Το τρίτο μάτι

Πρέπει να προβληματίσει όλους….


Η μεγάλη αποχή που πρωταγωνίστησε και σε αυτές τις εκλογές θα πρέπει να προβληματίσει όλους. Και μάλιστα σε μια εκλογική αναμέτρηση που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, όπου οι σχέσεις μεταξύ των ψηφοφόρων και των υποψηφίων ανάγονται περισσότερο στο διαπροσωπικό επίπεδο και λιγότερο στο κομματικό. Το να απέχει το 30% με 40% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του νομού πολιτών από την ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής είναι κάπως ανησυχητικό και θα πρέπει να προβληματίσει τόσο τους πολιτικούς του τόπου, όσο και τους αιρετούς που διεκδικούν την ψήφο των Ξανθιωτών.Πρέπει να προβληματίσει όλους….


Η μεγάλη αποχή που πρωταγωνίστησε και σε αυτές τις εκλογές θα πρέπει να προβληματίσει όλους.


Και μάλιστα σε μια εκλογική αναμέτρηση που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, όπου οι σχέσεις μεταξύ των ψηφοφόρων και των υποψηφίων ανάγονται περισσότερο στο διαπροσωπικό επίπεδο και λιγότερο στο κομματικό.


Το να απέχει το 30% με 40%  των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του νομού πολιτών από την ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής είναι κάπως ανησυχητικό και θα πρέπει να προβληματίσει τόσο τους πολιτικούς του τόπου, όσο και τους αιρετούς που διεκδικούν την ψήφο των Ξανθιωτών.


Η ενασχόληση με τα κοινά σημαίνει προσφορά προς τον τόπο και τους πολίτες, μόνο που τα τελευταία χρόνια οι προτεραιότητες όσων ασχολούνται με αυτά έχουν αλλάξει και αυτό είναι που έχει θυμώσει τους ψηφοφόρους και επιλέγουν να εκφραστούν μέσω της αποχής.


Μόνο που το να απέχεις από μια δημοκρατική διαδικασία κρύβει πολλούς κινδύνους σε βάθος χρόνου.


 Κράτησαν τις δυνάμεις τους και οι δυο στον Τόπειρο…


Τόσο η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ του Στέλιου Χατζηευαγγέλου, όσο και η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ του Θωμά Μίχογλου, – στις εκλογές του 2006 επικεφαλής ήταν ο Γιώργος Παυλακάκης υποστηριζόμενος και αυτός από τη Ν.Δ.- διατήρησαν τις δυνάμεις τους, όπως έδειξε η κάλπη της περασμένης Κυριακής.


Η φθορά των δώδεκα χρόνων παραμονής στο δημαρχιακό θώκο Τοπείρου δεν  άγγιξε το Δήμαρχο Τοπείρου Στέλιο Χατζηευαγγέλου όπως έδειξε το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Νοεμβρίου.


Ταυτόχρονα και η υποψηφιότητα του Θωμά Μίχογλου κατόρθωσε να συσπειρώσει τη βάση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.


Εν κατακλείδι και οι δυο συνδυασμοί των δύο μεγάλων κομμάτων διατήρησαν τις παγιωμένες όπως φαίνεται δυνάμεις τους, αφού οι διακυμάνσεις που σημειώθηκαν στη μεταξύ τους διαφορά είναι απειροελάχιστη.


Συγκεκριμένα στις εκλογές του της 7ης Νοεμβρίου η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ  με Στέλιο Χατζηευαγγέλου έλαβε 53,85% και η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ του Θωμά Μίχογλου έλαβε 46,94%, ενώ στις δημοτικές εκλογές του 2006 ο συνδυασμός του νυν και εκ νέου δημάρχου Τοπείρου είχε λάβει 53,06% και ο συνδυασμός του Γιώργου Παυλακάκη με τη στήριξη της Ν.Δ. είχε λάβει 46,94%.


Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα συνέβαινε αν τελικά ο Σωτήρης Στολίδης δεν απέσυρε την υποψηφιότητά του.


 Ο Τσετίν έστειλε το μήνυμα του  προς ΠΑΣΟΚ & κυβέρνηση….


Τα όσα συνέβησαν λίγο πριν από την οριστικοποίηση και ανακοίνωση του ψηφοδελτίου της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, με την αποχώρηση των μουσουλμάνων νομαρχιακών συμβούλων του Φώτη Καραλίδη, για τους λόγους  που εκείνοι γνωρίζουν και όχι μόνο, ήταν αρκετά φαίνεται για να συμβάλλουν και αυτά ώστε να οδηγηθούν στ οδηγήσουν τις περιφερειακές εκλογές στο δεύτερο γύρο.


Τα ποσοστά που έλαβε το ψηφοδέλτιο του Φώτη Καραλίδη δεν ήταν και τα προσδοκώμενα, αν αναλογιστεί κανείς ότι από πίσω του είχε έναν υπουργό, αλλά και ένα βουλευτή από το χώρο της μειονότητας που επηρεάζει μεγάλο μέρος της.


Μόνο που όπως έδειξαν τα αποτελέσματα  στις περιοχές που κατεξοχήν επηρεάζει ο Βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, Μάντατζη Τσετίν, όπως είναι ο δήμος Σελέρου και ο Δήμος Τοπείρου, ο αντίπαλος συνδυασμός, δηλαδή η Περιφερειακή Αναγέννηση του Γιώργου Παυλίδη με το ψηφοδέλτιο του Κώστα Ζαγναφέρη, ήταν αυτός που πήρε τους περισσότερους σταυρούς.


Μήπως τελικά δε βοήθησε όσο θα έπρεπε στον προεκλογικό αγώνα για την Κοινωνική Συμμαχία  ο Μάντατζη Τσετίν;


Γιατί πραγματικά είναι άξιο απορίας σε δήμους όπου το ΠΑΣΟΚ έβγαλε δημάρχους από την πρώτη Κυριακή-Άβδηρα, Τόπειρος- σε μουσουλμανικούς οικισμούς των παραπάνω δήμων ο συνδυασμός της Περιφερειακής Αναγέννησης να συγκεντρώνει την πλειοψηφία, παρόλο που το πρόσωπο του Φώτη Καραλίδη είναι πιο γνώριμο και αποδεκτό από αυτό του Κώστα Ζαγναφέρη. 


 Στόχος η συσπείρωση και οι ετεροδημότες….


Επί ποδός βρίσκονται τα επιτελεία των δυο περιφερειακών συνδυασμών , της Κοινωνικής Συμμαχίας και της Περιφερειακής Αναγέννησης για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση της 14ης Νοεμβρίου. Στόχος και για τους δυο μονομάχους αποτελεί  φυσικά η νίκη και για αυτό ρίχνουν στον αγώνα τα τελευταία τους όπλα.


Η διαφορά μεταξύ τους είναι οριακή και ερχόμενη Κυριακή αναμένεται να εξελιχθεί σε θρίλερ για γερά νεύρα.


Από την πλευρά της Κοινωνικής Συμμαχίας, θεωρούν ότι το κλίμα θα είναι πιο θετικό καθώς μετά την καταδίκη του μνημονίου, θα επιτευχθεί  η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο.


Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί ότι τόσο η Περιφερειακή Αναγέννηση όσο και η Κοινωνική Συμμαχία, αυτή τη φορά θα επιστρατεύσουν και τους ετεροδημότες, στη δύναμη των οποίων δε βασίστηκαν και τόσο πολύ την πρώτη Κυριακή των περιφερειακών εκλογών.


Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button