«Τελικά την έκρηξη δε τη γλυτώνουμε….»

Έλεος πια με αυτή την αναμονή, αυτό το μαρτύριο της σταγόνας για τα οικονομικά της χώρας μας….
Για τα αναπάντητα αν και τι και πώς και εάν της προσφυγής της χώρας μας στο Μηχανισμό Στήριξης και δη στο Δ.Ν.Τ. ….
Αυτή η εναλλαγή συναισθημάτων τους τελευταίους μήνες από τις νίκες και ήττες της τακτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για τη διάσωση της εθνικής μας οικονομίας, όχι μόνο έχει φέρει σε απόγνωση τους πολίτες και τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά κάθε μέρα που περνά τους κάνει να βουλιάζουν ακόμη περισσότερο στη μαύρη απελπισία…

Έλεος πια με αυτή την αναμονή, αυτό το μαρτύριο της σταγόνας για τα οικονομικά της χώρας μας….


Για τα αναπάντητα αν και τι και πώς και εάν της προσφυγής της χώρας μας στο Μηχανισμό Στήριξης και δη στο Δ.Ν.Τ. ….


Αυτή η εναλλαγή συναισθημάτων τους τελευταίους μήνες από τις νίκες και ήττες της τακτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για τη διάσωση της εθνικής μας οικονομίας, όχι μόνο έχει φέρει σε απόγνωση τους πολίτες και τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά κάθε μέρα που περνά τους κάνει να βουλιάζουν  ακόμη περισσότερο στη μαύρη απελπισία…


Το σκωτσέζικο ντους, μια ζεστό και μια κρύο, μέχρι  τώρα μόνο την εθνική μας οικονομία δεν κατάφερε να αναζωογονήσει ……εν αντιθέσει με τα  spreads που έχουν  πάρει για τα καλά τα πάνω τους…..


 


Από χθες πλέον που βρίσκεται στη χώρα μας το περιβόητο κλιμάκιο του Μηχανισμού Στήριξης, οι …..πεφωτισμένοι της Ε.Ε. της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, ελπίζω το όλο κλίμα να ανακάμψει προς το καλύτερο, αν και το σύνολο σχεδόν των πολιτών μονολογεί βόηθα Παναγιά μου τα χειρότερα έπονται…..


Από την άλλη πια είναι καιρός να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να κινηθεί ανάλογα και η επιχειρηματική κοινότητα…..


Ελπίζω όχι με  συνέχιση των απολύσεων γιατί σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την Εθνική Στατιστική  Υπηρεσία  η ανεργία εκτινάχθηκε στα ύψη ξεπερνώντας το 11%……


Ενώ οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το  μέσο ποσοστό ανεργίας για το 2010 θα υπερβεί το 12%, προβλέποντας μάλιστα ότι θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία του μέχρι τα μέσα του 2011……


Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για επίσημη ανεργία, δηλαδή το ποσοστό της οποίας παρουσιάζει  Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και για πραγματική, αυτήν που καταγράφουν τα αρμόδια όργανα της συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων της χώρας και η οποία κυμαίνεται γύρω στο 17,5%…..


 


Και ενώ λοιπόν 800.000 περίπου είναι οι άνεργοι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και ποιος ξέρει πόσοι θα είναι μέσα στους προσεχείς μήνες, έρχονται οι ….πεφωτισμένοι του Μηχανισμού Στήριξης και ζητούν από την κυβέρνηση και νέα σκληρά μέτρα……


Με απολύσεις, περικοπές μισθών, κατάργηση επιδομάτων, ελαστικοποίηση των μορφών απασχόλησης απορώ πως πιστεύουν ότι θα θέσουν τη χώρα μας σε αναπτυξιακή τροχιά…..


Ειλικρινά ο κοινός ανθρώπινος νους δεν μπορεί να τους καταλάβει…..


Αν και η επιστήμη των μαθηματικών στηρίζεται στη λογική και όχι τόσο στις θεωρίες και αμπελοφιλοσοφίες για παράδειγμα της πολιτικής, ωστόσο μόνο λογικά δεν είναι όλα αυτά που προδιαγράφονται για τη ζωή μας……


 


Εγώ ξέρω πώς όταν ένας εργαζόμενος που ήδη ο μισθός του είναι τρεις και εξήντα και τα βγάζει δύσκολα πέρα, αν του μειωθεί και άλλο, το μόνο που θα έχει να κάνει είναι να κόψει σχεδόν τα πάντα……


Το μόνο βέβαιο είναι πως δε θα συμβάλλει στη ρευστότητα της αγοράς με τις εξορμήσεις του στα καταστήματα…..


Η ύφεση θα συνεχίζεται με ακόμη χειρότερες συνέπειες για τη χώρα μας….


Και αυτό γιατί η κοινωνία, οι εργαζόμενοι και η οικονομία δεν αντέχουν περαιτέρω διεύρυνση της ανεργίας, τη μείωση των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων…..


Αυτό που τελικά μπορεί να συμπεράνει κάποιος είναι ότι το ΔΝΤ και οι λοιποί δανειστές μας δεν έρχονται για να μας βοηθήσουν, αλλά για να μας εκμεταλλευτούν και να μας αποτελειώσουν….όταν μας δανείζουν με τέτοιους υπαχθείς όρους….


Έρχονται για να διασφαλίσουν τα νώτα τους, ότι όχι μόνο θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, αλλά και με το παραπάνω, ως άλλοι κεκαλυμμένοι τοκογλύφοι…..


 


Το ερώτημα είναι και τι να κάνει η χώρα μας, τι να κάνει η κυβέρνηση, όταν φτάσαμε εδώ που φτάσαμε…..


Μήπως μια εκ βαθέων αυτοκριτική, ανάληψη των ευθυνών  και μια συμφιλίωση όλων των κομμάτων ….;


Να ενώσουμε όλοι τα χέρια μιας σε μια γροθιά και να συμβάλλουμε ο καθείς ανάλογα με την οικονομική δύναμη που διαθέτει…..;


Εννοείται πως οι έχοντες και κατέχοντες θα πρέπει πρώτοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και οι πολιτικοί μας να μειώσουν στο ήμισυ τις αποδοχές τους, έτσι ώστε από τον απλό λαό να πάρουν τα λιγότερα…..


Μα πάνω από όλα αυτοί που έφαγαν όλα αυτά τα χρόνια με χρυσά κουτάλια και πλούτισαν σε βάρος της εθνικής μας οικονομίας, κάνοντας καταθέσεις στην Ελβετία και όχι μόνο, να βρεθούν να πληρώσουν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά……


Την χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών η κυβέρνηση δεν μπορεί να την ανακτήσει εξαρθρώνοντας μόνο τις τρομοκρατικές οργανώσεις και βάζοντας τους τρομοκράτες φυλακή……


Ο λαός επιζητά να δει στη φυλακή και όλους εκείνους που διασπάθισαν το δημόσιο πλούτο και έφεραν τη χώρα σε τέτοια κατρακύλα και τους πολίτες σε τέτοια δεινή θέση…..


Να ζουν καθημερινά με την απειλή της ανεργίας, το χάσιμο των εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικών κεκτημένων, δεκαετιών τώρα και φυσικά με τη ραγδαία μείωση των εισοδημάτων τους…..


Μόνο όταν δουν οι κλέφτες να μπαίνουν φυλακή, τότε μόνο θα πιστέψουν τους πολιτικούς και θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο για να ξεφύγει η χώρα από τους σύγχρονους «εισβολείς»…..


Και κάτι τελευταίο, οι Έλληνες δεν είναι ούτε Ούγγροι, ούτε Ρουμάνοι, ούτε Πολωνοί, οπότε διαφορετική προβλέπω θα είναι και η αντίδρασή τους απέναντι στα μέτρα του ΔΝΤ, εάν και όταν τελικά πάρουμε τη βοήθειά του……


Τότε δε θα μιλάμε για κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων-όπως συμβαίνει σήμερα Πέμπτη- αλλά για κοινωνική έκρηξη…..    


 


«Δεν είναι χαρούμενα τα παιδιά μας….»


 


Τόσος αγώνας, τόσο άγχος και τρέξιμο για να ικανοποιήσω τις ανάγκες και επιθυμίες των αγαπημένων μου τέκνων και να διαβάζω έρευνα που να κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις χειρότερες ευρωπαϊκές χώρες για παιδιά δεν έχει λογική εξήγηση….


Πώς είναι δυνατόν εγώ να προσφέρω τα πάντα σε αυτά και η έρευνα να αναφέρει πως στην Ελλάδα τα παιδιά δεν είναι χαρούμενα…..


Και μάλιστα να μας κατατάσσει στην 23η θέση  σε σύνολο 29 χωρών …..


Οι επιδόσεις μας σε ότι αφορά την ευημερία των παιδιών και των εφήβων μέχρι και την ηλικία των 19 ετών είναι από τις χαμηλότερες της Ευρώπης….


Στην αρνητική αυτή κατάταξη μας κάνουν παρέα η Βουλγαρία, Λιθουανία, η Λετονία και η Μάλτα…..


Σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη πάντα έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου του Γιορκ, τα πιο ευτυχισμένα και χαρούμενα παιδιά ζουν στην Ολλανδία και τις Σκανδιναβικές χώρες…..


Η έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Οργάνωσης Ομάδα Δράσης για την Παιδική Φτώχεια βασίστηκε στα δεδομένα του 2006 και εξέτασε 43 επιμέρους κριτήρια….


Πρώτη έρχεται η Ολλανδία, ενώ ακολουθούν  η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ιρλανδία και Φινλανδία…..


Μάλιστα στις χώρες αυτές οι νέοι είναι λιγότερο επιρρεπείς σε επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως πρόωρες σεξουαλικές σχέσεις, κάπνισμα και κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών….


 


Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος βρίσκεται  σε πολύ μα πάρα πολύ καλύτερη θέση από τη δική μας, στη 12η….τα Κυπριόπουλα δηλαδή είναι πολύ πιο χαρούμενα παιδιά από τα δικά μας…..


Τέλος σε ότι αφορά πάντα την εν λόγω έρευνα, διαπιστώνεται ότι το πόσο χαρούμενα είναι τα παιδιά εξαρτάται από την εργασία των γονέων τους και κυρίως αν εργάζονται ή όχι…..


Και αν αυτό σας παρηγορεί σε χειρότερη θέση από τη δική μας, είναι η Βρετανία, η οποία βρίσκεται στην 24η θέση στο σύνολο των 29 χωρών, όπου διενεργήθηκε η έρευνα και η οποία καταλήγει χαρακτηριστικά «ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός παιδιών της χώρας ζει σε οικογένειες, στις οποίες δεν εργάζονται οι γονείς….»….


 


Η αλήθεια είναι πως τα στοιχεία της έρευνας, αλλά και το πώς προσέγγισαν οι ερευνητές την ευτυχία και τη χαρά των παιδιών με προβλημάτισαν αρκετά…..


Τη συνέδεσαν κυρίαρχα με την οικονομική ευμάρεια των οικογενειών…..


Βέβαια σε μια εποχή όπου ζούμε τον «υλικό καταναλωτικό πολιτισμό» και συνδέσαμε τα πάντα με την ικανοποίηση των αναγκών του σώματος και όχι και του πνεύματος και της ψυχής, δε θα μπορούσε να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση …..


Όμως το αν είναι χαρούμενα τα παιδιά μας δε θα πρέπει να συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με το αν έχει το τελευταίο μοντέλο playstation  ή αν φορά Timberland και   Adidas …..


Με απλά λόγια αν του ικανοποιώ όλες του τις ανάγκες και του κάνω αδιακρίτως τα χατίρια που στην πλειοψηφία τους και αυτά συνδέονται με το υλικό κομμάτι του ανθρώπινου πολιτισμού……


 


Τότε λοιπόν γιατί και τα Ελληνόπουλα δεν είναι χαρούμενα παιδιά και χαρακτηρίζουν τη χώρα μας ανάμεσα στις χειρότερες χώρες για αυτά…..;


Δηλαδή εγώ αυτή τη στιγμή που σας γράφω ως μάνα, μητέρα, μαμά, ή ως μαμά Μέσοινα Γκούμα μαμά,  όπως με φώναζε ο γιος μου μικρός, μεγαλώνω δυστυχισμένα παιδιά……;


Και στις Σκανδιναβικές χώρες όπου παρατηρούνται τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών, μεγαλώνουν χαρούμενα παιδιά…..;


Μα την αλήθεια όσο και αν προσπαθώ δεν μπορώ να κατανοήσω τα συμπεράσματα της παραπάνω έρευνας, οπότε και διαφωνώ με αυτά…..


Δεν μπορεί στην Ελλάδα, όπου θεσμός της οικογένειας παραμένει ζωντανός και οι γονείς υπερπροστατευτικοί και έτοιμοι να προσφέρουν τα πάντα στα παιδιά τους , αυτά να μην είναι χαρούμενα……


Εντάξει, δεν αρνούμαι ότι μπορεί να υπάρχουν και δυστυχισμένα παιδιά, όμως η δυστυχία τους τις περισσότερες φορές δεν εξαρτάται από την κάλυψη ή μη των υλικών τους αναγκών, αλλά κυρίως από συναισθηματικό έλλειμμα και φυσικά από την απουσία ελεύθερου χρόνου για παιχνίδι έξω από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού…..


 


Τα παιδιά σήμερα δεν τα αφήνουμε να πάρουν πρωτοβουλίες…..


Και αυτό γιατί τους τα προσφέρουμε όλα…..


Η μασημένη τροφή δεν καλλιεργεί κριτική σκέψη και έκφραση ανάλογη και αυτό είναι το πρόβλημα των νέων της εποχής μας….που πολλές φορές τους οδηγεί και σε αρνητικά συναισθήματα και συμπεριφορές…..


Ίσως να απουσιάζει η χαρά από τα Ελληνόπουλα, -η παραπάνω έρευνα ισχυρίζεται πως δεν είναι χαρούμενα- εξαιτίας και της παιδείας μας και του εκπαιδευτικού μας συστήματος…..


Τα  παιδιά μας πρέπει να τα φουντώσουμε, αφού πρώτα τα φωτίσουμε , είχε πει κάποτε σε ανύποπτο χρόνο από την Ξάνθη ο γνωστός συγγραφέας Σαράντης Καργάκος, τακτικός επισκέπτης της πόλης μας


Ίσως τώρα με τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διέρχεται η χώρα μας  και που τα περισσότερα τίθενται υπό αμφισβήτηση και αναθεώρηση να σκεφτούμε λιγάκι να επενδύσουμε κάτι παραπάνω στις ανθρώπινες σχέσεις…..


Αν και αναγκαστικά θα οδηγηθούμε σε νέες συμπεριφορές και τακτικές αφού οι περικοπές θα βρίσκονται στο ημερήσιο πρόγραμμά μας αν η χώρα μας προσφύγει στο Δ.Ν.Τ. …..


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button