ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στην ΑΤΕ και το Ταχ. Ταμιευτήριο, τους μικρομεσαίους αγρότες και τις κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας – Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στην ΑΤΕ και το Ταχ. Ταμιευτήριο, τους μικρομεσαίους αγρότες και τις κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις


 


Προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας – Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας


Οι συγχωνεύσεις και η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην πλειοψηφία των μικροϊδιοκτητών αγροτών και συνεταιρισμών,  που έχουν υποθηκεύσει τα περιουσιακά τους στοιχεία για καλλιεργητικά και άλλα δάνεια. Μάλιστα με τη ληστρική δράση της ΑΤΕ, που στηρίζεται στη μεγάλη διαφορά των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, αλλά και τα πανωτόκια, σημαντικό μέρος μικρομεσαίων αγροτών αδυνατεί να πληρώσει και ήδη απειλείται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Με την ιδιωτικοποίηση η κατάσταση θα χειροτερέψει και οι κατασχέσεις θα πάρουν μαζικό χαρακτήρα, που πολλά από αυτά είναι φιλέτα γης και παραγωγής. Επιπτώσεις θα υπάρχουν και στις μεταποιητικές κρατικοσυνεταιριστικές μονάδες της ΑΤΕ (Δωδώνη, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ),  Εταιρία Ανάπτυξης Αλιείας (ΕΤΑΝΑΛ), ΣΕΚΑΠ, κ.ά) .


Η παραπέρα μονοπώληση και ιδιωτικοποίηση του κλάδου θα έχει συνέπειες και στους εργαζομένους, αφού μέσα από τις όποιες ανακατατάξεις το προσωπικό που θα θεωρηθεί ως πλεονάζον, θα απολυθεί και το υπόλοιπο θα υποστεί   χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεών του. Ταυτόχρονα αυτή η διαδικασία συγχωνεύσεων – ιδιωτικοποιήσεων, θα  ενισχύσει περαιτέρω την προοπτική  λεηλασίας των λαϊκών καταθέσεων και θα σηματοδοτήσουν νέες αυξήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων.


Μπροστά σε αυτές τις σαρωτικές εξελίξεις για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.


ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ  οι κ Υπουργοί, τι μέτρα θα παρθούν, για την εξασφάλιση των εργαζομένων και των κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων (ΔΩΔΩΝΗ, ΕΒΖ, ΕΤΑΝΑΛ, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ κ.ά),  το πάγωμα των πλειστηριασμών και κατασχέσεων  κατά των μικρομεσαίων αγροτών, την επαρκή και χαμηλότοκη χρηματοδότησή τους, την προστασία  των λαϊκών καταθέσεων.


 


Ο βουλευτής


Νίκος Καραθανασόπουλος


 


 


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΞΑΝΘΗΣ του ΚΚΕ


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button