ΟΜΙΛΙΑ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΕΒΕ ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΒΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ 2010

Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης, Αγαπητέ Σύντροφε Γιώργο Παπανδρέου, Προερχόμενος από την Ξάνθη, την “είσοδο” της Θράκης από τη Δύση, θα ήθελα να θυμίσω στιγμές της κορυφαίας ομιλίας σου, τον Ιούνη του 2009, λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο εκλογικό θρίαμβο του Κινήματός μας στις Ευρωεκλογές. Τότε λοιπόν, από την ιστορική Πλατεία Αλέξανδρος Μπαλτατζής, είχες επισημάνει πρόεδρε:

Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,


Αγαπητέ Σύντροφε


Γιώργο Παπανδρέου,


Προερχόμενος από την Ξάνθη, την “είσοδο” της Θράκης από τη Δύση, θα ήθελα να θυμίσω στιγμές της κορυφαίας ομιλίας σου, τον Ιούνη του 2009, λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο εκλογικό θρίαμβο του Κινήματός μας στις Ευρωεκλογές.


Τότε λοιπόν, από την ιστορική Πλατεία Αλέξανδρος Μπαλτατζής, είχες επισημάνει πρόεδρε:


“….Δεν είναι τυχαίο ότι, σήμερα, βρισκόμαστε στην πλατεία Μπαλτατζή, την πλατεία που φέρει το όνομα του δημιουργού του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος. Ενός ανθρώπου, που πίστεψε στη συνεργασία, στη συλλογική προσπάθεια των αγροτών, για να μπορέσει η φωνή τους,  η οικονομία τους, η παραγωγή τους, να έχουν δύναμη. Ενός ανθρώπου, που οραματίστηκε ένα μοντέλο ανάπτυξης που έδωσε ευημερία για πολλές δεκαετίες στους αγρότες.


Δυστυχώς, όμως, κάποιοι άλλοι, λειτουργώντας δήθεν στο όνομά του, μετέτρεψαν την κληρονομιά του σε πελατειακό σύστημα. Σήμερα, αφήνουν πίσω τους ερείπια. Είναι τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για τη σημερινή κατάσταση στον αγροτικό κόσμο, στον αγροτικό χώρο, στην ύπαιθρο.


 Εδώ, στην Ξάνθη, εφαρμόστηκε απόλυτα η αντίληψη της Δεξιάς. Η αντίληψη ότι το κοινό, το δημόσιο, το συνεταιριστικό δεν είναι κάτι που ανήκει στον πολίτη, στον αγρότη, αλλά είναι λάφυρο της εξουσίας. Έτσι είδαν και έτσι βλέπουν τη δημόσια περιουσία. Έτσι είδαν και έτσι βλέπουν τη εξουσία. Την εξουσία, που τους έχει δώσει ο Ελληνικός λαός….”


Και συνέχισες:


“….Κι έτσι, σήμερα, η Ξάνθη μαστίζεται από τα προβλήματα της αγροτιάς. Μαστίζεται από το κλείσιμο εργοστασίων και επιχειρήσεων. Μαστίζεται από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία.


Το κλείσιμο των Συνεταιριστικών Βιομηχανιών, ΣΕΒΑΘ, ΣΕΠΕΚ και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης έχει φτάσει την ανεργία στην περιοχή στο 23%.


Είναι απαράδεκτο το ποσοστό ανεργίας σήμερα στην περιοχή της Ξάνθης.


Ο συμβολισμός της πλατείας Μπαλτατζή δεν είναι τυχαίος. Δείχνει τη δική μας απόφαση, την απόφαση του ΠΑΣΟΚ, να στηρίξει τον αγρότη, την αγρότισσα, να στηρίξει νέες συλλογικές προσπάθειες των αγροτών, να στηρίξει νέου τύπου Συνεταιρισμούς.


Να ανοίξουμε τους ορίζοντες, ώστε ο αγρότης και ο νέος αγρότης να αισθανθούν ότι είναι επιλογή τους να είναι αγρότες και όχι καταναγκασμός.


Επιλογή τους, διότι θα αισθάνονται αξιοπρεπείς, θα αισθάνονται επαγγελματίες, θα αισθάνονται ότι έχουν προοπτική, θα αισθάνονται ότι έχουν δικαιώματα.


Το μεγάλο αρδευτικό έργο του νομού της Ξάνθης, που έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό από το 2003, καθυστερεί με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Και σήμερα, η ανυπαρξία αγροτικής πολιτικής, έχει φέρει σε απόγνωση τους αγρότες…”


 Και κατέληξες μεταξύ άλλων:


“…Στόχος μας επίσης, είναι να ενισχύσουμε τις υποδομές της Θράκης, τις υποδομές της Ξάνθης. Να βγει η Θράκη και η Ξάνθη από την απομόνωση. Την απομόνωση, στην οποία έβαλε ξανά τη Θράκη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Βλέπουμε πέντε χρόνια τώρα ότι τίποτα δεν προχώρησε για τον κάθετο άξονα Εχίνου – Βουλγαρίας. Καμία πρόοδος.


Είναι λοιπόν ανάγκη, προτεραιότητα, να χρηματοδοτηθούν  με αποφασιστικότητα οι δίοδοι σύνδεσης με τις γύρω βαλκανικές χώρες. Να αποτελέσουν λεωφόρους επικοινωνίας, λεωφόρους ανάπτυξης για την περιοχή…”


Σύντροφε Πρόεδρε,


Αντιλαμβανόμενος την κρίση που βρέθηκε η χώρα μας, αμφουγκραζόμενος απόλυτα την αναγκαιότητα όσο ποτέ, της συσπείρωσης όλων μας γύρω από τη σημερινή κυβέρνηση για την επίτευξη του στόχου που είναι η διάσωση της ώρας, έχω να καταθέσω ότι στην περιοχή μου, ακόμη και τα αυτονόητα δεν λειτουργούν πια, ίσως γιατί όλο το βάρος έπεσε προς μία κατεύθυνση. Συνεπώς τα όσα είχαμε εξαγγείλει στη Θράκη, ακόμη δεν προχώρησαν.


Πίστη τόσο δική μου όσο και των συντρόφων που δίνουμε μάχη για την τοπική μας οικονομία, είναι ότι έπρεπε παράλληλα να κυλήσουν διάφορες δράσεις και πρακτικές για να μην αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα με τα λουκέτα, τις κατασχέσεις, αλλά κυρίως την αποβιομηχάνιση της περιοχής μας.


Η Θράκη και η Ξάνθη, σημεία του Ελληνικού Χάρτη με Γεωστρατηγικό χαρακτήρα, σήμερα εκπέμπουν SOS, αλλά δεν επαιτούν!


Ζητούμε το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει φιλοσοφία και  – επιτρέψτε μου να το πω όπως το νιώθω – από κόμμα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, από εχθρός του ελεύθερου επαγγελματία, να γίνει σύμμαχος του επιχειρηματία για να μπορέσει η πραγματική οικονομία να κινηθεί και άρα ο τόπος μου να πάει μπροστά.


Ζητούμε το ΠΑΣΟΚ αλλά και η κυβέρνησή μας, να δουν τη Θράκη εκ νέου ως περιοχή με ιδιαίτερα οικονομικοκοινωνικά χαρακτηριστικά, και όχι ως περιοχή μόνο με εθνικές ιδιαιτερότητες. Η χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό διάνοιξη της τουριστικής διόδου από και προς Βουλγαρία, μόνο αρνητικά έχει επιφέρει.


Η αγορά δοκιμάζεται από την σε μισή τιμή εμπορευματική κίνηση από τη γειτονική χώρα και έτσι μία ακόμη απειλή προστέθηκε στην υπάρχουσα κατάσταση.


Η ανεργία στην Ξάνθη, άγγιξε το 30% στην πραγματικότητα, επισήμως λέγεται ότι είναι στο 25%


Η εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση επέστρεψαν.


Και εμείς καλούμαστε να επιβιώσουμε κάτω από γενικές συνθήκες και διατάξεις, από ορισμούς και εφαρμογές εγκυκλίων, που δυστυχώς δεν μπορούν να έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Είναι αναγκαιότητα, ενός ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ της ΘΡΑΚΗΣ, έτσι ώστε να διασωθεί ο κοινωνικοοικονομικός ιστός της περιοχής.


Είναι αναγκαιότητα κύριε Πρωθυπουργέ, τώρα που η Ελλάδα βάζει τις βάσεις για μια νέα προοπτική, να δημιουργηθεί το νέο οικονομικό αμυντικό δόγμα για τη Θράκη, για να μπορούμε να ελπίζουμε όλοι ότι η περιοχή αυτή θα έχει συνέχεια, θα έχει ισάξια πορεία και δεν θα αποτελεί ένα βαρίδιο στους εκάστοτε προϋπολογισμούς του κράτους, ως ο επαίτης, ως ο ουραγός, ως η παραμεθόριος της σκέψης μας.


Κλείνω και ζητώ ευθέως από εσάς, να ηγηθείτε ενός αναπτυξιακού νόμου, που δεν θα δίνει κίνητρα στους λίγους, αλλά στο σύνολο των επενδυτών και πρωτίστως των τοπικών. Ζητώ ευθέως από εσάς, να τύχει η Θράκη της φορολογικής ελάφρυνσης και μέριμνας.


Ζητώ η περιοχή μου να γίνει πρότυπο της “πράσινης” ανάπτυξης με την απελευθέρωση της χρήσης των γεωθερμικών πεδίων και των άλλων πηγών ενέργειας, ζητώ και ελπίζω η δική σας κυβέρνηση, η δική μας κυβέρνηση να βάλει τον ακρογωνιαίο λίθο του νέου οικοδομήματος,  για μια Θράκη ΔΥΝΑΤΗ, ΙΣΧΥΡΗ, έτοιμη σε κάθε πρόκληση αλλά και σε κάθε ευκαιρία!



Σας ευχαριστώ!


Αθανασιάδης Ιωάννης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button