Άρθρα

Ώρα για ενα νέο ΕΣΥ για τους πολίτες

Αρθρο του Οδυσσέα Βουρβουκέλη

Η έκφραση «υγεία πάνω από όλα» μπορεί να ακούγεται σχεδόν από όλους αλλά στις ημέρες μας παίρνει πλέον άλλες διαστάσεις μιας και η περίθαλψη στη χώρα μας χρειάζεται άμεσες και καινοτόμες λύσεις για να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες και να μην αποτελεί μόνο ένα άχθος στις πλάτες του βασικού χρηματοδότη της που είναι ο ελληνικός λαός.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το Ε.Σ.Υ. είναι ένα δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ που φέρει την υπογραφή του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά. Όμως από τη δεκαετία του ’80 έως σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στον μύλο των προβλημάτων και πρέπει άμεσα να γίνουν αλλαγές.

Όπως τότε που το ΠΑΣΟΚ κάλυψε με το Ε.Σ.Υ. πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας έτσι και τώρα το ΠΑΣΟΚ μπαίνει μπροστάρης με τις προτάσεις του για ένα νέο Σύστημα, δίκαιο και αποδοτικό, χωρίς αφορισμούς μεταξύ κράτους και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη και την όσο το δυνατόν καλύτερη περίθαλψη και εξυπηρέτησή του.

Αυτή τη στιγμή το Σύστημα Υγείας διασώζεται κυριολεκτικά από την αυταπάρνηση του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, αφού οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και τον ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. φρόντισαν να υπάρξει υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και χρόνια αποεπένδυση.  Τα προηγούμενα χρόνια ζήσαμε την προσπάθεια δημιουργίας ενός συγκεντρωτικού αμιγώς κρατικού συστήματος από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. και τη συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας από τη ΝΔ.

Με τους πολίτες να αντιμετωπίζουν άπειρες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους ( τιμές βασικών ειδών διατροφής, λογαριασμοί ρεύματος κλπ) το θέμα της περίθαλψης και της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης δεν μπορεί να αποτελεί έναν ακόμα πονοκέφαλο.

Χρειάζεται άμεσα ένα Δημόσιο (όχι κρατικό) Εθνικό Σύστημα Υγείας με καθολική κάλυψη του πληθυσμού, που θα παρέχει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών που θα συνδέει τους ιδιώτες γιατρούς με τις δημόσιες δομές. Οι υποδομές του ΕΣΥ – που αποτελούν στο σύνολό τους περιουσία των Ελλήνων πολιτών και πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό πάντοτε με κριτήριο κόστος / αποτελεσματικότητα.

Είναι η στιγμή που στο επίκεντρο πρέπει να βρεθεί ο άνθρωπος, να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό Ενιαίο Εθνικό Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να δείξουμε στον πολίτη τον απαιτούμενο σεβασμό.

Αν λέγαμε ότι υπάρχουν απλές και εύκολες λύσεις αυτό θα ήταν μεγάλο ψέμα. Τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά όλα θα πρέπει να είναι μετρημένα και να φέρνουν το ανάλογο αποτέλεσμα. Τώρα χρειάζονται εμπροσθοβαρείς επενδύσεις και εθνικά επιβεβλημένη η αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου.

Πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των ορίων χρηματοδότησης με διακομματική συμφωνία και επιτέλους να αντληθούν πόροι από τα ευρωπαϊκά προγράμματα ώστε να γίνει ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, να εκπαιδευτεί περαιτέρω το προσωπικό και να υπάρξει ενσωμάτωση της τεχνολογίας.

Γνώμονας σε όλα αυτά πρέπει να είναι η εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και φυσικά να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια!

Είναι η ώρα το υπουργείο Υγείας να αποκτήσει ρόλος επιτελικού οργάνου στρατηγικού σχεδιασμού και ελέγχου των λειτουργιών, ενώ παράλληλα οι μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες πρέπει να αυτονομηθούν αποκτώντας τεχνοκρατικά άρτιες διοικήσεις μακριά από τις πελατειακές λογικές.

Επιβάλλεται να μπει τέλος στη χαρτούρα, την ασυμβατότητα μεταξύ των συστημάτων και να εξαλειφθούν μια για πάντα οι τρομακτικές ελλείψεις στη διακίνηση της ιατρικής πληροφορίας μέσω της διασύνδεσης γιατρών και υπηρεσιών.

Ζώντας ο ίδιος σε μια περιοχή με μεγάλες ιδιαιτερότητες, θεωρώ πως πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ανακατευθύνοντας κάθε διαθέσιμη πίστωση σε μια νέα πυραμίδα προτεραιοτήτων που στην κορυφή της θα έχει την Π.Φ.Υ.

Εδώ στην ακριτική Ξάνθη με το ένα και μοναδικό νοσοκομείο, όπως βέβαια και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, η επιλογή οικογενειακού γιατρού και ειδικευμένου θα πρέπει να είναι ελεύθερη, να δημιουργηθούν Κέντρα Υγείας σε όλους τους αγροτικούς και ημιαστικούς Δήμους, που θα υποστηρίζονται από Πολυδύναμα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα του προϋπολογισμού και να χτίσει ένα ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας!

Η πρόσβαση σε αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης είναι αδιαπραγμάτευτη για το ΠΑΣΟΚ και έτσι θα παραμείνει! Δεν χαρίζεται και δεν την διαπραγματευόμαστε!

Οδυσσέας ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗΣ
Τεχνολόγος γεωπόνος οινοποιος

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button