Το κλειδί της ανάπτυξης η στροφή στα ελληνικά προϊόντα

Θέλοντας να προκαλέσουν τη θετική αντίδραση του καταναλωτικού κοινού της Ξάνθης στην ανατροπή της αρνητική εικόνας ανάπτυξης που παρουσιάζει η χώρα μας, αλλά και ο νομός Ξάνθης, τα μέλη της Ένωσης Ελλήνων Πολιτών, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής στο ξενοδοχείο Ελισσώ εκδήλωση με θέμα “Κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση φορέων και πολιτών για στροφή της καταναλωτικής δύναμης στα ελληνικά προϊόντα με απώτερο σκοπό την εισαγωγή 30δις στην ελληνική οικονομία”.

Θέλοντας να προκαλέσουν τη θετική αντίδραση του καταναλωτικού κοινού της Ξάνθης  στην ανατροπή της αρνητική εικόνας ανάπτυξης που παρουσιάζει η χώρα μας, αλλά και ο νομός Ξάνθης, τα μέλη της Ένωσης Ελλήνων Πολιτών, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής στο ξενοδοχείο Ελισσώ εκδήλωση με θέμα “Κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση φορέων και πολιτών για στροφή της καταναλωτικής δύναμης στα ελληνικά προϊόντα με απώτερο σκοπό την εισαγωγή 30δις στην ελληνική οικονομία”.


Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης προβληματισμού και κατάθεσης προτάσεων μέσω της συζήτησης που ακολούθησε με το ακροατήριο, ήταν το Επιμελητήριο Ξάνθης και ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών-Βιομηχνάνων Ξάνθης.


Αν και το θέμα της συνάντησης ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ωστόσο η προσέλευση του κόσμου δεν ήταν και η αναμενομένη.


Πάντως ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Πολιτών,  ενός κοινωνικού κινήματος, το οποίο δημιουργήθηκε από μια ομάδα ευαισθητοποιημένων Ξανθιωτών που θέλει να έχει ρόλο και λόγο στα προβλήματα που απασχολούν τον πολίτη, επεσήμανε ότι αν η εκδήλωση γινόταν σε προεκλογική περίοδο, τότε πολλοί πολιτικοί θα ήταν παρόντες.


πρόσθεσε ότι το κίνημα τους δεν  έχει καμία σχέση με κόμματα και πολιτικούς φορείς , για αυτό και αποφάσισε να πραγματοποιήσει τώρα την εκδήλωση αυτή και όχι την περίοδο των εκλογών.


Στο μεταξύ μιλώντας στους δημοσιογράφους για το θέμα της συνάντησης ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Ανδρεάδης Κώστας, επεσήμανε ότι η όλη πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να ενεργοποιήσει τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει από μόνοι τους να διεκδικήσουν την επίλυση των προβλημάτων τους και να μην τα περιμένουν από τους πολιτικούς.


“Βλέπουμε τις δραματικές εξελίξεις και πιστεύουμε ότι ήρθε ώρα να κάνουμε κάτι. Πολλά ακούγονται περί ανάπτυξης και προτάσεων, ωστόσο δε βλέπουμε τίποτε.


Αυτή τη στιγμή ακούμε ότι ως χώρα έχουμε 350 δις χρέη, 15 δις εξαγωγές και 45 δις  εισαγωγές. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί είναι θανατηφόρο για την οικονομία μας. Αν δεν αντιστρέψουμε τα νούμερα αυτά, αυξάνοντας τα ποσοστά των εξαγωγών, αν δεν μπει ο ιδιωτικός φορέας σε παραγωγή αυτή η χώρα δεν πρόκειται να πάει μπροστά. Επομένως αν δεν αντιδράσουμε από μόνοι μας ως πολίτες, αν δεν πιστέψει ο καθένας στον εαυτό του, δεν θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Δεν περιμένουμε κανέναν να έρθει να μας σώσει, αν δεν το κάνουμε από μόνοι μας”.


Πρόταση της Ένωσης Ελλήνων Πολιτών είναι να στηριχθεί η παραγωγική διαδικασία και η ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς μόνο έτσι  θα επανέρθει η ανάπτυξη στην περιοχή.


Και ένας δρόμος για την επίτευξη αυτού του στόχου, όπως παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είναι η στροφή των καταναλωτών στη αγορά ελληνικών προϊόντων.


Με την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας εκτιμάται ότι θα περιοριστεί κατά πολύ και η στρόφιγγα των εισαγωγών, έναν μελανό κομμάτι της ελληνικής οικονομικής διαδικασίας.


“Αν δε μπει σε παραγωγή ο ιδιωτικός τομέας, η καρδιά της παραγωγής τα 3 εκατομμύρια των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, πώς θα κινηθεί  η αγορά, πώς θα αυξηθούν τα έσοδα από το ΦΠΑ. Τα ζήτημα λοιπόν είναι να μπει χρήμα στην αγορά. Και δεν μπορεί να γίνει αυτό με τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσιάζουμε τώρα και μάλιστα σε μια περίοδο  που οι βαλκανικές χώρες, η Κίνα και η Ινδία αυξάνουν τα μερίδιά τους στις διεθνείς αγορές και στην Ελλάδα φυσικά.


Θα πρέπει να μπούμε και εμείς σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση και στήριξη των ελληνικών προϊόντων και εταιριών”.


Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ανδρεάδη, μπορούν να εξοικονομηθούν 30 δις αν υπάρξει  στροφή της καταναλωτικής δύναμης στα ελληνικά προϊόντα.


Για αυτό και όπως προσθέτει θα πρέπει να υπάρξει από τα αρμόδια υπουργεία εκστρατεία ενημέρωσης για το ποια είναι ελληνικά προϊόντα, για την ποιότητά τους την άριστη και για τις φθηνές τιμές τους. Θα πρέπει και οι τοπικές αρχές να προτιμούν για τα αναλώσιμά τους ελληνικές εταιρείες.


Τέλος, επεσήμανε ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που δυστυχώς μένει αναξιοποίητο από τη χώρα μας είναι η πράσινη ανάπτυξη, που υπολογίζονται έσοδα γύρω στα 24 δις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά “αυτή τη στιγμή αντί να κατασκευάζουμε και να παράγουμε ηλιακά συστήματα και ανεμογεννήτριες εισάγουμε από το εξωτερικό. Αν και έχουμε την τεχνογνωσία και τις υποδομές που απαιτούνται δεν έχουμε στραφεί στην παραγωγή των μηχανημάτων αυτών. Σε μια χώρα μάλιστα όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και η αειφορία θα πρέπει να πρωταγωνιστεί”.


Στο μεταξύ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών Βιομηχάνων Ν. Ξάνθης, κ. Βασίλης Σκαρλάτος εξήρε την πρωτοβουλία αυτή της Ένωσης Ελλήνων Πολιτών, επισημαίνοντας την αγωνία που υπάρχει στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα για τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής.


“Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στην κοινή γνώμη αλλά και στην κυβέρνηση ότι αν δεν υπάρξουν οι προϋποθέσεις για μια μόνιμη στήριξη της ελληνικής παραγωγής με χαρακτηριστικά αειφορίας,  η ανάπτυξη στη χώρα μας θα αργήσει. Θα πρέπει να επενδύσουμε στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση. Το όραμα του Αλέξανδρου Μπαλτατζή ήταν σωστό, ανεξάρτητα από το πώς το κατέληξαν κάποιοι                  Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button