Θολό τοπίο

Τελικά όλα δείχνουν ότι γύρω από το μέλλον της ΕΛΒΙΖ Ξάνθης υπάρχει ένα θολό τοπίο, στο οποίο όπως δείχνει η συζήτησή μας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της κ. Μέρμηγκα Θανάση, που βρίσκεται στην έδρα της εταιρείας και είναι στο Πλατύ Ημαθίας, σημαίνει δύο πράγματα ή αυτό που εξυφαίνεται γύρω από την κοινωνικού χαρακτήρα επιχείρηση γίνεται εν αγνοία του προεδρείου του ΔΣ και της Γενικής Διεύθυνσης ή τα στελέχη της δεν επιθυμούν να αποκαλύψουν τα σχέδια της Αγροτικής Τράπεζας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που προΐσταται πολιτικά όλων των θυγατρικών της Αγροτικής Τράπεζας και είναι “συνεταιριστικού” χαρακτήρα.

   Τελικά όλα δείχνουν ότι γύρω από το μέλλον της  ΕΛΒΙΖ Ξάνθης υπάρχει ένα θολό τοπίο, στο οποίο όπως δείχνει η συζήτησή μας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της κ. Μέρμηγκα Θανάση, που βρίσκεται  στην έδρα της εταιρείας και είναι στο Πλατύ Ημαθίας, σημαίνει δύο πράγματα ή αυτό που εξυφαίνεται γύρω από την κοινωνικού χαρακτήρα επιχείρηση γίνεται εν αγνοία του προεδρείου του ΔΣ και της Γενικής Διεύθυνσης ή τα στελέχη της δεν επιθυμούν να αποκαλύψουν τα σχέδια της Αγροτικής Τράπεζας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που προΐσταται πολιτικά  όλων των θυγατρικών της Αγροτικής Τράπεζας και είναι “συνεταιριστικού” χαρακτήρα.


   Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Θανάση Μέρμηγκα, οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΙΖ δεν μπορούν να ελέγξουν τις κινήσεις των φυσικών προϊσταμένων μιας επιχείρησης μένοντας όμως στον κοινωνικό ρόλο της ΕΛΒΙΖ και θα εντείνει της προσπάθειες της για να υποστηρίξει αυτόν τον ρόλο.


  Ο κ. Μέρμηγκας δεν εξέφρασε άποψη αν η πολιτική ηγεσία της ΕΛΒΙΖ αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας της και την απομακρύνει από την κηδεμονία της ΑΤΕ, δηλώνοντας άγνοια για τις προθέσεις της Κυβέρνησης να πουλήσει ή να μεταφέρει όλες τις θυγατρικές της ΑΤΕ σε καθεστώς καθαρής συνεταιριστικής μορφής λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.


   Η απάντηση που λάβαμε από τον Διευθύνοντα σύμβουλο ήταν ότι: “Αν υπάρχουν μέτοχοι η ΕΛΒΙΖ θα εμπλακεί σε αυτή την ιστορία” αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί ότι δεν γνωρίζει τα σενάρια που απεργάζεται η ΑΤΕ ή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ή ότι δεν θέλησε να τοποθετηθεί σε ένα θέμα που προφανώς γνωρίζει την εξέλιξη του αλλά δεν του επιτρέπεται να πάρει θέση.


   Στη συνέχεια ο κ. Μέρμηγκας ανέφερε ότι η ΕΛΒΙΖ παρ όλα τα σενάρια που ακούγονται έχει να επιτελέσει ένα κοινωνικό ρόλο, έχει να καλύψει ένα μερίδιο στην αγορά και έχει να καλύψει απαιτήσεις πελατών της: “Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια να συζητήσει κανένας για διαφορετικά σχήματα. Από εκεί και πέρα προφανώς για να γίνουν κάποιες επιχειρήσεις, χρειάζεται κάποια ιδιοκτησία όπως σας ανέφερα, γιατί δεν μπορούν να σταθούν μόνες τους οι επιχειρήσεις στον αέρα Θεωρώντας όλα αυτά που ακούγονται θεωρητικά και αόριστα”


  Δήλωσε άγνοια και πιθανό ενδιαφέρον επενδυτών να αγοράσουν την ΕΛΒΙΖ: “Δεν ξέρω, πιθανόν να υπάρχουν. Εμείς είμαστε ένα παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας και προφανώς κάποιοι θα ενδιαφέρονται αλλά εγώ δεν ξέρω κάτι”.


  Τελικό συμπέρασμα είναι ότι σαφώς και η Τρόικα αφού παρεμβαίνει στην ΑΤΕ, θα παρέμβει και στις θυγατρικές της.


Δηλώσεις των εργαζομένων στον τοπικό τύπο λένε ότι θα πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας.



Αχιλλέας Τσαρτσάρας:


  “Οι τελικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών θα κρίνουν μέχρι τέλος του μήνα την πορεία όλων των θυγατρικών εταιρειών της ΑΤΕ”.



  Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία σχετικά με το θέμα της πώλησης, ιδιωτικοποίησης, “συνεταιριστικοποίησης” ή όχι της ΕΛΒΙΖ και των υπολοίπων εργοστασίων όπως της ΕΒΖ, ΣΕΚΑΠ, ΔΩΔΩΝΗ και άλλων επιχειρήσεων αυτού του χαρακτήρα, πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα πάρει τις τελικές αποφάσεις μέχρι τέλος του έτους.



ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button