«Όλο και πιο βαθιά στο τέλμα…..»

Από χθες ημερολογιακά έχουμε εισέλθει στην εαρινή ισημερία, μύρισε άνοιξη ….
Οι πελαργοί άρχισαν να καταφθάνουν, έστω και με μικρή καθυστέρηση…..
Στο χωριό των πελαργών, τα Βαφέικα είδα τους πρώτους να πιάνουν θέση στις γνώριμες φωλιές τους….
Ακολουθώντας τα ήθη και έθιμα του λαού μας- α, ρε γιαγιά να ξέρεις από εκεί ψηλά που είσαι ότι έχω μάθει να φορώ μάρτη και στην κόρη μου-με το που είδα τα λελέκια βγάλαμε από τα χέρια τα ασπροκόκκινα βραχιολάκια από κλωστή και τα κρύψαμε κάτω από πέτρες…. αν τα ανακαλύψουν τα μυρμήγκια θα έρθουν και τα πλούτη… αν τα βρουν τα σκουλικάκια θα ζήσουμε στη φτώχια μας ….

Από χθες ημερολογιακά έχουμε εισέλθει στην εαρινή ισημερία, μύρισε άνοιξη ….


Οι πελαργοί άρχισαν να καταφθάνουν, έστω  και με μικρή καθυστέρηση…..


Στο χωριό των πελαργών, τα Βαφέικα είδα τους πρώτους να πιάνουν θέση στις γνώριμες φωλιές τους….


Ακολουθώντας τα ήθη και έθιμα του λαού μας- α, ρε γιαγιά να ξέρεις από εκεί ψηλά που είσαι ότι  έχω μάθει να φορώ μάρτη και στην κόρη μου-με το που είδα τα λελέκια βγάλαμε από τα χέρια τα ασπροκόκκινα βραχιολάκια από κλωστή και τα κρύψαμε κάτω από πέτρες…. αν τα ανακαλύψουν τα μυρμήγκια θα έρθουν και τα πλούτη… αν τα βρουν τα σκουλικάκια θα ζήσουμε στη φτώχια μας ….


Τι σας γράφω τώρα θα σκέφτεστε….


Ξέρετε πολλές φορές η επιστροφή στα παιδικά μας χρόνια αποτελεί μια καλή διέξοδο για να μην αποτρελαθούμε με αυτά που συμβαίνουν…..


Ακόμη και αν είναι προσωρινή η φυγή από τα προβλήματα, μπορεί και λειτουργεί σε κάποιους ανθρώπους ως τονωτική ένεση….


Μπροστά λοιπόν στο χαλασμό και στον όλεθρο που εξελίσσεται στη γειτονιά μας προτιμώ να δίνω την προσοχή στην άφιξη των πελαργών παρά στους βομβαρδισμούς της Λιβύης και στον πυρηνικό εφιάλτη της Ιαπωνίας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου…..


 


Μπορεί ο παππούς και ο μπαμπάς να  χαρακτήριζαν τη δική μας γενιά ως την πιο τυχερή, αφού δεν έζησε πολέμους  με την έννοια και τα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού πολέμου , με πολυβόλα, μάχη στήθος με στήθος και κυρίως να γνωρίζεις τον εχθρό σου ……


Μόνο που τελικά όπως διαπιστώνει κανείς στην πορεία όλα αυτά τα χρόνια η γενιά μας ζει τις συνέπειες των ακήρυχτών πολέμων που εξελίσσονται πότε στα Βαλκάνια, πότε στη Μέση Ανατολή και πότε στους κόλπους των διεθνών οργανισμών (ΝΑΤΟ, ΟΗΕ) και της Ευρωπαϊκής οικογένειας….


Ζούμε άτυπους πολέμους-οικονομικούς-διπλωματικούς-πολιτικούς-επικράτησης και κυριαρχίας κλπ  που κάνουν το παρόν μας βασανιστικό και το μέλλον αβέβαιο…..


Πλέον με πρόσχημα τα ανθρωπιστικά ιδεώδη και τη δημοκρατία και ελευθερία των λαών οι μεγάλοι της γης επεμβαίνουν στα εσωτερικά των χωρών κατά το δοκούν, επιλεκτικά…….


Δεν επεμβαίνουν για να εδραιώσουν την ειρήνη σε μια περιοχή, αλλά γιατί διακυβεύονται κυριαρχικά τους δικαιώματα …..


Αν δεν ήταν τα πετρέλαια θα ξεκινούσαν πόλεμο με τον Καντάφι….;


Όχι βέβαια…..γιατί αν είχαν αγνές προθέσεις, αν προάσπιζαν μόνο τον ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, θα είχαν καταφέρει να έχουμε σήμερα μια ελεύθερη Κύπρο και όχι διχοτομημένη…..


 


Χάλασαν λοιπόν οι συμφωνίες με τον Καντάφι, τον άνθρωπο που οι ίδιες οι Δυνάμεις έφτιαξαν-για θυμηθείτε το Σαντάμ Χουσεϊν και την κατάληξή- , νέα συμφέροντα και νέα σχέδια επί χάρτου με ζωντανές διαφημίσεις για την προώθηση οπλικών συστημάτων και ικανοποίησης των αιτημάτων πολυεθνικών βιομηχανιών όπλων και η ανάγκη μιας νέας επέμβασης των «ειρηνοποιών» δυνάμεων ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα…..


Η Μεσόγειος φλέγεται….ο Καντάφι απειλεί τους πάντες και τα πάντα μετά το θάνατο του γιου του και η ανθρωπότητα παρακολουθεί έντρομη το ενδεχόμενο ενός χημικού πολέμο…..


Ποιος θα μας σώσει από του δυνάστη ; Οι άλλοι δυνάστες…..;


Και μέσα σε αυτό τον άγριο πολεμικό χορό θέση έχει πάρει και η Ελλαδίτσα, που δεν της έφτανε ο δικός της οικονομικός πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε να δώσει το παρόν και σε αυτόν της Μέσης Ανατολής-μα αφού μαίνεται στη γειτονιά της μπορεί να μείνει αδιάφορη; Θα δικαιολογηθούν οι κυβερνώντες….


 


Εδώ δε μπορούμε να ρυθμίσουμε τα του οίκου μας, τρέχουμε να γίνουμε υποχείρια των «ειρηνοποιών»…..


Η λογική έχει πάψει προ πολλού να έχει θέση στο κεφάλι των Ελλήνων πολιτικών….


Γιατί αν είχε θέση, ο Πάγκαλος θα πήγαινε στο σπίτι του και ο Γιώργος Παπανδρέου θα γλύτωνε τα επεισόδια τα  «νεράντζια» και τον πετροπόλεμο κατά τη περιοδεία του στη Σύρο….


Όλο και πιο βαθιά στο τέλμα μπαίνει η ανθρωπότητα…..


Ζούμε αντιφατικές και οξύμωρες καταστάσεις…..


Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία, ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος από τις συνέπειες μιας πυρηνικής καταστροφής και από την άλλοι κανένας λόγος δε γίνεται από τις εξίσου καταστροφικές για το περιβάλλον και τον άνθρωπο συνέπειες των βομβαρδισμών με τους πυραύλους τόμαχοκ και ποιος ξέρει τι άλλα οπλικά συστήματα …..και αυτά αφήνουν ραδιενεργά και χημικά κατάλοιπα και μάλιστα στη γειτονιά μας , η Κρήτη βρέχεται από το Λιβυκό πέλαγος-σκεφτήκαμε τις συνέπειες στον τουρισμό μας;- …..αλλά ποιος δίνει σημασία όταν προέχει η αναδιανομή σφαιρών επιρροής και πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη….;


 


 


 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button