Ημερίδα με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων κεντρικού Ξενοδοχείου της Ξάνθης, στα πλαίσια της εκτέλεσης του προγράμματος WIDENING THE SEE, σε ότι αφορά τις διάφορες πηγές ενέργειας και παραδείγματα καλών πρακτικών .

   Ημερίδα με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων κεντρικού Ξενοδοχείου της Ξάνθης, στα πλαίσια της εκτέλεσης του προγράμματος WIDENING THE SEE, σε ότι αφορά τις διάφορες πηγές ενέργειας και παραδείγματα καλών πρακτικών .Το Επιμελητήριο της Ξάνθης, σύμφωνα με την κ. Ανθη Παναγιώτου, σύμβουλο προγραμμάτων, ηγείται του ενός από τα τρία γκρουπ εργασίας, αυτό που αφορά την αγορά.


Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν δώδεκα χώρες και ο στόχος αυτού είναι η διάδοση της γνώσης στη χρήση των ηλιακών συστημάτων στο αγοραστικό κοινό αλλά κυρίως η συλλογή παραδειγμάτων καλών εφαρμογών που έχουν περισυλλεγεί από πολλές χώρες και φτάνουν τον αριθμό 56 και μετά από αξιολόγηση επιλέχθηκαν οι 12 καλύτερες πρακτικές για την εφαρμογή των ηλιακών συστημάτων και 2 από αυτές θα εφαρμοστούν ως πειραματικές στη Ρουμανία και στην Ουγγαρία.


 ο κ. Καρύτσας Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Διευθυντής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Κέντρου Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας το οποίο είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και είναι ο υπεύθυνος φορέας για τη διάδοση των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα, τόνισε:


“Πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως για να εξοικονομήσουμε ενέργεια στα κτίρια, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καταναλώνεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ενέργειας από το δομημένο περιβάλλον”.


Ανέφερε ότι ποσοστό 35 με 40% της ενέργειας πηγαίνει για τη θέρμανση και την ψύξη των κτιρίων και το Κέντρο έρχεται να προτείνει τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια όπως χρήση ηλιακής ενέργειας, κατάλληλα μονωμένα κτίρια και γεωθερμικές αντλίες θερμότητας για θέρμανση και ψύξη και θεωρείται σε παγκόσμιο επίπεδο η πιο ενδεδειγμένη λύση στην εξοικονόμηση ενέργειας αφού η επιτυχία κυμαίνεται μεταξύ 60-80% οικονομία στην ενέργεια.


Σαφώς και ενδιαφέρουν πολύ κόσμο είπε ο κ. Καρύτσας αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σε θερμοκήπια.


Τέλος τονίστηκε ότι η πολιτεία πλέον είναι υποχρεωμένη από την Ε.Ε. να υιοθετήσει λόγω της κλιματικής αλλαγής πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας σε ύψος 20% γιατί διαφορετικά θα πληρώσει βαριά πρόστιμα.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ