Εκθεση Ξανθιωτών καλλιτεχνών

Με μία κοινή έκθεση ο Τηλέμαχος Κουκλάκης  με φωτογραφίες και ο Βερβερίδης Σάββας με αγιογραφίες και πίνακες ζωγραφικής, συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση των ζωγράφων καλλιτεχνών που γίνεται στον αύλειο χώρο της δημοτικής πινακοθήκης.

Όπως αναφέρει ο Τηλέμαχος Κουκλάκης πάντα θεωρούσε τη φωτογραφία πολύ συμπαντικό εκφραστικό μέσο.

Με μία κοινή έκθεση ο Τηλέμαχος Κουκλάκης  με φωτογραφίες και ο Βερβερίδης Σάββας με αγιογραφίες και πίνακες ζωγραφικής, συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση των ζωγράφων καλλιτεχνών που γίνεται στον αύλειο χώρο της δημοτικής πινακοθήκης.

Όπως αναφέρει ο Τηλέμαχος Κουκλάκης πάντα θεωρούσε τη φωτογραφία πολύ συμπαντικό εκφραστικό μέσο. Μία εικόνα είναι πετυχημένη, αναφέρει,  αν μπορεί να μιλήσει χωρίς λόγια και όταν προκαλεί κάποια συναισθήματα, τότε αγγίζει την τέχνη.

Η φωτογραφία είναι μία απεικόνιση της πραγματικότητας, πάντοτε όμως μέσα από το μάτι αυτού που πατάει το καρέ.

Η φωτογραφία, τονίζει, είναι μία αφαίρεση της πραγματικότητας. Όταν επιλέγει ο φωτογράφος ν’ απομονώσει ένα κομμάτι της πραγματικότητας, είναι ένα μέσο έκφρασης και όταν αυτό που έχει εγκλωβίσει βγάλει και συναισθήματα, τότε έχει πετύχει τον σκοπό του.

Ο Τηλέμαχος Κουκλακης έχει λάβει μέρος σε δύο ομαδικές εκθέσεις, στην Αθήνα στην Πανεπιστημιακή λέσχη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και ταυτόχρονα μία στην Πλάκα της Αθήνας με θέμα γενικότερα τον άνθρωπο.

Γεννημένος στην Ξάνθη αλλά κάτοικος Αθηνών αναφέρει ότι η δουλειά του που εκτείθεται μαζί με αυτήν του Σάββα Βερβερίδη έχει τίτλο “Πέρασμα από την Πόλη”.

Προσπάθησε να αποτυπώσει στις φωτογραφίες του τα συναισθήματα που νοιώθει ένας άνθρωπος όταν πλησιάζει  την Κωνσταντινούπολη.

Τι είναι αυτό που σε κεντρίζει για να επιλέξεις το θέμα σου;

“Ο άνθρωπος. Κυρίως ο άνθρωπος αλλά, αναφέρει, κυρίως όμως να μην καταλάβει ότι εκείνη την ώρα φωτογραφίζεται”

Θα μπορούσε η Ξάνθη η παλιά πόλη να εμπνεύσει έναν καλλιτεχνικό φωτογράφο;

Η παλιά πόλη είναι πηγή έμπνευσης και μελλοντικά όταν θα έρθει να εγκατασταθεί για πάντα στην γενέτειρά του θα ετοιμάσει δουλειά με πρωταγωνίστρια την παλιά πόλη.

“Σκέφτομαι να κάνω ένα συλλογικό έργο για το νομό Ξάνθης με ιδιαίτερη αναφορά στην παλιά πόλη αλλά κυρίως με τους ανθρώπους  που ζουν  εδώ. Θεωρώ τους ανθρώπους ότι πιο συγκινητικό πράγμα υπάρχει μέσα στην φύση, γιατί ο κάθε άνθρωπος από μόνος του είναι μία φύση”.

 

ΣΑΒΒΑΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ, ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ

Συμμετέχει με έργα του

στο “Πέρασμα από την Πόλη”

“Το πέρασμα από την πόλη” βασίζεται σ’ ένα ταξίδι που είχαμε κάνει στην Κωνσταντινούπολη  μαζί με τον Τηλέμαχο.

Ήταν ένα ταξίδι μαγευτικό γεμάτο χρώματα και εμπειρίες και αυτό έδωσε το έναυσμα να δουλέψουμε με τον Τηλέμαχο στην κοινή μας προσπάθεια με ζωγραφική και φωτογραφία με θέμα την Κωνσταντινούπολη.”

Ο Σάββας Βερβερίδης ασχολείται πολλά χρόνια με τις αγιογραφίες και τοιχογραφίες και είναι η πρώτη του φορά που συμμετέχει σ’ έκθεση ζωγραφικής. Είναι από το Καρυόφυτο Ξάνθης και μένει και εργάζεται στον τόπο του.

Στο Καρυόφυτο της Ξάνθης έχει την ευκαιρία μέσα στη μοναχικότατα της περιοχής να εμπνευστεί και να δημιουργήσει.

Το συναίσθημα την ώρα της δημιουργίας και της επαφής με την αγιότητα είναι μαγευτικό. Η ενασχόληση με την αγιογραφία είναι δημιουργία, και ο χρόνος έχει ελάχιστη σημασία την ώρα που “δουλεύει” το θέμα του.  

 

 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button