Διήμερο “Ποντιακού Θεάτρου” για το Γηροκομείο μας

Τα ποντιακά τραγούδια, που πέρα από την διασκέδαση μας κρατούν δεμένους με την ποντιακή μας διάλεκτο, με πολύ τρυφερότητα αναφέρονται σ αυτούς που με κόπους μας μεγάλωσαν.
Στον πατερα μας, “Θεέμ σο όνομας εγώ τρανόν όρκο επέρα και είπα πουθέν κι ευρίεται η καρδία του πατέρα”…. στην μανά μας.

Τα ποντιακά τραγούδια, που πέρα από την διασκέδαση μας κρατούν δεμένους με την ποντιακή μας διάλεκτο, με πολύ τρυφερότητα αναφέρονται σ αυτούς που με κόπους μας μεγάλωσαν.Στον πατερα μας,


“Θεέμ σο όνομας εγώ τρανόν όρκο επέρα


και είπα πουθέν κι ευρίεται η καρδία του πατέρα”….


στην μανά μας.


“Λόγια κι θα ευρίουνταν τη μάνα να υμνούνε


όσοι μανάδες μοναχόν την μάνα εγροικούνε”…..


Και πάντοτε αναφέρονται στο χρέος που έχουμε απέναντι τους.


“αμά κι φτας το χρέωσις θα καίετε η ψυς”. …..


Η αγωνία που εκφράσθηκε από την Πρόεδρο του Γηροκομείου Ξάνθης μας συγκίνησε βαθύτατα.


Ένα ίδρυμα που στεγάζει απόμαχους της ζωής, ανθρώπους που η ίδια η ζωή δεν ήταν με το μέρος τους, βρίσκεται στο σημείο να απειλείται άμεσα ακόμη και με αναστολή της λειτουργίας του.


Μία προοπτική πραγματικά καταστροφική για το μέλλον αλλά και για το παρόν 55 γερόντων και γεροντισσών, οι οποίοι έχουν βρει σε αυτό καταφύγιο και φροντίδα για να μπορέσουν να περάσουν με αξιοπρέπεια τα τελευταία χρονιά της ζωής τους…


Μας συγκλονίζουν οι προσπάθειες των εργαζόμενων και του Δ.Σ. να μην νιώθουν, οι τρόφιμοι του Γηροκομείου μας, ξεχασμένοι και ξεκομμένοι από το κοινωνικό σύνολο. Να στολίσουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους με ομορφιά σε ένα χαρούμενο και άνετο περιβάλλον. Που προσφέρει φιλοξενία στους κουρασμένους οδοιπόρους της ζωής. Αγάπη και θαλπωρή στους απομάχους της ζωής!


Με βαθιά συναίσθηση του χρέους που έχουμε απέναντι στην κοινωνία αλλά ιδιαίτερα στους συνανθρώπους μας που η μοίρα τούς φέρθηκε σκληρά, το Δ.Σ. του συλλόγου μας, σύλλογος κατ εξοχήν πολιτισμού, με τους προγόνους μας να έχουν βιώσει την ανέχεια και την εγκατάλειψη, αναζήτησε τρόπους συμπαράστασης προσθέτοντας ένα λιθαράκι στην προσπάθεια τους να χαρίσουν ένα χαμόγελο ζεστασιάς κι Ανθρωπιάς.


Στην αναζήτηση μας αυτή χείρα βοήθειας μας πρόσφερε ο σύλλογος “Μπέλλες” ο οποίος με το θεατρικό του τμήμα αποδέχθηκε την πρόταση μας να παρουσιάσουμε, σε ένα διήμερο “Ποντιακού Θεάτρου”, από μια θεατρική παράσταση, στο Δημοτικό αμφιθέατρο, τα έσοδα των οποίων θα δοθούν στο Γηροκομείο.


Τα θεατρικά έργα που θα παρουσιαστούν είναι:


– “Ο χωρέτες”, από την θεατρική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου “Μπέλλες” του Δήμου Μουριών Νομού Κιλκίς


– “Σα κρύα τη λουτρού”, από τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ξάνθης.


Στην προσπάθεια μα αυτή αρωγός είναι η “Φιλοτελική Εταιρεία Ξάνθης”, στα μέλη και το Δ.Σ. της οποίας απευθύνουμε τις ευχαριστίες μας


Οι παραστάσεις θα δοθούν:


– Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011, “Ο χωρέτες” του Φίλωνα Κτενίδη


– Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011, “Σα κρύα τη λουτρού” του Σίμου Λιανίδη


Ώρα έναρξης των παραστάσεων η 20.00.


Γενική είσοδος πέντε (5) Ε.Απευθύνουμε έκκληση στην Κοινωνία, τους Φορείς, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους Πολιτιστικούς συλλόγους να συμπαρασταθούν στην προσπάθεια μας.


Τα γερατειά, όπως και να’ ναι, πονάνε. Κι αν σ’ έχουν ξεχάσει και κανείς δεν ήρθε τα τελευταία χρόνια να σου πει ένα λόγο γλυκό, ένα ευχαριστώ, η ζωή δεν υποφέρεται.Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button