Σίδηρος. Ένα καλό όπλο που σώζει ζωές στους σεισμούς

Σίδηρος. Ένα καλό όπλο που σώζει ζωές στους σεισμούς. Ο όμιλος κοινωνικού προβληματισμού Ξάνθης πραγματοποίησε εκδήλωση την Παρασκευή το βράδυ στη δημοτική πινακοθήκη “Χρήστος Παυλίδης” με θέμα η εφαρμογή των Σιδηρών κατασκευών στα τεχνικά έργα και ο ρόλος τους στην κοινωνικο – οικονομική ανάπτυξη και βιωσιμότητα.

Σίδηρος. Ένα καλό όπλο που σώζει ζωές στους σεισμούς. Ο όμιλος κοινωνικού προβληματισμού Ξάνθης πραγματοποίησε εκδήλωση την Παρασκευή το βράδυ στη δημοτική πινακοθήκη “Χρήστος Παυλίδης” με θέμα η εφαρμογή των Σιδηρών κατασκευών στα τεχνικά έργα και ο ρόλος τους στην κοινωνικο – οικονομική ανάπτυξη και βιωσιμότητα.

 Ομιλητές Χρίστος Κάλφας Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Αναπληρωτής καθηγητής ΔΠΘ. Δ. Παχούμης -Δρ πολιτικός μηχανικός ΔΠΘ και συντονιστής Χρήστος Σοφίας υποψήφιος διδάκτωρ πολιτικός μηχανικός ΔΠΘ, Χρήστος Κοσμάς υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ομίλου κοινωνικού προβληματισμό που ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια στην Ξάνθη και προβάλει το έργο συμπολιτών μας που ζουν,  εργάζονται και δημιουργούν στην πόλη και είναι εκούσια κρατημένος μακριά από αδιαφανή συμφέροντα και κομματικές τοποθετήσεις. Επίσης είναι μακριά από προκαταλήψεις, μισαλλοδοξίες και δογματισμούς. Ανέφερε ότι ο όμιλος κοινωνικού προβληματισμού στηρίζει το έργο κάθε συμπολίτη μας στην πορεία της δημιουργίας.


   Με αυτό το σκεπτικό έδωσαν το βράδυ της Παρασκευής την ευκαιρία σε επιστήμονες της Ξάνθης να κάνουν προτάσεις για την καλυτέρευση της πόλης με θέμα της συζήτησης η εφαρμογή σιδηρών κατασκευών στα τεχνικά έργα και ο ρόλος στην ανάπτυξη και βιωσιμότητα.


  Ο Χρήστος Καρολίδης δικηγόρος της Ξάνθης ανέφερε ότι οι προτάσεις από τους επιστήμονες τεχνοκράτες ομιλητές της εκδήλωσης απευθύνονται στον καθένα ξεχωριστά και ιδιαίτερα στους πολιτικούς μηχανικούς που ήταν παρόντες αρκετοί στην εκδήλωση. η παρέμβαση και οργάνωση αυτής της εκδήλωσης από την μεριά του Ομίλου Κοινωνικού Προβληματισμού γίνεται στα πλαίσια προσφοράς μιας μικρής βοήθειας σε αυτή την κατεύθυνση.


   Ο αναπληρωτής καθηγητής Χ. Κάλφας, διευθυντής του τμήματος μεταλλικών κατασκευών του τμήματος μηχανικών, πολιτικός μηχανικός και μαθηματικός, εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση του που ο όμιλος κοινωνικού προβληματισμού τον κάλεσε να μιλήσουν για τις κατασκευές, επιθυμώντας παράλληλα μετά τη διάλεξη του να γίνει μία συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα.


   Ο κ. Κάλφας, εστίασε περισσότερο στο γεγονός ότι ενώ στην Ευρώπη οι μεταλλικές εφαρμογές βρίσκουν ανεπτυγμένο και πρόσφορο έδαφος στην Ελλάδα υστερούμε, σε μία προσπάθεια να αναβρεθούν οι αιτίες και πώς μπορούν να αρθούν,  χαρακτηρίζοντας σαν βασική αιτία το άγνωστο του θέματος, λέγοντας ότι στην Ελλάδα δεν τις γνωρίζουμε. “οι μεταλλικές κατασκευές σε περιπτώσεις σεισμικών φαινομένων είναι πολύ πιο ασφαλέστερες”


 Με τη λογική ότι προέχει η ανθρώπινη ζωή, ο κ. Κάλφας τόνισε ότι ο σίδηρος δέχεται παραμορφώσεις, αντέχει τη σεισμική ενέργεια και μπορεί το κτίριο να πέσει αλλά δεν θα καταστραφεί ο κορμός με συνέπεια τη μεγαλύτερη ασφάλεια των ανθρώπων.


   Ενας άλλος λόγος που δεν χρησιμοποιείται στην Ελλάδα είναι ότι δεν γίνονται προτάσεις από τους συναδέλφους τους μηχανικούς.


   Σύμφωνα με τις μελέτες του και τις έρευνες του τμήματός του, αν χρησιμοποιηθεί σίδηρος στην κατασκευή μίας απλής οικοδομής, επέρχεται συνολική οικονομία έως και 6% επί του συνολικού κόστους, κάτι που δεν είναι ευκαταφρόνητο, τονίζοντας βέβαια την ανάγκη σχεδιασμού από ειδικούς. “Η προσπάθεια της εκδήλωσης εστιάζεται να πειστεί ο κόσμος και οι εργολάβοι για τα πλεονεκτήματα της μεταλλικής κατασκευής. μετα από προσπάθεια χρόνων οι μεταλικές κατασκευές υιοθετήθηκαν στα βιομηχανικά κτίρια εστιάζοντας στο γεγονός ότι η μεταλική κατασκευή μπορεί να καλύψει μεγάλα ανοίγματα. όπως αυτό του Αμοιριδειου κλειστού γυμναστηρίου, που ο ίδιος ήταν ο βασικός σχεδιαστης το οποίο έχει άνοιγμα 60 περίπου μέτρων τονίζοντας ότι όταν αυτή η στέγη κατασκευάστηκε εκείνα τα χρόνια ήταν η μεγαλύτερη της Βορείου Ελλάδος”


 


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ


 


 


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button