Σοβαρές κατηγορίες Τσιτιρίδη για τα χρέη του Σελέρου στο νέο Δήμο Αβδήρων

Στην κατάθεση ένστασης κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Αβδήρων που μεταφέρει στο νεοσύστατο Δήμο εντάλματα πληρωμής ύψους 1.09 εκατομμυρίων ευρώ που κόπηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Δήμο Σελέρου, προχώρησε ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Γιώργο Τσιτιρίδης. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αφήνει σαφείς υπόνοιες εναντίον του τέως Δημάρχου Σελέρου και νυν Αντιδημάρχου Αβδήρων Ιντζέ Μεμέτ Μπιρόλ, για τις μεγάλες δαπάνες σημειώνοντας ότι μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε πως αφορούν σε 254 εντάλματα, εκ των οποίων ποσό 0,5 εκατομμυρίου αφορά σε τρεις συγκεκριμένους εργολάβους ενώ το υπόλοιπο ποσό κόπηκε μόνο τους δύο τελευταίους μήνες πριν καταργηθεί ο Δήμος.

    Στην κατάθεση ένστασης κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Αβδήρων που μεταφέρει στο νεοσύστατο Δήμο εντάλματα πληρωμής ύψους 1.09 εκατομμυρίων ευρώ  που κόπηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Δήμο Σελέρου, προχώρησε ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Γιώργο Τσιτιρίδης.    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αφήνει σαφείς υπόνοιες εναντίον του τέως Δημάρχου Σελέρου και νυν Αντιδημάρχου Αβδήρων Ιντζέ Μεμέτ Μπιρόλ, για τις μεγάλες δαπάνες σημειώνοντας ότι μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε πως αφορούν σε 254 εντάλματα, εκ των οποίων ποσό 0,5 εκατομμυρίου αφορά σε τρεις συγκεκριμένους εργολάβους ενώ το υπόλοιπο ποσό κόπηκε μόνο τους δύο τελευταίους μήνες πριν καταργηθεί ο Δήμος.


Παράλληλα ασκεί κριτική για το γεγονός ότι εκτός από τα επίμαχα εντάλματα ο Δήμος Σελέρου κληροδοτεί στο Δήμο Αβδήρων υπέρογκα χρέη. Στην ανακοίνωσή του ο Γιώργος Τσιτιρίδης αναφέρει:


    Τη Δευτέρα 14-2-2011, ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αβδήρων Ξάνθης Τσιτιρίδης Γεώργιος, κατέθεσα ένσταση κατά της υπ’ αριθ. απόφασης 9/2011  “Ακύρωση θεωρημένων χρηματικών ενταλμάτων Πληρωμής του πρώην Δήμου Σελέρου και μεταφορά δαπανών στο νέο προϋπολογισμό του Δήμου Αβδήρων” (θέμα 4ο συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου της 31-1-2011) του Δήμου Αβδήρων, ενώπιον του ελεγκτή νομιμότητας. Τα χρηματικά εντάλματα ήταν 254 και το συνολικό ποσό 1.093.453 ευρώ.


   Παρόλο που ζητήσαμε αναβολή της συζήτησης σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο για να ελέγξουμε τί αφορά αυτός ο μεγάλος αριθμός απλήρωτων χρηματικών ενταλμάτων, η παράταξη του κ. Τσολακίδη (17 από τους 18  δημοτικούς συμβούλους συν ένας δημοτικός σύμβουλος από την αντιπολίτευση) ψήφισε και επικύρωσε την ως άνω εισήγηση,   αδιαφορώντας για ένα ποσό της τάξης πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ που θα χρεωθεί ο νεοσύστατος Δήμος Αβδήρων.


  Έπειτα από ένα πρόχειρο έλεγχο που έγινε  διαπιστώθηκε :


1. Το ποσό των 500.000 ευρώ αφορά τρεις μόνο προμηθευτές και εργολάβους


2. Το ποσό των 600.000 ευρώ από τα παραπάνω εντάλματα κόπηκαν το τελευταίο δίμηνο του 2010


3. Δύο από τους δημοτικούς συμβούλους που συμμετείχαν στο δημοτικό συμβούλιο και ψήφισαν  την απόφαση είχαν έννομο συμφέρον, συνεπώς έπρεπε να απέχουν από τη  συζήτηση του θέματος .


4. Εντάλματα που αφορούν προμήθεια καυσίμων, αναφέρονται σε οχήματα του δήμου Σελέρου τα οποία είτε είναι ακινητοποιημένα για διάστημα πάνω από 2 χρόνια (λεωφορείο του Δήμου παρατημένο σε κακή κατάσταση δίπλα από το ιατρείο Σελέρου), είτε στο συνεργείο για πάνω από 3 μήνες (Greinder του Δήμου).


Η διαδικασία που ακολουθήθηκε απαξίωσε την ίδια την αντιπολίτευση και κατά την άποψή μας δεν ήταν διαφανής. Μάλιστα ο νέος Δήμος Αβδήρων κληρονομεί από το Δήμο Σελέρου και από τον κ. Ιντζέ Μεμέτ Μπιρόλ, τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Αβδήρων, μόνο υπέρογκα χρέη και συγκεκριμένα 1.500.000 ευρώ σε Τράπεζες (για το Δήμο Σελέρου και τη δημοτική επιχείρηση του Δήμου Σελέρου) και 1.000.000 ευρώ σε εργολάβους και προμηθευτές. Τα χρηματικά εντάλματα πρέπει να εξεταστούν ξανά διεξοδικά από τον επίτροπο, εφόσον ακυρώθηκαν.


Σε περιόδους όπου πλέον όλοι οι συνδημότες μας περνάνε δύσκολα και αγωνίζονται καθημερινά ακόμα και για την επιβίωσή τους , θα πρέπει ο κ. Τσολακίδης, να εξηγεί όχι μόνο στην αντιπολίτευση, αλλά και σε όλο το λαό, πού πάει το κάθε ευρώ του Δήμου, για να αισθάνεται ο Δημότης, ότι τα χρήματά του δεν ξοδεύονται άσκοπα, αλλά δίκαια προς όφελός του.


Για τη δημοτική μας παράταξη δεν αποδεικνύεται από τα προσκομισθέντα στο Δημοτικό Συμβούλιο έγγραφα, η συνδρομή των προϋποθέσεων νομιμότητας όλων των παραπάνω ενταλμάτων που εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία.


Ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης


του  Δήμου  Αβδήρων


Τσιτιρίδης Γεώργιος

Σχετικά Άρθρα

Back to top button