Εκδηλώσεις εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας Υγροτόπων 2012

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων 2012, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου ΑΜΑΘ είχε προγραμματίσει σειρά υπαίθριων δραστηριοτήτων και στις τρεις κύριες προστατευόμενες περιοχές του Πάρκου (Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδα, Ισμαρίδα). Το δριμύ, όμως, ψύχος που επικρατούσε σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση τους. Μόνο δυο από τις εκδηλώσεις που αρχικά είχαν προγραμματιστεί τελικά πραγματοποιήθηκαν.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων 2012, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου ΑΜΑΘ είχε προγραμματίσει σειρά υπαίθριων δραστηριοτήτων και στις τρεις κύριες προστατευόμενες περιοχές του Πάρκου (Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδα, Ισμαρίδα). Το δριμύ, όμως, ψύχος που επικρατούσε σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση τους. Μόνο δυο από τις εκδηλώσεις που αρχικά είχαν προγραμματιστεί τελικά πραγματοποιήθηκαν. Η πρώτη ήταν ενημέρωση των κατοίκων του Νέου Σιδηροχωρίου (πλησίον Ισμαρίδας), σχετικά με τον οικοτουρισμό, που ήταν και το κεντρικό θέμα των φετινών παγκόσμιων εκδηλώσεων. Η δεύτερη, χρονολογικά, ήταν η απελεύθερωση δυο Γερακίνων στο Κ.Π Δέλτα Νέστου.

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την 1/2/2012 στην αίθουσα τελετών του πρώην Δημαρχείου του Ν. Σιδηροχωρίου, με θέμα: «Αξίες των Υγροτόπων και Δυνατότητες Ανάπτυξης μέσω του Οικοτουρισμού» και με παρουσία του τοπικού Γυμνασίου και τριάντα περίπου κατοίκων της περιοχής. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ροδόπης καθώς και ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής (Τοπική Κοινότητα Νέου Σιδηροχωρίου) κ. Κυριαζής Θεόδωρος. Αρχικά μίλησε για τη λίμνη Ισμαρίδα, τη μοναδική λίμνη γλυκού νερού της Θράκης, ο υπεύθυνος του ΚΠΕ Μαρώνειας κ. Γιώργος Σερμπέζης, ενω στη συνέχεια, ο κ. Εμφιετζής (Περιβαλλοντολόγος του ΦΔ) πραγματοποίησε παρουσίαση σχετικά με τις αξίες των υγροτόπων και τις δυνατότητες που μπορεί να φέρει ο οικοτουρισμός στην περιοχή της Ισμαρίδας και των λιμνοθαλασσών της Ροδόπης. Στη συνέχεια, αφού αποχώρησαν τα παιδιά του Γυμνασίου, πραγματοποιήθηκε ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των κατοίκων και των παρευρισκόμενων στελεχών τόσο του ΦΔ Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, όσο και του ΚΠΕ Μαρώνειας, κατά την οποία ακούστηκαν οι ανησυχίες των κατοίκων, σε σχέση με την Λίμνη Ισμαρίδα και συζητήθηκαν προτάσεις.

Τέλος με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 6/2/2012 και η απελευθέρωση των δύο Γερακίνων (Buteo buteo), στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου στην Κεραμωτή. Όπως μας είπε ο εκπρόσωπος του ΕΚΠΑΖ-Δράση για την Άγρια Ζωή, κ. Άρης Χρηστίδης, οι Γερακίνες είχαν βρεθεί στην περιοχή, η μια χτυπημένη από ασυνείδητους κυνηγούς και η άλλη από αυτοκίνητο και αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ανάρρωσαν πλήρως στάλθηκαν πίσω για να αφεθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Παρόντες στην απελευθέρωση ήταν η Περιβαλλοντική Ομάδα του γυμνασίου Κεραμωτής και ο κ. Χάνς Γκέρεντρουπ, μέλος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button