Το 42% “βάφει” «γαλάζιες» τις Περιφέρειες

Τόσο η “ανεπίσημη” διαρροή αλλαγής του Εκλογικού Συστήματος από το Υπουργείο Εσωτερικών και μάλιστα από τις επερχόμενες Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές της 18ης Μαΐου 2014, όσο και οι επίσημες αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης, από την άλλη πλευρά, μόνο τυχαίες επιλογές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, 8 μήνες μόλις πριν την διεξαγωγή των Αυτοδιοικητικών Εκλογών.

Τόσο η “ανεπίσημη” διαρροή αλλαγής του Εκλογικού Συστήματος από το Υπουργείο Εσωτερικών και μάλιστα από τις επερχόμενες Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές της 18ης Μαΐου 2014, όσο και οι επίσημες αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης, από την άλλη πλευρά, μόνο τυχαίες επιλογές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, 8 μήνες μόλις πριν την διεξαγωγή των Αυτοδιοικητικών Εκλογών.

Στις τελευταίες Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές του 2010, οι 7 από τις 13 Περιφέρειες της Χώρας κερδήθηκαν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Αν. Μακεδονία & Θράκη, Αττική, Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο και Στερεά Ελλάδα – με την εφαρμογή του «50% + 1» – “έμπνευση” του τότε Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλ. Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση, και “απόρροια” του «Καλλικράτη», δίνοντας «πίσω» στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. την “κυριαρχία”, σε επίπεδο Περιφέρειας, αλλά και Θεσμικών Οργάνων – ΕΝ.Π.Ε. – παίρνοντάς τη από τη Ν.Δ., που στις αντίστοιχες Νομαρχιακές Εκλογές του 2006 – προ «Καλλικράτη» εποχή – είχε επικρατήσει, σε επίπεδο Νομαρχιών, κερδίζοντας 28 Νομαρχίες/Υπερνομαρχίες, έναντι 22 του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με δύο εκ των οποίων σε συνεργασία με τον Συνασπισμό – Πρέβεζα και Σάμο – αλλά και Θεσμικών Οργάνων – Ε.Ν.Α.Ε. – με το εκλογικό σύστημα του «42% + 1», του τότε Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, Προκόπη Παυλόπουλου.

«Στόχος οι Περιφέρειες Β. Αιγαίου, Αν. Μακεδονίας & Θράκης και Στ. Ελλάδας»

Συγκεκριμενοποιώντας τη μικρή αυτή ανασκόπηση και εφαρμόζοντας τα παραπάνω αποτελέσματα, στο υπό παραδοχή σενάριο του «42% + 1», οι κερδισμένες Περιφέρειες από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., που παρουσιάζουν «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» για τη Νέα Δημοκρατία, είναι αυτές, που με την επιλογή του «42%» – εξετάζοντας στατιστικές και μόνο μεταβλητές – της δίνουν αυξημένες πιθανότητες να τις κερδίσει, με αυτές να είναι οι: Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας, με τις Περιφέρειες Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Δυτικής Ελλάδας να είναι σχεδόν «απόρθητα κάστρα» για τη Ν.Δ. και τις Περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου να είναι οι πλέον «προσωποκεντρικές».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Η πρώτη σε σειρά Περιφέρεια, που η επιλογή του «42%» μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, αφού στον Α’ Γύρο, ο υποψήφιος της Ν.Δ., Παύλος Βογιατζής, – στηριζόμενος και από τον ΛΑ.Ο.Σ. – επικράτησε του βασικού του αντιπάλου, Αθανάσιου Γιακαλή (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), με ποσοστό 38,28%, έναντι 36,32% του αντιπάλου του ή 2.102 ψήφοι διαφορά.

Στο Β’ Γύρο, οι “συμμαχίες” έπαιξαν για ακόμη μία φορά τον ρόλο τους, αντιστρέφοντας το επικρατών πρόσωπο, με τον Αθανάσιο Γιακαλή, με ποσοστό 50,77% να επικρατεί τελικά του Παύλου Βογιατζή, που έλαβε ποσοστό 49,23% και μόλις 1.309 λιγότερες ψήφους από τον αντίπαλό του.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

Η δεύτερη σε σειρά Περιφέρεια, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού τα αποτελέσματα του Α’ Γύρου των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2010, “έφερε” τους δύο υποψηφίους των ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ., Άρη Γιαννακίδη και Γιώργο Παυλίδη, αντίστοιχα, να τερματίζουν σχεδόν μαζί, με τα αντίστοιχα ποσοστά των 41,75% και 41,08% (διαφορά μόλις 2.412 ψήφων).

Στο Β’ Γύρο, η μάχη “στήθος με στήθος” συνεχίστηκε, με τελικό νικητή τον υποψήφιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Άρη Γιαννακίδη, ο οποίος επικράτησε με ποσοστιαία διαφορά 2,98% ή 9.161 ψήφοι, στηριζόμενος κυρίως από τους ψηφοφόρους των ΣΥΝ/ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και «Οικολόγων – Πράσινων».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η τρίτη και με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό Περιφέρεια, που δύναται να “αλλάξει χέρια”, ακόμη και από τον Α’ Γύρο, και αυτό γιατί, καθοριστικός παράγοντας υπήρξε η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Νίκου Παπανδρέου – στηριζόμενη από τον ΛΑ.Ο.Σ. – που “έκοψε” σημαντικό και ταυτόχρονα ικανό για εκλογή ακόμη και από τον Α’ Γύρο αριθμό ψήφων, από τον επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ., Αθανάσιο Χειμάρα.

Συγκεκριμένα, στον Α’ Γύρο, ο υποψήφιος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Κλέαρχος Περγαντάς, έλαβε ποσοστό 39,02%, ο υποψήφιος της Ν.Δ., Αθανάσιος Χειμάρας, έλαβε ποσοστό 35,20% και τέλος, ο ανεξάρτητος – υποστηριζόμενος από τον ΛΑ.Ο.Σ. – Νίκος Παπαδόπουλος, με ποσοστό 7,96%.

Στον Β’ Γύρο, η “ζημιά” του ανεξάρτητου υποψηφίου, Νίκου Παπανδρέου, είχε ήδη γίνει για τον υποψήφιο της Ν.Δ., Αθανάσιο Χειμάρα, αφού μετά τις διεργασίες “συμμαχιών”, ο υποψήφιος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Κλέαρχος Περγαντάς, κράτησε τη διαφορά του Α’ Γύρου, επικρατώντας με ποσοστό 52,93%, έναντι 47,07% του βασικού του αντιπάλου, Αθανάσιου Χειμάρα.

 

epoli.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button