Παρόν το Νομαρχιακό ΚΕΚ και στην «Καλλικράτεια» αυτοδιοίκηση…

Απόντος του Νομάρχη Ξάνθης, Γιώργου Παυλίδη, καθώς και μερικών νομαρχιακών συμβούλων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας η συνεδρίαση του Νομαρχιακού συμβουλίου Ξάνθης με έξι θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Αν και τα θέματα ήταν καθαρά υπηρεσιακού χαρακτήρα, ωστόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα πνεύματα οξύνθηκαν για λίγο, όταν ήρθε προς έγκριση το κλείσιμο των βιβλίων της Νομαρχιακής Εταιρείας Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Ξάνθης, της ΝΕΤΑΞ, για το οικονομικό έτος 2009.

Απόντος του Νομάρχη Ξάνθης, Γιώργου Παυλίδη, καθώς και μερικών νομαρχιακών συμβούλων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας η συνεδρίαση του Νομαρχιακού συμβουλίου Ξάνθης με έξι θέματα στην ημερήσια διάταξη.


Αν και τα θέματα ήταν καθαρά υπηρεσιακού χαρακτήρα, ωστόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα πνεύματα οξύνθηκαν για λίγο, όταν ήρθε προς έγκριση το κλείσιμο των βιβλίων της Νομαρχιακής Εταιρείας Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Ξάνθης, της ΝΕΤΑΞ, για το οικονομικό έτος 2009.


Την ένταση στη συζήτηση του θέματος προκάλεσε ο επικεφαλής της ήσσονος αντιπολίτευσης, κ. Δημήτρης Φωτιάδης με αφορμή της αμοιβές των μελών των διαφόρων επιτροπών της Ν.Α.


Ο κ. Φωτιάδης άφησε αιχμές για τις αμοιβές ορισμένων νομαρχιακών συμβούλων που συμμετέχουν σε πολλές επιτροπές. Μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά «είναι πολλά τα λεφτά που παίρνουν οι ίδιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι που συμμετέχουν στις επιτροπές και το καταψηφίζω», επισημαίνοντας παράλληλα ότι από την άλλη οι πολίτες επωμίζονται τα σκληρά οικονομικά μέτρα εξαιτίας της κρίσης.


Άμεση ήταν η απάντηση της προέδρου της ΝΕΤΑΞ, κ. Πέπης Στάντζιου , η οποία έσπευσε να υπερασπιστεί τη διαφανή λειτουργία της εταιρείας και τη συμβολή των μελών της στην προσπάθεια της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, ενώ απευθυνόμενη προς τον κ. Φωτιάδη του επεσήμανε ότι είναι άδικες οι αιχμές που αφήνει.


«Οι αμοιβές αναγράφονται, αλλά δεν έχουν εισπραχθεί ακόμη από τα μέλη. Όταν και εάν τα έχει πάρει η ΝΕΤΑΞ, τότε θα τα πάρουν και τα μέλη της Επιτροπής.


Όσο για τα υπέρογκα ποσά που λέτε, σας ενημερώνω ότι τα μέλη αμείβονται με 50 ευρώ σε κάθε συνεδρίαση, ο αντιπρόεδρος με 200 περίπου ευρώ και η πρόεδρος με 750 ευρώ, τα οποία βέβαια δεν εισπράξαμε μέχρι τώρα. Το έργο και η συμβολή του καθενός μας είναι εμφανή σε όλους μέσα από το σημαντικό έργο που επιτελεί η ΝΕΤΑΞ και για να πετύχουμε τους στόχους μας εργαζόμαστε ώρες πολλές.


Εμείς είμαστε εδώ για να πάει ο τόπος μας μπροστά και όχι για τις αμοιβές .


Επτά χρόνια παλεύω από τη θέση αυτή και δε χαλαλίζω ούτε για 700 ευρώ το έργο μου . Και λυπάμαι πολύ που φτάσατε  να καταψηφίζετε το θέμα», απάντησε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Νομαρχιακής Εταιρείας Τουρισμού, κ. Πέπη Στάντζιου στο Δημήτρη Φωτιάδη.


Ανάλογου ύφους ήταν και απάντηση του αντιπροέδρου της ΝΕΤΑΞ, Στέλιου Μωραϊτη, ο οποίος μάλιστα σε υψηλό τόνο σημείωσε «εγώ δηλώνω ότι δεν επιθυμώ να πάρω χρήματα ως Αντιπρόεδρος από τη ΝΕΤΑΞ, αλλά και από καμία άλλη επιτροπή. Δεν μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα, έδωσε μάχη η κ. Στάντζιου για την τουριστική ανάπτυξη  και προβολή του νομού».


Το κλείσιμο των βιβλίων της ΝΕΤΑΞ οικονομικού έτους 2009 ψηφίστηκε τελικά από τη συμπολίτευση και τη μείζονα αντιπολίτευση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.


Από την πλευρά της η κ. Στάντιου επεσήμανε ότι ο νομός κρατά τα ποσοστά της επισκεψιμότητας, ενώ πολύ καλά πάει και ο σχολικός τουρισμός. Όσο για τα χρήματα που διαχειρίστηκε η Επιτροπή ανήλθαν στις 161.128 χιλιάδες ευρώ.


Σημαντικό το έργο του Νομαρχιακού ΚΕΚ


Στο μεταξύ ομόφωνα εγκρίθηκε το τέταρτο θέμα που αφορούσε το προϋπολογισμού του Νομαρχιακού ΚΕΚ Ξάνθης έτους 2010, καθώς και την έγκριση του ισολογισμού-απολογισμού έτους 2009.


Προχωρώντας στην εισήγηση του θέματος ο πρόεδρος του Νομαρχιακού ΚΕΚ Ξάνθης, κ. Ανέστης Καραπαπάζογλου έκανε γνωστό ότι έχει ολοκληρωθεί και η αξιολόγησή τους από το ΕΚΕΠΙΣ και θα ανανεωθεί για τα επόμενα, ώστε να μπορεί να υλοποιεί προγράμματα. Μάλιστα για το 2010 προγραμματίζεται η υλοποίηση επτά νέων προγραμμάτων, ενώ από την προηγούμενη χρονιά έχουν ολοκληρωθεί 3 προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, δύο υλοποιούνται τώρα και άλλα δυο αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι.


Όσο για τα έσοδα του ΚΕΚ ανήλθαν στις 500.857 ευρώ και τα έξοδα στις 486.909 ευρώ και με υπόλοιπο στο ταμείο το κεφάλαιο των 13.947 ευρώ.


Πρόκειται για ένα υγιές οικονομικά Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης, το οποίο θα πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του και μετά την κατάργηση των νομαρχιών, σημείωσε ο κ Καραπαπάζογλου. «Πρότασή μας είναι να συνεχίσει η λειτουργία του ΚΕΚ, καθώς είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και δεν επιβαρύνει τη νομαρχία. Να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες και έτσι με οποιαδήποτε μορφή υπάρξει να συνεχίσει τη λειτουργία του».


Στο μεταξύ πέρα από τη λειτουργία του ΚΕΚ, ο κ. Καραπαπάζογλου απάντησε και στα σενάρια για την αντικατάστασή του από την προεδρία του ΚΕΚ, ενώ πρότεινε η θητεία του προέδρου να μην αλλάζει κάθε δυο χρόνια, καθώς αυτό έχει αντίκτυπο στην απρόσκοπτη λειτουργία του ΚΕΚ και των διαφόρων προγραμμάτων.


«Απόφαση για αλλαγή προέδρου είναι θέμα του νομάρχη. Το Φεβρουάριο αναμενόταν έγκριση προγραμμάτων και για να μη χαθεί η πρώτη δόση της χρηματοδότησης , καθώς έπρεπε να υπογράψει ο πρόεδρος τις σχετικές διαδικασίες αποφασίσθηκε να μη γίνουν αλλαγές. Επίσης θα ήθελα να πω ότι τα χρήματα που μου αναλογούν από τη θέση μου αυτή, όταν θα έρθουν δε θα τα εισπράξω εγώ, αλλά θα ζητήσω από το Δ/ντη του ΚΕΚ να κατατεθούν στο Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης» κατέληξε χαρακτηριστικά.


Τα υπόλοιπα θέματα


Σε ότι αφορά τώρα στα υπόλοιπα θέματα που είχαν να κάνουν με τις λαϊκές αγορές του νομού, το θέμα που αφορούσε τη θεώρηση επαγγελματικών αδειών πωλητών λαϊκών αγορών αναβλήθηκε, ενώ το Νομαρχιακό Συμβούλιο ενέκρινε την αύξηση κατά 30 ακόμη των θέσεων στην Κυριακάτική Αγορά του Πόρτο Λάγους, οι οποίες και θα δοθούν αποκλειστικά σε Ξανθιώτες παραγωγούς και μικροπωλητές.


Τέλος ομόφωνα ψήφισαν και την Κανονιστική Απόφαση Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών, ενώ ύστερα και από σχετική ερώτηση του  νομαρχιακού συμβούλου Στέλιου Μωραϊτη για την ασφάλεια και προστασία των καταναλωτών κατά τη διάρκεια λειτουργίας της λαϊκής αγοράς  της Ξάνθης, αποφασίστηκε να ζητήσουν από το νοσοκομείο Ξάνθης να υπάρχει ένας γιατρός, ένα σχήμα έτοιμο να επέμβει, αν χρειαστεί κατά τις ώρες αιχμής του παζαριού της Ξάνθης. Η αλήθεια είναι πως σημειώνονται  αρκετά λιποθυμικά επεισόδια και ατυχήματα , τα οποία και αυξάνονται τώρα το καλοκαίρι με το πλήθος των επισκεπτών στο παζάρι της Ξάνθης και η παρουσία ενός ιατρού και νοσηλευτή κρίνεται απαραίτητη.


 


                                                                                             Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button