Η «άλλη γεωργία» του Αλέκου Κοντού για τους νέους αγρότες

Το νέο βιβλίο του με τίτλο Η «ΑΛΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ» ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ παρουσίασε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου ο πρώην υπουργός και Βουλευτής Ξάνθης της Ν.Δ. κ. Αλέξανδρος Κοντός στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και παρουσία των αρχών και φορέων του νομού.

  Το  νέο βιβλίο του με τίτλο Η «ΑΛΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ» ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ παρουσίασε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου ο πρώην υπουργός και Βουλευτής Ξάνθης της Ν.Δ. κ. Αλέξανδρος Κοντός στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και παρουσία των αρχών και φορέων του νομού.


   Ανάμεσά τους ο Νομάρχης Ξάνθης, Γιώργος Παυλίδης, οι Δήμαρχοι Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης κα Αβδήρων Εύα Τσακίρη, δημοτικοί και νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων.


Για την παρουσίαση του βιβλίου το παρόν έδωσε και ο πρώην υπουργός και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ο οποίος μίλησε για το έργο του Αλέξανδρου Κοντού, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


  Ενώ για το βιβλίο, το οποίο σύμφωνα με το βουλευτή Ξάνθης της Ν.Δ. φιλοδοξεί να ανοίξει το δρόμο κυρίως για τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με κάτι πιο δυναμικό στον τομέα της γεωργίας, μίλησαν ο πρώην βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Βουλλής, κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Νίκος Δαναλάτος και ο κ. Κωνσταντίνος Κετύπης, Γεωπόνος και εκπρόσωπος της Ομάδας Παραγωγών «Το τρίγωνο του Σπαραγγιού».   


  Το βιβλίο του έως τώρα παρουσιάστηκε στην Πιερία, στη Φλώρινα, στην Αθήνα, ενώ υπάρχει και πρόσκληση να πραγματοποιηθεί ανάλογη παρουσίαση και στην Κρήτη.


Η άλλη γεωργία το μέλλον στον πρωτογενή τομέα


   Η άλλη γεωργία  δε βασίζεται σε επιδοτήσεις αλλά στη δυναμική και στην ικανότητα που έχει να διεισδύσει  σε νέες αγορές, είναι το κύριο χαρακτηριστικό της σύμφωνα με τον βουλευτή Ξάνθης της Ν.Δ. Αλέξανδρο Κοντό, ο όποιος είναι και ο δημιουργός της ορολογίας αλλά και του project που υλοποίησε ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


   Μιλώντας στους δημοσιογράφους σημείωσε χαρακτηριστικά « η άλλη γεωργία είναι ένας όρος που ξεκίνησα εγώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορά όλες τις καλλιέργειες εκτός από τα βασικά προϊόντα, καπνό, βαμβάκι, λάδι, δημητριακά. Όλα τα υπόλοιπα είναι η άλλη γεωργία, μικρές σε έκταση καλλιέργειες, μεγάλες σε δυναμισμό. Καλλιέργειες οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλη δυναμική, όσον αφορά τη διείσδυση της αγοράς, ποιοτικά προϊόντα, τα οποία παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον  και κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο κρόκος στην Κοζάνη, η μαστίχα στη Χίο, τα ρόδια εδώ στην Ξάνθη, τα σπαράγγια, τα ακτινίδια και όλα τα υπόλοιπα. Αυτά λοιπόν τα στηρίξαμε, τα βοηθήσαμε στο Υπουργείο και στο βιβλίο μου αναφέρω περιπτώσεις χαρακτηριστικές της άλλης γεωργίας που παράγονται όμως με σεβασμό στο περιβάλλον».


Πρόταση για τους νέους αγρότες


   Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η άλλη γεωργία , όπως επισημάνθηκε και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, είναι μια γεωργία που απευθύνεται σε νέους ανθρώπους, που έχουν αποφασίσει να δέσουν τη ζωή τους με την αγροτική δραστηριότητα.


Η άλλη γεωργία θέλει οπωσδήποτε μεγαλύτερη προσπάθεια από ότι η παραδοσιακή γεωργία, έχει όμως εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά και αποδόσεις και οικονομικά αποτελέσματα.


   «Είναι μια αναγκαιότητα, μια προοπτική, είναι το μέλλον και το αύριο της ελληνικής γεωργίας. Εκεί πρέπει να πάμε στην άλλη γεωργία. Η Ελλάδα πρέπει να παράξει  ποιοτικά προϊόντα. Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί όσον αφορά τα παραδοσιακά προϊόντα γιατί παράγουν όλοι οι γείτονές μας με πολύ χαμηλότερο κόστος από εμάς.


  Ζήτηση υπάρχει πολύ μεγάλη στην αγορά για τα προϊόντα της άλλης γεωργίας. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι όπου έγινε σοβαρή δουλειά και έχει μια προοπτική», επεσήμανε ο κ. Κοντός.


Η είδηση της εκδήλωσης ….καλλιέργειες αγριοαγκινάρας για παραγωγή ενέργειας


   Σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Καθηγητή, Νίκο Δαναλάτο και τις συνεταιριστικές οργανώσεις του νομού, ξεκινά από τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Ξάνθη πιλοτικά η καλλιέργεια αγριοαγκινάρας με στόχο να απορροφηθούν για την παραγωγή ενέργειας.


  Την είδηση αυτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση έδωσε ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ξάνθης Αλέξανδρος Κοντός λίγο πριν από την παρουσίαση του βιβλίου του μιλώντας στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης.


  «Ξεκινούμε φέτος πιλοτικές καλλιέργειες αγριοαγκινάρας. Ένα προϊόν δεκαετές, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο, όσον την παραγωγή ενέργειας, να δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς, στους αγρότες να παράξουν με μικρότερο κόστος. Τα υποπροϊόντα  και τα κύρια προϊόντα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οικιακή χρήση, να χρησιμοποιηθούν για ενέργεια για βιομηχανική και για αγροτική χρήση. Είναι μια πολύ δυναμική καλλιέργεια».


Αυτό που τον συνδέει με τον Π. Σγουρίδη


   Η αγάπη για τον τόπο ενώνει τον Αλέξανδρο Κοντό και τον Παναγιώτη Σγουρίδη , παρόλο που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Η αναγνώριση της εικοσαετούς παρουσίας του Παναγιώτη Σγουρίδη στα πολιτικά δρώμενα και η  εμπιστοσύνη του κόσμου προς το πρόσωπό του ήταν ένας από τους λόγους που ο κ. Κοντός τον κάλεσε να προλογίσει το βιβλίο του, συν βέβαια και του ότι είναι ο εφαρμοστής της άλλης γεωργίας.


   «Είναι παραγωγός της άλλης γεωργίας και γιατί είναι ένας άνθρωπος που είκοσι χρόνια είχε την εμπιστοσύνη του κόσμου και ο οποίος έδωσε μάχες και αυτός για τον τόπο μας. Με τον Παναγιώτη σε πάρα πολλά μεγάλα θέματα που αφορούσαν τον τόπο είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα, άσχετα αν ανήκουμε σε διαφορετικούς χώρους. Όμως η αγάπη για τον τόπο και η προσπάθεια που κάνουμε μας ένωσαν σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Είναι πάρα πολύ μεγάλη χαρά και τιμή για μένα που παρουσιάζει το βιβλίο μου», δήλωσε ο Αλέξανδρος Κοντός για τον Παναγιώτη Σγουρίδη.


Αμοιβαία τα αισθήματα και για τον Π. Σγουρίδη,


ο οποίος δηλώνει ότι το βιβλίο του Κοντού είναι χρήσιμο για όλους


   Στο μεταξύ ο πρώην Βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Παναγιώτης Σγουρίδης σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους λίγο πριν προλογίσει το νέο βιβλίο του κ. Κοντού με τίτλο «Η ΑΛΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», υπενθύμισε ότι και ο κ. Κοντός είχε προλογίσει δικό του βιβλίο κατά το παρελθόν, ωστόσο δεν είναι μόνο ο λόγος αυτός της παρουσίας του.


  «Η παρουσία μου εδώ δεν είναι θέμα απλά αβροφροσύνης, αλλά γιατί το βιβλίο έχει μια αξία και είναι χρήσιμο γιατί παρουσιάζει την άλλη πλευρά της γεωργίας. Μιας γεωργίας που μπορεί να δώσει εισόδημα στους αγρότες ικανοποιητικό. Και αυτό νομίζω ότι κάνει καλό σε όλο τον τόπο και όχι μόνο στην Ξάνθη, αλλά σε όλη την Ελλάδα».


  Όσο για τη σχέση του με τον Αλέξανδρο Κοντό, τη χαρακτήρισε φιλική, γιατί απλά τους ενώνουν οι αγώνες για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου.


  «Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε όταν κάνεις αγώνα για τον τόπο σου δεν έχεις εχθρούς, έχεις συμπαραστάτες και φίλους. Εν προκειμένου όταν είναι για το καλό της Ξάνθης, για το καλό της Θράκης και για το καλό της Ελλάδας, πάντα οι αγώνες γίνονται κοινοί. Εκεί που έχουμε διαφορετικές απόψεις, έχουμε το θάρρος να τις πούμε ξεκάθαρα και να τις διαχωρίσουμε από τις απόψεις που ακούγονται από άλλες πλευρές»


  Και για τον Παναγιώτη Σγουρίδη η άλλη γεωργία έχει μέλλον και αποτελεί μια άλλη πρόταση διεξόδου για τους νέους αγρότες, αρκεί να στηρίζεται σε κάποιες αρχές.


«Η άλλη γεωργία έχει μέλλον εφόσον γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον, είναι βιολογική και γίνει σε συνεταιριστική βάση. Που δυστυχώς και εδώ είναι κάτι το οποίο πρέπει να το επισημάνω, τους συνεταιρισμούς που είχαμε και τα συνεταιριστικά εργοστάσια τα κλείσαμε.


  Και νομίζω ότι οι ευθύνες βαραίνουν όλους διαχρονικά. Όταν ο συνεταιρισμός δεν βλέπεται από την πλευρά μιας επιχείρησης, αλλά βλέπεται από την πλευρά του βολέματος με ανίκανες ή αδρανείς διοικήσεις, είναι πολύ λογικό να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο μέχρι να κλείσει.


   Η άλλη γεωργία μιλά για συνεταιρισμούς σε επιχειρήσεις, που λέει ναι στην ιδιωτική πρωτοβουλία  σε συνεταιριστική βάση».


 


 


                                                                         Δέσποινα Γκούμα


 


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button