Συναγερμός για την ιλαρά

Το τελευταίο διάστημα μεγαλώνει ο κατάλογος με κρούσματα της ιλαράς σε χώρες της Ευρώπης. Συνολικά, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 43 θάνατοι. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία, έχουν καταγραφεί 196 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στην Αττική και την Πελοπόννησο.

Το τελευταίο διάστημα μεγαλώνει ο κατάλογος με κρούσματα της ιλαράς σε χώρες της Ευρώπης. Συνολικά, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 43 θάνατοι. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία, έχουν καταγραφεί 196 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στην Αττική και την Πελοπόννησο. Πρόκειται κυρίως για μικρά παιδιά από κοινότητες των Ρομά, καθώς και άτομα ηλικίας 25-44 ετών από τον γενικό πληθυσμό, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και επαγγελματίες Υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας μπορεί να επιτευχθεί με την πλήρη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Αυτό προϋποθέτει ο εμβολιασμός να αποτελεί κρατική ευθύνη και όχι ατομική.

Ζούμε σε περιοχή όπου η ύπαρξη κοινοτήτων Ρομά δημιουργεί συνθήκες εξάπλωσης μία πολύ επικίνδυνης νόσου που λόγω των επιπλοκών μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές βλάβες στον οργανισμό, όπως κώφωση, εγκεφαλίτιδα, διανοητική παράλυση κ.ά., μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια της ζωής.Επίσης μεγάλος είναι στην περιοχή ο αριθμός ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Είμαστε υπέρ της αξιοποίησης κάθε επιστημονικού επιτεύγματος, όπως είναι και τα εμβόλια, που βοηθάει στην πρόληψη προβλημάτων της υγείας του λαού και διεκδικεί τη δωρεάν και απρόσκοπτη αξιοποίησή του απ’ όλους με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια.

Ιδιαίτερα οι υγειονομικοί, λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους, πρέπει να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση όλα τα μέτρα προκειμένου να εμβολιάζονται όχι μόνο για την προστασία της υγείας των ίδιων και των οικογενειών τους αλλά και των ασθενών που συναναστρέφονται. Βασική προϋπόθεση είναι η στελέχωση των νοσοκομείων με γιατρούς εργασίας, που θα αναλαμβάνουν τη συστηματική καταγραφή και την παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων.

Από θέση «αρχής» απορρίπτουμε τις απόψεις του λεγόμενου «αντιεμβολιαστικού κινήματος», όπως επίσης εντοπίζουμε και τους κινδύνους από τη στιγμή που τα εμβόλια και τα φάρμακα αποτελούν καπιταλιστική ιδιοκτησία. Κίνδυνοι είτε από τη χρησιμοποίησή τους όταν δεν έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους είτε από τη δυσκολία των λαϊκών στρωμάτων να αξιοποιήσουν τα εμβόλια και τα φάρμακα για οικονομικούς λόγους, ελλιπούς ενημέρωσης κ.λπ.

Σήμερα, υπάρχουν όλες εκείνες οι υλικές προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, που δεν αντιμετωπίζει τα εμβόλια και τα φάρμακα ως εμπόρευμα. Αυτό απαιτεί κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, ανάπτυξη ενιαίου κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και διακίνησής τους, με κριτήριο την καθολική και δωρεάν κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα μπορεί και πρέπει να παλέψει για ολόπλευρη προστασία της υγείας της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, να αποσπάσει κατακτήσεις. Να παλέψει για::

  • Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους και των επιστημονικών φορέων η έγκαιρη, συνεχής και υπεύθυνη ενημέρωση των γονιών και συνολικά του πληθυσμού, σχετικά με τον εμβολιασμό.
    • Καταγραφή και παρακολούθηση των εμβολιαστικών αναγκών, υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό του πληθυσμού, των εργαζομένων στους χώρους της Υγείας και της Πρόνοιας, από τις δημόσιες μονάδες Υγείας.
    • Να σταματήσει ο εμβολιασμός να είναι ατομική ευθύνη. Καμία απολύτως εμπλοκή των ΜΚΟ στους εμβολιασμούς.
    • Εφοδιασμό των κρατικών μονάδων Υγείας με επαρκή αριθμό όλων των εμβολίων, με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.
    • Κρατικές κινητές μονάδες για τον εμβολιασμό κοινωνικών ομάδων όπως πρόσφυγες-μετανάστες, Ρομά, ηλικιωμένοι, ΑμΕΑ, κ.λπ.
    • Ένταξη στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού όλων των εμβολίων που είναι, επιστημονικά αποδεδειγμένα, ασφαλή και αποτελεσματικά. Να παρέχονται σε όλους δωρεάν, με αυστηρά και μόνο επιστημονικά κριτήρια. Η αποζημίωση όλων των εμβολίων να γίνεται με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού και όχι των ασφαλιστικών ταμείων.
    • Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία και για τη στελέχωση και την πανελλαδική ανάπτυξη Κέντρων Υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button