Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Και μετά την πολύ μικρή ανάπαυλα που είχαμε με τον εορτασμό της διπλής γιορτής της 25ης Μαρτίου η ζωή συνεχίζει να τραβά την ανηφόρα….. Και μαζί και κάποια ιδιαίτερα κρίσιμα θέματα για τη χώρα και για τους εργαζόμενους…..

Και μετά την πολύ μικρή ανάπαυλα που είχαμε με τον εορτασμό της διπλής γιορτής της 25ης Μαρτίου η ζωή συνεχίζει να τραβά την ανηφόρα…..


Και μαζί και κάποια ιδιαίτερα κρίσιμα θέματα για τη χώρα και για τους εργαζόμενους…..


Το ένα είναι οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια για την ονομασία και τις πιέσεις που ασκούνται από τον πλανητάρχη Μπους…..


Παντού θέλει να βάζει ετούτος το χεράκι του….


Τώρα που λήγει και η θητεία του θέλει να μας κάνει σώνει και καλά το δωράκι του, θέλουμε, δε θέλουμε…..


Μια “Νέα Μακεδονία” ας πούμε γείτονα χώρα….


Τώρα αν θα καταφέρει να γίνει ο νονός, λίαν συντόμως θα το μάθουμε….


Άλλωστε προχθές οι διαπραγματεύσεις έφτασαν στο κρισιμότερο σημείο τους…..


 



Όσο για το δεύτερο θέμα, αυτό που απασχολεί τους εργαζόμενους, πέρα από το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο -χθες Τετάρτη ήταν να ψηφισθεί στη Βουλή- είναι η συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εργοδότες για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας….


Τετάρτη, χθες δηλαδή ήταν το προγραμματισμένο ραντεβού των εκπροσώπων των εργαζομένων με την εργοδοσία….


Φυσικά δεν ήταν το πρώτο ραντεβού, στη σειρά  είναι το τέταρτο…..


Μέχρι την ώρα που γραφόταν η στήλη, δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για το αν κατά την τέταρτη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, ήτοι της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ κατέληξε σε συμφωνία….


Πάντως για τη χρονική εξέλιξη της υπόθεσης, αξίζει να σημειωθεί πώς στην προηγούμενη συνάντηση που έγινε στις αρχές Μαρτίου, οι εργοδότες κατέθεσαν δυο προτάσεις για τις αυξήσεις των μισθών……


1)Αύξηση 3% από 1η  Ιανουαρίου 2008, 3% από 1/9/2008 και 4,5% από 1/5/2009


2)Αύξηση 25 ευρώ από 1/1/2008, 25 ευρώ από 1/9/2008 και 25 ευρώ από 1/5/2009


 



Και οι δυο προτάσεις απορρίφθηκαν από την εργατική πλευρά, που ζητά αυξήσεις 5,4% τουλάχιστον, συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα της εργασίας…..


Σημείο τριβής  στις διαπραγματεύσεις είναι και η χρονική διάρκεια της σύμβασης, ένα ή δύο χρόνια…..


Θετικά αντιμετωπίζει η εργοδοτική πλευρά τα εξής αιτήματα των συνδικάτων μεταξύ άλλων : μια επιπλέον τριετία στους εργαζομένους, μια επιπλέον ημέρα άδειας μετά τα 25 έτη εργασίας, ειδικές άδειες για ασθένεια εξαρτωμένων μελών της οικογένειας και θέσπιση ίδιων ρυθμίσεων για την προστασία της οικογένειας και στις ανάδοχες οικογένειες….


 



Σίγουρα κάθε διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων είναι κρίσιμη και η κάθε πλευρά φροντίζει να εξασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα….


Μάλιστα σε μια περίοδο που τα οικονομικά όλων δεν είναι και καλύτερα, ο πληθωρισμός να καλπάζει και ο Γκαργκάνας να συστήνει σφικτή οικονομική πολιτική και όσο το δυνατό μικρότερες αυξήσεις σε μισθούς, το βέβαιο είναι πως θα χρειαστεί κόπος για να εξασφαλισθεί η εργασιακή ειρήνη…..


Όσο για τις διαπραγματεύσεις, γεγονός είναι πως και αυτές θέλουν το χρόνο τους….


Θέλουν τα μαγειρέματα και φυσικά τα παζαρέματα και τις αμφίπλευρες υποχωρήσεις….


-Σου δίνω τόσο ….


-Ανέβασε λίγο ακόμη την προσφορά σου….


Καλά, αλλά κόψε και κάτι και συ βρε αδερφάκι μου γιατί δε βγαίνω….


-Κάτι θα κάνω, αλλά μη βγουν και οι δικοί μου χαμένοι….


Κάπως έτσι φαντάζομαι πως εξελίσσεται κάθε φορά η συνάντηση ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους, όταν έρχεται η ώρα για να διαπραγματευτούν τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας…


Κάθε φορά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων είναι αποφασισμένες για όλα, προκειμένου να πάρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αυξήσεις….


Στο τέλος, όμως καταλήγουν τις περισσότερες φορές να παίρνουν “φιλοδώρημα”…..


Ας ελπίσουμε πως αυτή τη φορά δε θα ισχύσει αυτό….   


   

Σχετικά Άρθρα

Back to top button