Αστυνομικά Νέα

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενημερώνει τους πολίτες για την αποφυγή εξαπάτησης από επιτήδειους

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών που έλαβαν χώρα στην Περιφέρεια μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπου επιτήδειοι χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα και παριστάνοντας είτε υπαλλήλους διάφορων δημόσιων υπηρεσιών και λογιστικών γραφείων, είτε πωλητές προϊόντων μέσω διαδικτύου, αφαιρούσαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών χρηματικά ποσά, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σας ενημερώνει:

  • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα – εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
  • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα ή υπάρχουν αναρτήσεις για αυτά στο διαδίκτυο.
  • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
  • Να χρησιμοποιείτε εφαρμογές τραπεζικών ιδρυμάτων αφού πρώτα ενημερωθείτε επαρκώς σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας αυτών.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και να επικοινωνείτε ΠΑΝΤΑ οι ίδιοι με την τράπεζά σας, για επιβεβαίωση συναλλαγών για τις οποίες άγνωστοι σας απέστειλαν σχετικά παραστατικά.
  • Η τράπεζα δεν θα ζητήσει ποτέ τους κωδικούς και τα προσωπικά σας δεδοµένα µέσω e-mail ή smsή τηλεφωνικά. ∆εν γνωστοποιείτε τα στοιχεία της τραπεζικής σας κάρτας σε τρίτους.

Συνεπώς, για να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά, συμβουλεύουμε τους πολίτες:

  • Να μην καταχωρείτε προσωπικά τραπεζικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών σε φόρμες που αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μηνύματαή μέσω υπερσυνδέσμων (links).
  • ΜΗΝδίνετε ΠΟΤΕ και σε ΚΑΝΕΝΑΝ τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής σας κάρταςκαι του λογαριασμού που διατηρείται σε ηλεκτρονική εφαρμογή της τράπεζας.
  • Να πληκτρολογείτε οι ίδιοι την ηλεκτρονική διεύθυνση ( URL ) των τραπεζικών ιδρυμάτων για την είσοδο στους τραπεζικούς λογαριασμούς σας και να μην εισάγεται ποτέ τα προσωπικά τραπεζικά σας στοιχεία σε ηλεκτρονική διεύθυνση ( URL ) του συνδέσμου που σας αποστέλλουν, καθώς δεν είναι ίδια με τη γνήσια διεύθυνση της ιστοσελίδας του εκάστοτε Τραπεζικού Ιδρύματος.
  • Σε περίπτωση που ενημερωθείτε για ανάγκη συγγενικού ή γνωστού σας προσώπου, επικοινωνήστε τηλεφωνικά οι ίδιοι μαζί του, ώστε να επιβεβαιώσετε τα όσα επικαλούνται αυτοί που σας κάλεσαν.

Συστήνεται στους πολίτες να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button