρέπει να κατευθυνθούν αποκλειστικά και μόνο στη συντήρηση του οδικού δικτύου.


  Άλλωστε, επισημαίνεται ότι η Εγνατία Οδός είναι ένας διεθνής οδικός άξονας και η πολιτική των διοδίων δεν πρέπει να επιβαρύνει υπέρογκα το κόστος μετακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων στο εσωτερικό των Περιφερειών. Για το λόγο αυτό, υπενθυμίζεται και επανέρχεται στο προσκήνιο η πρόταση της Κίνησης για εμπλοκή των Αιρετών Περιφερειών στη διαχείριση των διοδίων και τη συντήρηση της Εγνατίας Οδού, επιτελώντας το ρόλο τους ως τοπικών κυβερνήσεων.


  Ζητούν από την πολιτεία να συνομιλήσει μαζί τους, καθώς αποδεικνύουν με τις θέσεις τους, έμπρακτα, ότι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των διοδίων με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, χωρίς γενικεύσεις και ανέξοδη κριτική. 


  Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης δεν διέπεται από κανενός είδους ιεραρχική δομή και ηγεσία και αποτελείται από πολίτες όλων των επαγγελματικών, κοινωνικών και πολιτικών χώρων της Ξάνθης.


Σχετικά Άρθρα

Back to top button