Σημαντικός ο ρόλος των περιφερειακών ΜΜΕ επισημάνθηκε σε ημερίδα στα Χανιά

Στις προσπάθειες της πολιτείας για αναβάθμιση του ρόλου που διαδραματίζουν τα περιφερειακά και τοπικά ΜΜΕ αλλά και στη σημασία που διαδραματίζουν στην πληροφόρηση των πολιτών και στην ανάδειξη των προβλημάτων και των ευκαιριών ανάπτυξης, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών διημερίδας για την ενίσχυση του ρόλου του περιφερειακού τύπου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στα Χανιά.

Στις προσπάθειες της πολιτείας για αναβάθμιση του ρόλου που διαδραματίζουν τα περιφερειακά και τοπικά ΜΜΕ αλλά και στη σημασία που διαδραματίζουν στην πληροφόρηση των πολιτών και στην ανάδειξη των προβλημάτων και των ευκαιριών ανάπτυξης, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών διημερίδας για την ενίσχυση του ρόλου του περιφερειακού τύπου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στα Χανιά.


Ο κ.Πεταλωτής στην ομιλία του επεσήμανε πως τα Περιφερειακά ΜΜΕ έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο καθώς είναι αυτά που διαμορφώνουν την ατζέντα στην Περιφέρεια της χώρας.


“Έχετε στα χέρια σας μια δύναμη πολύ μεγάλη αλλά κρίνεστε καθημερινά από τους πολίτες,” είπε.


Τόνισε πως λόγω της κρίσης “ως κοινωνία αναθεωρούμε ιδέες και αξίες που τις θεωρούσαμε ως δόγματα και αυτό περνά και στον τύπο”.


Όπως είπε χαρακτηριστικά και στα ΜΜΕ πρέπει να αναθεωρηθούν αρκετά πράγματα, ειδικά όταν οι νέες τεχνολογίες έχουν φέρει αλλαγές στην δομή και στην λειτουργία και των Περιφερειακών ΜΜΕ.


Μάλιστα έκανε και ειδική αναφορά στα διαδικτυακά ΜΜΕ επισημαίνοντας πως “διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στην ενημέρωση , σε ένα πλέον αναβαθμισμένο , τεχνολογικά και μορφωτικά, αναγνωστικό κοινό”.


Ο κ Πεταλωτής μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει αυτοέλεγχος και αυτορύθμιση ,ώστε όπως είπε, ” να ανέβει από όλους μας η ποιότητα σε πολύ μεγάλο βαθμό”


Από το βήμα της διημερίδας των Χανίων ο κ Πεταλωτής κάλεσε τα ΜΜΕ. “να στηρίζουν και να μην τρομοκρατούν τον πολίτη.”


Στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας Ενημέρωσης Γιώργος Πετρουλάκης αφού αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο της σχέσης πολιτείας ΜΜΕ χαρακτήρισε τη γραφειοκρατία ως το πρώτο πρόβλημα στην λειτουργία της γραμματείας σε σχέση με τα μέσα, κυρίως τα περιφερειακά.


Μίλησε για τη σύσταση ειδικής επιτροπής που επεξεργάζεται αλλαγές στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια ” διαδικασία ουσίας και όχι δημοσίων σχέσεων.”


Όπως έκανε γνωστό η επιτροπή παρέδωσε χθες το πόρισμα της και σύντομα θα ξεκινήσει το τελευταίο στάδιο της διαβούλευσης.


Ο κ Πετρουλάκης ,τόνισε την ανάγκη κατάρτισης ενός μητρώου ουσίας για τον περιφερειακό τύπο, λέγοντας χαρακτηριστικά,


“Η ένταξη στο μητρώο, πρέπει να έχει πραγματικό όφελος για κάθε εφημερίδα.” Πρότεινε μάλιστα, η κρατική διαφήμιση-καταχώρηση, να δίνεται στο σύνολο του μητρώου και χωρίς ενδιάμεσους, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ο κ Πετρουλάκης επεσήμανε ακόμα-στέλνοντας και ένα μήνυμα, ότι, “εφημερίδα χωρίς πραγματικό δημοσιογράφο δεν γίνεται”


Αναφερόμενος στην ανάγκη της αποκέντρωσης επεσήμανε ότι ο έλεγχος των εφημερίδων για ένταξη στο μητρώο, μπορεί να γίνεται είτε από την τοπική αυτοδιοίκηση, είτε από την περιφέρεια, που θα έχουν και λόγο,στην κατάρτιση του


Από τα Χανιά ο κ Πετρουλάκης ανακοίνωσε πως μια από τις δυο διευθύνσεις της γραμματείας επικοινωνίας θα επικεντρωθεί μόνο στον περιφερειακό τύπο και τόνισε πώς η εντολή της πολιτικής ηγεσίας είναι σαφής, “να μπει τέλος στους αεριτζήδες και τις πελατειακές σχέσεις.”


Ο πρόεδρος-γενικός διευθυντής του ΑΠΕ -ΜΠΕ Ηλίας Μάτσικας, στην τοποθέτηση του αφού αναφέρθηκε στο ρόλο των πρακτορείων ειδήσεων και την μέχρι σήμερα πορεία και προσφορά τους, παρουσίασε τις προσπάθειες για αναβάθμιση του πρακτορείου μέσα και από νέες υπηρεσίες.


Όπως είπε,ο κ Μάτσικας προετοιμάζεται η υπηρεσία γραφικών παραστάσεων-γραφημάτων, που θα δώσει τη δυνατότητα και στα περιφερειακά ΜΜΕ που δεν έχουν τη οικονομική δυνατότητα να συγκροτήσουν παρόμοια τμήματα, να απολαμβάνουν αυτή την υπηρεσία.


Εμπλουτίζεται, ανεφερε ο Προεδρος του ΑΠΕ, συνεχώς και θα αναπτυχθεί γρήγορα, το τμήμα βιντεοσκοπημένων ειδήσεων με στόχο όχι μόνο να καλύπτονται οι τρέχουσες σημαντικές αλλά και οι διεθνείς ειδήσεις, αλλά θα υπάρχει και η δυνατότητα να ικανοποιούνται και αιτήματα των περιφερειακών ΜΜΕ.


Επιπλέον θα υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσης μικρών συνεντεύξεων από άτομα που θα επιλεγούν τα περιφερειακά ΜΜΕ.


Οπως ειπε ο κ Μάτσικας οι μαγνητοσκοπημένες ειδήσεις θα μπορούν να ενισχύσουν τα δελτία ειδήσεων τηλεοπτικών σταθμών της περιφέρειας αλλά και να εμπλουτίζουν τις ιστοσελίδες των εφημερίδων.


Το πρακτορείο, ανεφερε ο Πρόεδρος του, έχει ήδη εντάξει και θα εμπλουτίζει συνεχώς μια ειδική υπηρεσία κάλυψης θεμάτων της βουλής που αφορούν περιφερειακά και τοπικά προβλήματα. Η υπηρεσία αυτή είναι πιθανόν στο μέλλον να εμπλουτισθεί και με βιντεοσκοπημένες καλύψεις.


Παράλληλα ενισχύονται τα ειδικα θέματα και σύντομα θα ενταχθούν σε αυτά χρηστικά και γενικότερα θέματα που θα αφορούν τους πολίτες .


Μια ακόμα υπηρεσία είναι το ηλεκτρονικό περιοδικό με ήχο και βίντεο που παρουσιάζεται ήδη στην ιστοσελίδα του πρακτορείου.


Σύμφωνα με τον κ Μάτσικα το πρακτορείο είναι έτοιμο να συζητήσει με τα ΜΜΕ συνέργιες σε δραστηριότητες για περιορισμό των εξόδων αλλά και να συμμετάσχει από κοινού με τα ΜΜΕ σε προγράμματα για την προώθηση της επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών.


O πρόεδρος του ΑΠΕ- ΜΠΕ τόνισε την αναγκαιότητα να αντιληφθούν όλοι κυρίως όπως είπε οι πολιτικοί- τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση -τον πολύτιμο ρόλο που παίζει το πρακτορείο, τόσο στην ενημέρωση των περιφερειακών μέσων και των κεντρικών, όσο και στην διεθνή σκηνή αφού όπως είπε, “μόνο μέσω του πρακτορείου μεταφέρετε η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.


Και αυτό πιστεύω ότι θα το πετύχουμε με τη βοήθεια του κ Πεταλωτή, ο οποίος έχει βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.


Δυστυχώς, πολλοί ακόμα θεωρούν ότι το πρακτορείο αποτελεί γραφείο τύπου, όπου μεταδίδονται μόνο ανακοινώσεις και ότι τους συμφέρει.ίναι το μόνο Για αυτό, δίνουν συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους μεγάλων ΜΜΕ, αγνοώντας τοΕθνικό Πρακτορείο, που εικαι το μόνο που θα μεταφέρει την είδηση σε όλο σε όλη την περιφέρεια, σε όλο τον κόσμο”


Στην έναρξη των εργασιών της διημερίδας χαιρετισμούς απηύθυναν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ.Μανώλης Όθωνας,ο γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης διοικησης Αθανάσιος Καρούτζος,οι βουλευτές Ευτύχης Δαμιανάκης, Ευαγγελία Κουρουπάκη και Χρήστος Μαρκογιαννάκης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων


Τις εργασίες άνοιξε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γιάννης Γαρεδάκης που παρουσίασε το χρονικό ίδρυσης του, τους στόχους και τη δράση του.


Οι εργασίες συνεχίσθηκαν αργά το μεσημέρι με τοποθετήσεις των προέδρων της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ και θα ολοκληρωθούν αργά το βράδυ με τις τοποθετήσεις καθηγητών, δημοσιογράφων και των προέδρων των περιφερειακών ενώσεων.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button