ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΑΥΛΑΚΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΥΛΑΚΑΚΗ πρ. Βουλευτή, Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης « ΕΝΩΤΙΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΟΡΑΜΑ» του Δήμου Τοπείρου Ξάνθης, κατά την Γενική Συνέλευση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Ξάνθης, την 29.04.2010 για το σχέδιο νόμου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και για το κομματικό και σκοτεινό τοπικό παρασκήνιο.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ


Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΥΛΑΚΑΚΗ πρ. Βουλευτή, Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης « ΕΝΩΤΙΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΟΡΑΜΑ» του Δήμου Τοπείρου Ξάνθης, κατά την Γενική Συνέλευση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Ξάνθης, την 29.04.2010  για το σχέδιο νόμου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και για το κομματικό και σκοτεινό τοπικό παρασκήνιο.


 


Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι.


Η σημερινή σύγκλιση της γενικής συνελεύσεως της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Ξάνθης, προκειμένου να αναπτυχθούν απόψεις, προτάσεις και να ληφθούν σχετικές αποφάσεις επί του προσχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, που αφορά τη μεταρρύθμιση και την αποκέντρωση της αυτοδιοίκησης, γίνεται κάτω από πιεστικές χρονικές συνθήκες.


          Είναι φανερό ότι δεν είναι δυνατόν να διατυπωθούν απόψεις και προτάσεις στο σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, για τα θεσμικά ζητήματα, καθόσον ανακοινώθηκε αυτό μόλις εχθές από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό. Είναι δε εκτενές (490 σελίδες) και συνεπώς δεν είναι δυνατό κάτω από αυτές τις συνθήκες να διατυπωθεί τεκμηριωμένη και σοβαρή άποψη, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε απλής ανάγνωσης του προσχεδίου, πολύ δε περισσότερο δεν είναι δυνατό αυτό να μελετηθεί. Προσωπικά δεν προτίθενται να εκφράσω πρόχειρη άποψη επ’ αυτού, θα αναφερθώ όμως στον χωροταξικό σχεδιασμό που αφορά τη συνένωση των Δήμων του Νομού Ξάνθης, διότι είναι μια κατάσταση την οποία ζούμε και γνωρίζουμε. Οφείλω να διευκρινίσω ακόμα ότι η άποψη για τον τοπικό χωροταξικό σχεδιασμό δηλαδή για τις συνενώσεις των Δήμων σε τοπικό επίπεδο είναι άποψη προσωπική.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.


Διέψευσε και πάλι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο τον ίδιο της τον εαυτό, στην περίπτωση του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.


Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση στον μέσο νου του συμπολίτη μας στην Ξάνθη, το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», που παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης. Έτσι αφού η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ περιόρισε δραστικά του Δήμους στην υπόλοιπη Ελλάδα από 1.034 σε 347, χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε τι κριτήρια έλαβε υπόψη της η Κυβέρνηση, προκάλεσε η κυβέρνηση  με τον χωροταξικό σχεδιασμό της στο Νομό της Ξάνθης.


Αφού λοιπόν κατήργησε άλλους Δήμους στην Ξάνθη και δεν έλαβε υπόψη της, ούτε τις μεγάλες αποστάσεις, ούτε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, δηλαδή τις απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές, όπως συμβαίνει με τον Δήμο Σταυρούπολης τον οποίο κατήργησε, ούτε την ιστορικότητα και την πολιτική φυσιογνωμία, όπως συμβαίνει με τον ιστορικό Δήμο Αβδήρων τον οποίο επίσης  κατήργησε, διέσωσε για καθαρά κομματικούς λόγους τον Δήμο Τοπείρου, με το σχέδιο που χαρακτηρίζεται τοπικά ΧΑΤΖΗΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.


Όλα όσα εδήλωσε ο κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και ο κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ για το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, ακούγονται εδώ στο Νομό Ξάνθης «λόγια κενά» και χωρίς αντίκρισμα. Πήγαν χαμένες και καμένες οι αρχές που διακήρυσσε ότι θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση για το σχεδιασμό του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.


Ο κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ δήλωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο «χρειαζόμαστε δήμους και περιφέρειες λιγότερους, μεγαλύτερους σε έκταση, πλουσιότερους σε πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, πιο αποτελεσματικούς και πιο οικονομικούς, πιο διαφανείς, πιο δημοκρατικούς, πιο ανοικτούς στην κοινωνία.» Τα ίδια δήλωσε και ο Πρωθυπουργός.


Που πήγε ο διάλογος και η αντικειμενικότητα των κριτηρίων, που έλεγε ότι θα εφαρμόσει η κυβέρνηση-πολιτεία, που πρέπει να έχουν στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών και των συμφερόντων της πολιτείας  και των πολιτών, προς όφελος των οποίον πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί αυτοί ?


ΑΛΗΘΕΙΑ πόσο εντυπωσιακά ακούγονται όλα αυτά ΑΛΛΑ και πόσο ψεύτικά ? Αυξάνουν την αναξιοπιστία της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ και των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που δοκιμάζεται οικονομικά η χώρα και καταβαραθρώνεται η αξιοπιστία της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ και των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.


ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΑΝ στο Νομό μας τα μαγειρέματα και τα κομματικά κριτήρια, τα κομματικά και προσωπικά συμφέροντα και το σκοτεινό παρασκήνιο.


Που πήγαν οι οικονομικοί στόχοι, που έλεγε η κυβέρνηση που δήθεν υπηρετούνται με την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση?


 Εξυπηρετούνται οι στόχοι, η λειτουργικότητα και οι δημότες ή εξοικονομούνται στην περίπτωση του Νομού Ξάνθης χρήματα με το να διατηρείται ένας Δήμος, όπως ο Δήμος Τοπείρου ο οποίος είναι υπερχρεωμένος, υποβαθμισμένος, υποανάπτυκτος και ανοργάνωτος και έτσι όπως είναι παραμένει Δήμος χωρίς μέλλον ?


          Δυστυχώς ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ εδώ στην Ξάνθη, αυτό που επί τόσον καιρό έγραφαν ορισμένες τοπικές εφημερίδες ότι προωθείται στην Ξάνθη «ΠΑΣΟΚΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» επισημαίνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης για αυτό.


Επιβεβαιώνεται επίσης ότι ορισμένοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑΝ το παλιό ΠΑΣΟΚ και δυστυχώς ακόμα και σήμερα στις ιστορικές  αποφάσεις, επικρατεί το κομματικό και προσωπικό συμφέρον ορισμένων βουλευτών, δημάρχων και λοιπών κομματικών δορυφόρων, παραγόντων και αυλικών.


Υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει για το τι επιδιώκεται και ποιος εξυπηρετείται με τον «τοπικό Καλλικράτη»?


Αν αυτές ήταν οι φιλοδοξίες της κυβέρνησης και των στελεχών του τοπικού ΠΑΣΟΚ, τότε πρέπει να ξέρουν και να είναι σίγουροι πως πολλούς απογοήτευσαν και μέσα στο ΠΑΣΟΚ.


Πίστευα και εγώ, όπως και άλλοι στην αποφασιστικότητα και την ανυστερόβουλη λειτουργία του Υπουργού Εσωτερικών κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ, απέδειξε όμως ότι και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά ελλείπουν στο πρόσωπο του κ. Υπουργού.


Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΤΟΠΙΚΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΡΩΜΑ γιατί μόνον αυτό υπηρετείται.


ΕΧΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ.


Τυχόν απόψεις και θέσεις, ότι ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να ειπωθούν, δεν είναι πειστικές. Αυτά ας τα αφήσουν στην άκρη. Γιατί το παραμύθι παράγινε. Γιατί με αυτό το παραμύθι εξυπηρετούνται ύποπτες συνεργασίες, εξαρτήσεις και δυστυχώς μόνον κομματικά και προσωπικά συμφέροντα. ΦΘΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΤΕΛΟΣ. Ας δουν όλοι την ΘΡΑΚΗ, όπως πρέπει να την βλέπουν.


Το Εθνικό συμφέρον δεν υπηρετείται με εθνικούς φοβικούς  ψευτοπροβληματισμούς, ούτε με κομματικούς υπολογισμούς και πολύ περισσότερο ούτε με προσωπικές πολιτικές αλλά με καθαρή πραγματική πολιτική εθνική θέση – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΙΣΟΝΟΜΙΑ & ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ. Αυτό ζητούν όλοι οι Έλληνες – Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι.


Το κέντρο, η ΑΘΗΝΑ, όπως πάντα, ζει και κινείται στους δικούς της ρυθμούς, δεν αντιμετωπίζει τα θέματα της Θράκης με την επιβαλλόμενη σοβαρότητα και αρκείται σε κομματικές εισηγήσεις και κομματικές διεκπεραιώσεις. Αν αυτό το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, πολίτες και πολιτικοί και λειτουργούμε σωστά, Θρακιώτικα, πατριωτικά, τότε ούτε φαιδροδημιουργήματα ούτε φαιδροδιασώσεις ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ θα έχουμε, ούτε αυτοδιοικητικούς δήθεν αρχηγούς και δήθεν σωτήρες θα έχουμε.


Τέλος πρέπει να συμφωνούμε όλοι μας ότι δεν χρειαζόμαστε ΟΥΤΕ ΜΙΖΕΡΗ, ΟΥΤΕ ΜΙΖΑΔΟΡΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.


Και αφού η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λειτούργησε κομματικά στον τόπο μας για να υπηρετήσει την κομματική συνομοταξία, τουλάχιστον έχει χρέος να εργασθεί για μία ΟΧΙ ΜΙΖΕΡΗ ΚΑΙ ΜΙΖΑΔΟΡΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ.


 


 


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΑΚΑΚΗΣ


 


                                                                


 


 


 


 


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button