«Το ράβε-ξήλωνε της Παιδείας…..»

Το να επισημάνει κανείς για άλλη μια φορά ότι ως χώρα δε διαθέτουμε ενιαία εθνική στρατηγική πάνω στα βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή του Έλληνα πολίτη και δη με εκείνα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα της καθημερινότητάς τους και της ίδιας της υπόστασής του, όπως η Υγεία και η Παιδεία, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κακοπροαίρετος, ούτε υπερβολικός, αφού έτσι έχει η κατάσταση….

Το να επισημάνει κανείς για άλλη μια φορά ότι ως χώρα δε διαθέτουμε ενιαία εθνική στρατηγική πάνω στα βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή του Έλληνα πολίτη και δη με εκείνα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα της καθημερινότητάς τους και της ίδιας της υπόστασής του, όπως η Υγεία και η Παιδεία, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κακοπροαίρετος, ούτε υπερβολικός, αφού έτσι έχει η κατάσταση….


Και μπορεί μεν σε ότι αφορά τα εθνικά μας θέματα η εναλλαγή των κυβερνήσεων να μην οδηγεί και σε μεγάλες ανατροπές ως προς την ακολουθούμενη πολιτική, στα δε εσωτερικά μας όμως ζητήματα πρωταγωνιστεί  η τακτική του ράβε-ξήλωνε…..


Μάλιστα στις περισσότερες φορές αποδομούνται και τα καλά μαζί με τα κακώς κείμενα ……


Τα παραδείγματα πολλά και δη στον πολύπαθο χώρο της παιδείας…..


Κάθε κυβέρνηση γκρεμίζει τα της προηγούμενης για να στήσει το δικό της εκπαιδευτικό σύστημα…..


 


Το αν πράττει ορθά ή όχι, δεν είμαι το αρμόδιο άτομο για να το κρίνω , γιατί απλούστατα δεν είμαι η ειδικός επί των θεμάτων εκπαίδευσης….


Ωστόσο όμως έχω το δικαίωμα να σχολιάσω και να εκφράσω την άποψή μου ως ένας απλός παρατηρητής και πολύ περισσότερο ως ένα άτομο που όλα αυτά τα χρόνια βίωνε και βιώνει  τις συνέπειες αυτής της τακτικής είτε ως μαθητής, είτε ως φοιτητής, είτε ως γονιός ή απλά ως φορολογούμενος πολίτης, για τον προβληματισμό και την εντύπωση που προκαλεί στην κοινωνία αυτό το διαρκές γκρέμισμα δομών του κρατικού μας συστήματος από την κυβέρνηση που κάθε φορά έρχεται στην εξουσία….


Εδώ θα μου πείτε ότι αλλάζει σχεδόν τα πάντα ένας υπουργός όταν αντικαθιστά ένα συνάδελφο του ίδιου κομματικού χώρου, δε θα το κάνει μια κυβέρνηση μιας άλλης πολιτικής ιδεολογίας ; ….


Από την άλλη βέβαια η πρώτη σκέψη που μου γεννάται είναι …. καλά όλοι οι προηγούμενοι είχαν λάθος, δεν ήξεραν  ή δε σκέφτονταν το καλό των πολιτών και αυτοί τώρα είναι οι παντογνώστες που νοιάζονται για το συμφέρον μας….;


 


Και για να το συγκεκριμενοποιήσω ο προβληματισμός μου όλος έχει να κάνει με μια ακόμη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που φέρνει τα πάνω-κάτω στο χώρο της παιδείας……


Αυτές τις ημέρες πρωταγωνιστεί το τετραπλό νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου  για το «Νέο Σχολείο»……


Οι ριζικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που θα επιφέρει το πολυνομοσχέδιο στοχεύουν σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό στο να εκσυγχρονίσει και να αναβαθμίσει το πακέτο της παρεχόμενης δημόσιας  ελληνικής παιδείας…..


Αν και τα προηγούμενα εκπαιδευτικά συστήματα των προκατόχων της το ίδιο φιλοδοξούσαν …..


Δεν μπορεί να μην ήθελαν το καλό των παιδιών οι Μαριέτα Γιαννάκου, ούτε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης με το «έξυπνο σχολείο», ούτε αργότερα και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος που πήρε τη σκυτάλη……


Τουλάχιστον ελπίζω να υπάρξει συνέχεια σε κάποια θετικά που υλοποίησαν οι παραπάνω και τα οποία θα διασφαλίζονται στο νέο αυτό πολυνομοσχέδιο της Άννας….


 


Γιατί αν και εδώ ακολουθήσουμε την τακτική  της ριζικής κατεδάφισης, πολύ φοβάμαι ότι ως χώρα το εκπαιδευτικό μας οικοδόμημα θα μείνει στα γιαπιά…..


Επιτέλους κάποτε θα πρέπει να καταλάβουν οι πολιτικοί μας ότι το θέμα δεν είναι να βρουν αν το γαλλικό, γερμανικό, βρετανικό ή αμερικάνικο σύστημα είναι το καλύτερο για μας ή  είναι ένα μίγμα όλων των παραπάνω…….


Πρέπει να αποφασίσουν για ένα εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο βέβαια δε θα γεννηθεί από παρθενογέννηση, ωστόσο θα έρχεται να προσαρμοστεί και να καλύψει τις εδώ ανάγκες των παιδιών, αλλά και της οικονομίας και κοινωνίας, το οποίο πάνω από όλα θα έχει διάρκεια για να δοκιμαστεί και να αποδώσει τα αναμενόμενα…..


Εδώ πριν καλά-καλά λειτουργήσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα  αποφασίζεται η κατάργησή του στο σύνολό του και όχι η βελτίωση των όποιων αρνητικών ενδεχομένως έχει …..


 


Και για έρθουμε στο δια ταύτα  δεν ξέρω το κατά πόσο το «Νέο Σχολείο» της Άννας θα φέρει την άνοιξη στην ελληνική μας εκπαίδευση λύνοντας τα μεγάλα προβλήματα του δημόσιας εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων…..


Εκείνο που μπορώ να καταλάβω είναι ότι όπως και όλα τα προηγούμενα νομοσχέδια, θα έχει και τα θετικά του και τα αρνητικά του……


Κατά την άποψή μου θετικό είναι το ότι καθιερώνεται το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής- Διοικητικής  Κατάρτισης και ο θεσμό του «Δόκιμου Εκπαιδευτικού» με διετή θητεία, αλλά και η αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών….


Προβληματίζομαι , αρνητικά μάλλον, για την κατάργηση της βάση του δέκα, κίνηση που όπως και να το κάνουμε δε μπορεί να διασφαλίσει στο 100% την ποιότητα της παιδείας….


Αλλά και αναμένεται να προκαλέσει αρκετό πονοκέφαλο στα πανεπιστήμια με την ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση του αριθμού των εισακτέων φοιτητών……


Δεν μπορεί να αποφασίζουμε να ανοίγουμε διάπλατα τις πύλες, αν προηγουμένως δεν έχουν φροντίσει εγκαίρως και για τις υποδομές που απαιτούνται για να υποδεχτούν τα ΑΕΙ τον αριθμό αυτό των εισακτέων……


Η Ελληνική Παιδεία και η εκπαίδευση δε χωλαίνει στις θεωρίες και στα σχέδια, αλλά το μεγάλο αγκάθι της που παραμένει εδώ και δεκαετίες βαθιά μέσα της  είναι η πενιχρή χρηματοδότησής της , που έχει ως αποτέλεσμα να επιβραδύνει ή και να αποτρέπει πολλές φορές την υλοποίηση στην πράξη μιας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ….


Αλλά και η έλλειψη εξορθολογισμού και  διαφάνειας  που απαιτείται στην οικονομική διαχείριση  του εκπαιδευτικού μας συστήματος, με αποτέλεσμα να αναιρούνται εκ των πραγμάτων οι όποιοι θετικοί στόχοι τίθενται  από τους εκάστοτε υπουργούς Παιδείας…..


 


 


«Χαμόγελα-σαρδέλα-ρεβίθια- ακτινίδια….για να φτάσουμε στη σύνταξη…..»


Δυστυχώς για άλλη μια φορά ο Τζόκερ μου γύρισε την πλάτη…..


Όσο και αν του έκανα τα γλυκά μάτια, όσα ραβασάκια (δελτία) και αν του έστειλα εκείνος προτίμησε για ακόμη μια φορά να σκορπίσει σε άλλους χαμόγελα και λεφτά …..


Ούτε και αυτό το τζακ ποτ μου κάθισε, όπως λέγετε και στην αργκό, και μάλιστα σε μια περίοδο που πρωταγωνιστούν οι αρνητικές ανατροπές στις ζωές μας……


Ας όψεται η οικονομική κρίση που μας θέτει σε θέση έκτακτης ανάγκης και ετοιμοπόλεμους….


Αν ήταν διαφορετικές οι συγκύριες ίσως και να μη μου έτσουζε που δεν είμαι εγώ μια από τους τρεις υπερτυχερούς που τσεπώθηκαν τα έξι και πλέον εκατομμύρια ευρώ……


Και εσύ Θεούλη μου γιατί δε φρόντισες να είναι και περισσότεροι…; τόσο κόσμος έχει ανάγκη….


Ελπίζω τα λεφτά να μην πήγαν στα λεφτά, όπως επισημαίνει και μια λαϊκή μας παροιμία….


Τώρα αν θέλετε να με παρηγορήσετε με φράσεις του τύπου ….τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία ή την υγείας μας να έχουμε και όλα αντιμετωπίζονται ή ήρεμα, ήσυχα  και με αγάπη να κυλούν οι μέρες δε θα καταφέρετε να φτιάξετε τη διάθεσή μου…..


 


Και αυτό γιατί δεν είναι μόνο το πλήγμα που δέχτηκα από τον κ. Τζόκερ, αλλά και από τον κ. Λοβέρδο και όλο το επιτελείο του Υπουργείου Εργασίας……


Το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση με έχει όχι μόνο τρομοκρατήσει, αλλά πολύ περισσότερο εξαγριώσει και θυμώσει……


Η κυβέρνηση παίρνει κάτι παραπάνω από σκληρά μέτρα, απάνθρωπα θα τα χαρακτήριζα, για να ικανοποιήσει τις ορέξεις και διαταγές του Μηχανισμού Στήριξης και του ΔΝΤ προκειμένου να μας δοθεί το περιβόητο δάνειο, που μέχρι τώρα κρυβόμασταν πίσω από το δαχτυλάκι μας ότι δεν το θέλαμε….


Τι γεμάτο όπλο και δίχτυ προστασίας, αφού όπως δείχνει η πορεία των σπρεντς, βαδίζουμε με βήμα γοργό προς τη σύναψη δανείου με δυσβάσταχτους για τον ελληνικό λαό όρους…..


Γιατί πώς διαφορετικά θα μπορούσε να ερμηνευθεί όταν για να πάρω σύνταξη θα πρέπει να συμπληρώσω σαράντα χρόνια εργασίας;


Και όχι μόνο αυτό αλλά ο κύριος κράτος θα μου δώσει και μικρότερη σύνταξη…..


Πώς λοιπόν να φτιάξει η διάθεσή μου …..;


 


Ερωτώ λοιπόν για κάποιον που καταφέρνει να μπει στην αγορά εργασίας και να καταλάβει μια σταθερή θέση απασχόλησης στην ηλικία των 28-29 ( αφού ολοκληρώσει το πανεπιστήμιο και κάποιο μεταπτυχιακό και δε μείνει για πολύ καιρό στη λίστα των ανέργων νέων που πλήττονται περισσότερο από το τέρας της ανεργίας) θα πάρει σύνταξη στα 69 και 70 του χρόνια …..;


Και καλά αν εργάζεται σε κάποιο γραφείο, αν όμως είναι ενός μέσου επιπέδου εκπαίδευσης και κάνει χειρονακτική εργασία σε κάποιο εργοστάσιο ή οικοδομή τι γίνεται…..;


Αρκεί βέβαια να τον κρατήσει και ο εργοδότης του μέχρι την ηλικία …των ήντα και κάτι….


Κλάφτα Χαράλαμπε λοιπόν…..


Αλλά επειδή η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία και επειδή ζούμε στην Ελλάδα που τίποτε δε είναι μόνιμο, αποφάσισα να ανακτήσω τη χαμένη μου αισιοδοξία και να προχωρήσω παραπέρα αναζητώντας ελιξίρια νιότης, ζωντάνιας και μακροζωϊας για να μπορώ να εργάζομαι μέχρι τα βαθιά μου γεράματα…..


Δε θα τους κάνω τη χάρη να τους χαρίσω τη συνταξούλα μου, όσο πενιχρή και αν θα είναι αυτή….εκτός βέβαια και αν μου πέσει το τζακ- ποτ του τζόκερ…..


 


Έτσι λοιπόν στα πρώτα βήματα της αναζήτησής μου αυτής, κατάφερα να βρω τα πρώτα δυο μυστικά της μακροζωϊας…..


Και μάλιστα είναι απλά και άμεσα εφαρμόσιμα, αρκεί να πιστέψεις σε αυτά….


Για αυτό και αποφάσισα να τα μοιραστώ μαζί σας….


Μια προσφορά της στήλης, καθότι η ζωή θέλει τρέλα και διακωμώδηση …..


Λοιπόν μυστικό πρώτο, τρώτε άφθονες σαρδέλες, ρεβίθια, φασόλια, φακές, ακτινίδια, μπανάνες, σταφύλια, καρότα, ντομάτες, καρότα, κρεμμύδια, πάπρικα, μπρόκολο και λάχανα και φυσικά λίγο κρασάκι  και οι ρυτίδες θα αργήσουν να εμφανιστούν στο πρόσωπό σας….


Το κολαγόνο και η ελαστίνη σας θα βρίσκονται στα ύψη…. 


Οι  επιστήμονες, αυτή τη φορά από τα πανεπιστήμια της Σιένα, της Φλωρεντίας και του Μιλάνου , αλλά και Ελβετοί συνάδελφοί τους, με νέα έρευνα που παρουσίασαν, δηλώνουν πως ανακάλυψαν το μυστικό της «αιώνιας» νεότητας , δηλαδή εκείνες τις τροφές που εμποδίζουν τη δημιουργία ρυτίδων και συμβάλλουν στη μακροζωϊα του ανθρώπινου οργανισμού….. 


 


Και όσοι δεν είστε υπέρμαχοι της μεσογειακής δίαιτας, σας αποκαλύπτω και το δεύτερο μυστικό για να το εφαρμόσετε, αρκεί να είστε καλοσυνάτα και καλοπροαίρετα άτομα…..


Ένα χαμόγελο μακραίνει τη ζωή, συμβουλεύουν αυτή τη φορά ερευνητές του Πανεπιστημίου Γοέιν του Μίσιγκαν  των ΗΠΑ…..


Συνηθίζουμε να λέμε ότι οι χαμογελαστοί άνθρωποι που έχουν θετική «ματιά» απέναντι στη ζωή, ζουν και περισσότερο…..


Τώρα η μελέτη των αμερικανών ερευνητών έρχεται να βάλει κα την επιστημονική βούλα σε αυτή τη θεωρία…..


Δε θα αναφερθώ στις λεπτομέρειες της έρευνας, απλά θα σας πω ότι  μελέτησαν 230 φωτογραφίες των παικτών μιας ομάδας μπέιζμπολ εξετάζοντας τα χαρακτηριστικά των προσώπων σε βάθος χρόνων( από το 1952)….


Αυτοί που χαμογελούσαν περισσότερο, έζησαν και περισσότερα χρόνια….


Βέβαια θα πρέπει να σας επισημάνω και το αξιοσημείωτο της μελέτης, ότι μόνο το αληθινό χαμόγελο αποτελεί ελιξίριο της μακροζωϊας…..    


 


 


 


Σχετικά Άρθρα

Back to top button