«Στοπ στην απάτη ….αλλά….»

Δεν ξέρω αν τελικά το μόνο ζητούμενο για τον πρωθυπουργό είναι να καταφέρει να πετύχει το στόχο του και να κάνει τους Έλληνες πιο ευτυχισμένους, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, με τα μέτρα που παίρνει , αλλά κάτι θα πρέπει να κάνει και με τη διαφθορά και τις απάτες….
Γιατί μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη τρεις και τον τσακώσαμε…..
Έτσι δε γίνεται σύμφωνα με τη γνωστή λαϊκή παροιμία……;

 Δεν ξέρω αν τελικά το μόνο ζητούμενο για τον  πρωθυπουργό είναι να καταφέρει να πετύχει το στόχο του και να κάνει τους Έλληνες πιο ευτυχισμένους, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, με τα μέτρα που παίρνει , αλλά κάτι θα πρέπει να κάνει και με τη διαφθορά και τις απάτες….


Γιατί μια του  κλέφτη, δυο του κλέφτη τρεις και τον τσακώσαμε…..


Έτσι δε γίνεται σύμφωνα με τη γνωστή λαϊκή παροιμία……;


Ακριβώς, έτσι γίνεται και μάλιστα δίχως καμιά αμφιβολία όταν υπάρχει και η επιβεβαίωση της  OLAF…..


Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα και της ελληνικής εξυπνάδας και κουτοπονηριάς, όχι βέβαια πως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πάνε πίσω, αλλά είπαμε σαν τη δική μας καμία……


Όσο για τον κλέφτη, δεν αναφέρομαι στο συνηθισμένο κλέφτη που συχνάζει στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων και των φυλακών, αλλά σε εκείνον που έχει βάλει στόχο τα ευρωπαϊκά κονδύλια…..


Άρα για το τι εστί OLAF, η απάντηση που συνειρμικά βγαίνει είναι, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης…..


 


Όχι πως είμαι καχύποπτη, αλλά ποιος Έλληνας πολίτης όταν θα ακούσει συζητήσεις για ευρωπαϊκά κονδύλια, δε θα σκεφτεί τη λέξη απάτη…..;


Ποιος υποψήφιος επενδυτής που θέλει να ενταχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δε θα περάσει από το μυαλό του η φαεινή ιδέα των υπερτιμολογήσεων, πάγια πλέον τακτική για να αυξηθεί το τελικό ποσό που θα επωφεληθεί του προγράμματος…..;


Και ποιος αγρότης όταν αποφασίζει να καλλιεργήσει το χωράφι του, δεν επιλέγει το είδος της καλλιέργειας με κριτήριο το πόσο υψηλή θα είναι η ευρωπαϊκή επιδότηση….;


Πόσοι δεν προχωρούν σε ψευδείς δηλώσεις, μόνο και μόνο για να λάβουν και μεγαλύτερες κοινοτικές επιδοτήσεις……;


Όλα αυτά τα χρόνια που η στρόφιγγα των ευρωπαϊκών κονδυλίων έρεε άφθονα κανένα πρόβλημα…..


Και αυτό γιατί τότε οι χώρες –μέλη δεν ήταν 27, όπως τώρα……


Τώρα όμως που η πίτα θα πρέπει να μοιραστεί σε περισσότερα κομμάτια, έστω και αν αυτή έγινε λίγο πιο μεγάλη, τα πράγματα δυσκόλεψαν και μάλιστα σε εποχής διεθνούς οικονομικής κρίσης……


Τα ελεγκτικά όργανα των Βρυξελλών ξύπνησαν και άρχισαν να τραβάνε το αυτί και να ρίχνουν τσουχτερά πρόστιμα στους «απατεώνες»…..


 


Το λοιπόν η OLAF, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης έκανε επισταμένους ελέγχους στα κράτη –μέλη της Ε.Ε και αποφάσισε να βάλει τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του……


Ανακάλυψε στοιχεία που ουδείς από τους «δράστες» μπορεί να αμφισβητήσει…..


Και για του λόγου το αληθές προχώρησε και σε δημοσιοποίηση της σχετικής Έκθεσης, όπου οι ελληνικές απάτες στα ευρωπαϊκά κονδύλια κατέχουν μια από τις πρώτες θέσεις….


Σύμφωνα λοιπόν με την Έκθεση οι απάτες στο Δημόσιο και στο κοινοτικό ταμείο καλπάζουν σε Ελλάδα και Ευρώπη…..


Κρατήστε τον αριθμό, 585 υποθέσεις ατασθαλιών ελληνικού ενδιαφέροντος αναφέρονταν στην περσινή ετήσια έκθεση της  OLAF……


Από αυτές οι 438 αφορούσαν πόρους του ελληνικού Δημοσίου και ξεπερνούσαν τα 19 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλες 147 εμπλέκουν ευρωπαϊκό χρήμα που προσεγγίζει τα 29 εκατομμύρια ευρώ….


Ειδικότερα, 96 υποθέσεις ελληνικού ενδιαφέροντος αφορούσαν ατασθαλίες σε προγράμματα των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ, 39 σε προγράμματα Γεωργίας και σε 12 σε δράσεις του Ταμείου Συνοχής…..


Η «μερίδα του λέοντος» ωστόσο ανήκει στην πρώτη κατηγορία, όπου η ΕΕ ζημιώθηκε με ποσά που προσεγγίζουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ απώλειες καταγράφηκαν και στις άλλες δυο, 4 και περίπου 5 εκατομ. ευρώ, αντιστοίχως….


Και ύστερα διαμαρτύρονται οι Έλληνες αγρότες που κόβονται οι επιδοτήσεις ή η τοπική αυτοδιοίκηση που οι προτάσεις τους περνούν από ψιλό ευρωπαϊκό κόσκινο….


 


Αξίζει να σας παραθέσω κάποιες χαρακτηριστικές επισημάνσεις της εν λόγω έκθεσης για να εξάγετε τα δικά σας συμπεράσματα ….


«Κατά τη βάση δεδομένων οικονομικού εγκλήματος OWNERS, που αξιοποιεί κατά κόρον η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τη διασταύρωση των στοιχείων με τα κράτη-μέλη, το 2009 εξιχνιάστηκαν 32 υποθέσεις ελληνικού ενδιαφέροντος με το μεν αριθμό τους να έχει μειωθεί κατά 43% σε σχέση με το 2008, τα δε εμπλεκόμενα ποσά κατά 51%….


Σύμφωνα με την OLAF, η Ελλάδα βρίσκεται στην «Α΄ Εθνική» της πλαστογράφησης εγγράφων….»…..


Στο μεταξύ, πάντα κατά την Έκθεση, η χώρα μας έχει επιδείξει πρόοδο στη συμμόρφωση με τα κριτήρια ανταπόκρισης προς τις κεντρικές υπηρεσίες της ΕΕ, καθώς ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε από το 73% στο 86%…..


Ωστόσο, η Ελλάδα επιδεικνύει και χαρακτηριστικά Ραντανπλάν –αν δεν ξέρετε, έτσι ονομάζεται ο σκύλος του Λούκι Λουκ, γνωστός για τη βραδύτητά του-, καθώς από τις 39 περιπτώσεις οικονομικών ατασθαλιών που βρέθηκαν στα ταμεία Γεωργικής Ανάπτυξης, που συνεπάγονται απώλεια 4 εκατ. Ευρώ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ο εντοπισμός τους από τις ελληνικές αρχές έγινε κατόπιν….εορτής….δηλαδή πληρωμής…..


Μάλιστα, οι συγκεκριμένες υποθέσεις αφορούν περίπου το -διόλου ευκαταφρόνητο-4% του κοινοτικού χρήματος που εισέρρευσε στη χώρα μας την περασμένη χρονιά…


 


Ακόμη πιο….χαλαρά….ανακλαστικά εμφανίζει να έχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα αλιείας της ΕΕ, καθώς βρίσκεται στην τελευταία θέση της συμμόρφωσης με τους κανόνες έγκαιρης ενημέρωσης   των …κεντρικών υπηρεσιών …στις Βρυξέλλες ….


Οι περιπτώσεις ατασθαλιών στα δύο αυτά Ταμεία-γεωργίας και Αλιείας-….φωτογραφίζουν….και τις χρόνιες αδυναμίες ελέγχου του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων…..


Ενώ τέλος αξίζει να επισημανθεί ότι το 65% των πληροφοριών για υποψίες οικονομικού εγκλήματος που καταφτάνουν στα γραφεία της  OLAF στις Βρυξέλλες αφορούν έξι χώρες…..


Και φυσικά ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η Ελλάδα μας…..


Σιγά που θα έμενε εκτός και τούτης της λίστας….


.Αλλά είπαμε μια του κλέφτη, δυο της απάτης τρεις και μας τσακώσανε…..


Και ύστερα απορούμε όλοι μας πως ξαφνικά μας προέκυψε το η Τρόικα και οι συχνές επισκέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ και του ΔΝΤ με στόχο τη συλλογή όλων των στοιχείων που θα τους επιτρέψουν να συγγράψουν την έκθεσή τους ενόψει της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης του δανείου, ύψους 9 δις ευρώ, γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου….


 


«Τελικά έχουμε σοσιαλιστική κυβέρνηση…;»


 


Αχ, βρε Γιώργο μου συνεχίζεις να με εκπλήσσεις και δυστυχώς όχι ευχάριστα….


Το δίλημμα που είχες θέσει προεκλογικά  στον ελληνικό λαό το ιστορικό πια «βαρβαρότητα ή σοσιαλισμός» θα πρέπει να το θέσεις στον εαυτό σου και να καταλήξεις στην απάντηση εγκαίρως….


Γιατί μέχρι τώρα «βαρβαρότητες» βιώνει ο λαός και όχι πολιτικές σοσιαλισμού…..


Πολύ φοβάμαι ότι δεν μας κυβερνά σοσιαλιστική κυβέρνηση, αλλά η κυβέρνηση του ΔΝΤ…..


Ήθελα δεν ήθελα ήπια το πικρό ποτήρι του ασφαλιστικού, επωμίστηκα το φορολογικό και όλα αυτά με τη σκέψη ότι γίνονται για το καλό μου και ότι κάποια στιγμή θα δούμε να γίνεται πράξη το κοινωνικό κράτος…..


Και ύστερα ήρθαν οι μέλισσες…..


Με ξύπνησε απότομα από το ροζ συννεφάκι μου ο Σάλλας …..


Αυτός της Τράπεζας Πειραιώς που θέλει λέει να εξαγοράσει την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο…..


 


Έσκασε πρόταση βόμβα που αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω …..


Οι τελευταίες κρατικές τράπεζες στο βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων των μεγαλοκαρχαριών του τραπεζικού συστήματος που έχει κάνει τον κόσμο να έχει χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του….


Αφού τον ξεζούμισε μέχρι την τελευταία ρανίδα με τα πλάνα και επικίνδυνα όπως αποδείχτηκε προϊόντα του, π.χ. πιστωτικές κάρτες, εορτοδάνεια, διακοποδάνεια-φοιτητοδάνεια κλπ….


Και αφού πήρε και μια γερή δόση κρατικών χρημάτων, είπε να προχωρήσει και στην κίνηση ματ….


Μια κίνηση, την οποία γνώριζαν οι του οικονομικού κύκλου και φυσικά η κυβέρνηση….


Να αλώσει  την παρουσία του δημοσίου, το οποίο λειτουργούσε ως δίχτυ προστασίας, στο τραπεζικό κύκλο….


Να επιτευχθεί η πλήρης ιδιωτικοποίηση του τραπεζικού συστήματος ….


 


Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει αυτό, παρά μόνο με την πρόταση που έκανε η Τράπεζα Πειραιώς στο ελληνικό δημόσιο για ταυτόχρονη εξαγορά των μετοχών της ΑΤΕ και του ΤΤ….


Προτείνει να εξαγοράσει και να συγχωνεύσει…..


Και όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της…να ανταποκριθεί στην πρόκληση για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, να συμβάλει στην ανόρθωση της οικονομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, να στείλει θετικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές για τις προοπτικές τόσο της τραπεζικής αγοράς, όσο και της ελληνικής οικονομίας , να εισαγάγει και να αναπτύξει τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα της οικονομίας……


Και γενικώς πολλά μπλα….μπλα…μπλα …παχιά λόγια που ελάχιστα θα μετατραπούν σε πράξεις…..


 


Την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε η πρόταση Σάλλα, στην Ξάνθη οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ προχωρούσαν στην κατάληψη του υποκαταστήματος της ΑΤΕ Ξάνθης , όχι για την εξαγορά της τράπεζας, αλλά για τη συμπεριφορά της ίδιας της ΑΤΕ και της διοίκησής της …..


Η οποία λειτουργώντας με καθαρά ιδιωτικά κριτήρια, αποφάσισε να δανείσει με υπέρογκο επιτόκιο το ίδιο της «το παιδί», τη συνεταιριστική καπνοβιομηχανία της Ξάνθης…..


Με απώτερο στόχο φυσικά να προχωρήσει στην πώληση και άρα ιδιωτικοποίηση της ΣΕΚΑΠ…..


Μετά όμως την πρόταση-βόμβα αλλάζουν τα δεδομένα…..


Και το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι με όλα εκείνα που τον κύριο έλεγχο έχει η ΑΤΕ και κυρίως με την απάντηση που τελικά θα δώσει η κυβέρνηση….


Μια απάντηση δύσκολη, αλλά αναγκαστική μια και μας κυβερνά το ΔΝΤ….


Και δυστυχώς όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά……


Και αφού βγήκε και επισήμως προς τα έξω η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς, τότε δε χρειάζεται να φέρουμε τον Πωλ το χταπόδι για να μας δείξει την εξέλιξη της υπόθεσης….


 


Πάντως το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι οι εργαζόμενοι σε ΑΤΕ και ΤΤ δε θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια , αλλά ούτε και οι αγρότες….


Ήδη οι πρώτοι ξεκίνησαν και τις πρώτες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την εξαγορά των δυο τραπεζών…..


Χαρακτηριστική της αποφασιστικότητας των εργαζομένων  είναι η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων της ΑΤΕBANK….


«Επίθεση κατά της Αγροτικής Τράπεζας και κατ’ επέκταση ενάντια στον αγροτικό τομέα , εκδηλώθηκε από το μεταπρατικό ιδιωτικό κεφάλαιο, σήμερα το πρωί! Η Τράπεζα Πειραιώς δια του κ. Σάλλα υπέβαλλε πρόταση για την εξαγορά της ΑΤΕ και του ΤΤ έναντι ευτελούς τμήματος και ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να πει το ΝΑΙ. (…) σε μια συγκυρία οικονομικής κρίσης, με τις αποτιμήσεις στο ναδίρ, μόνο ένας άφρων θα έφτανε να ξεπουλήσει κρατική περιουσία, αντί  «πινακίου φακής». Προειδοποιούμε τους επίδοξους εκποιητές να μην το τολμήσουν. (…)Αν το επιχειρήσουν, να γνωρίζουν πως το δρομολόγιό τους θα έχει κατεύθυνση απευθείας τον Κορυδαλλό, χωρίς να περνάει καν από την Ευελπίδων!»…..


  


Και το εύλογο ερώτημα είναι πώς μια κυβέρνηση ενός σοσιαλιστικού κόμματος, όπως θέλει να πιστεύει ότι είναι σήμερα το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και αν δεν έχει αποφασίσει την πώληση των ΑΤΕ και ΤΤ, και μόνο να περάσει από τη σκέψη της μια τέτοια ιδέα και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί…..


 Η αλήθεια βέβαια είναι πως μια τράπεζα που έγινε για τους αγρότες, που ιδρύθηκε για τη στήριξη του συνεταιριστικού κινήματος και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, τα τελευταία χρόνια έφτασε  να λειτουργεί με νοοτροπίες ιδιωτικών συμφερόντων, που οι συνέπειες ήταν δυσάρεστες για την περιοχή μας……


Οπότε δεν είναι και λίγοι εκείνοι που διερωτώνται «και τι θα αλλάξει αν πουληθεί….αφού και πάλι θα δανειζόμαστε με υψηλά επιτόκια»….;


Ναι μόνο που τότε δε θα υπάρχει το δίχτυ προστασίας του δημοσίου…..


Για να δούμε λοιπόν τι θα μας ξημερώσει….


 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button