Την 1η Μαρτίου οι αρχαιρεσίες στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

Στην τελική ευθεία για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του συνδικαλιστικού φορέα των εργαζομένων του Νομού, εισήλθε από το περασμένο Σάββατο το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης μετά και το Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο και την εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Στην τελική ευθεία για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του συνδικαλιστικού φορέα  των εργαζομένων του Νομού, εισήλθε από το περασμένο Σάββατο το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης μετά και το Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο και την εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας.


Πέντε ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών, δηλαδή μέχρι αύριο το βράδυ, όσοι επιθυμούν να διεκδικήσουν μια θέση στα όργανα του ΕΚΞ, είτε στο διοικητικό συμβούλιο, είτε στην Εξελεγκτική Επιτροπή ή ως αντιπρόσωποι στη ΓΣΕΕ μπορούν να καταθέσουν υποψηφιότητα.


Εκατόν πενήντα τρεις θα είναι οι αντιπρόσωποι των εργαζομένων της Ξάνθης, οι οποίοι και θα εκλέξουν την 1η Μαρτίου τη νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου του νομού.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός τους είναι αρκετά μειωμένος σε σύγκριση με εκείνον των αρχαιρεσιών του 2007, όπου 185 ήταν οι αντιπρόσωποι που είχαν ψηφίσει για την απελθούσα διοίκηση του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων.


Στο μεταξύ στο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του περασμένου Σαββάτου εξελέγη και η Εφορευτική Τριμελής Επιτροπή που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τις σχετικές διαδικασίες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης, αλλά και να συντονίσει εμμέσως πλην σαφώς την πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ για αύριο Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου.


Τα μέλη που εξέλεξαν οι εργαζόμενοι για να συγκροτήσουν την Εφορευτική Επιτροπή είναι ο Χουρμουζιάδης Χαράλαμπος, ο Αλεξιάδης Καλλικράτης και η Μακρή Ζηνοβία με αναπληρωματικό μέλος τον Θεοδοσιάδη  Κώστα.


Παράλληλα κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου τα  οι αντιπρόσωποι των εργαζόμενων ενέκριναν το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης, καθώς και την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής 2010.


Τα έσοδα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης για το 2009 ανήλθαν περίπου στις 144.000 ευρώ και τα έξοδα γύρω στις 113.300 ευρώ και με ένα υπόλοιπο στα ταμεία του της τάξης των 30.717 ευρώ.


Όσο για τον οικονομικό προϋπολογισμό έτους 2010 αναμένεται να κινηθεί με πόρους  γύρω στις 186.340 ευρώ.


Ενωτικό το μήνυμα από τις παρατάξεις  


Στο συνέδριο του ΕΚΞ το περασμένο Σάββατο οι παρατάξεις των εργαζομένων τοποθετήθηκαν στο έργο της απερχόμενης διοίκησης, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα της ενότητας, αλλά και της συστράτευσης στον κοινό αγώνα των εργαζόμενων για τη διασφάλιση των εργασιακών τους κεκτημένων, τονίζοντας ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για όλους.


ΔΑΚΕ και Πρόεδρος ΕΚΞ, Σπύρος Παπαχρήστου: Παίρνοντας το λόγο απερχόμενος πρόεδρος, Σπύρος Παπαχρήστου σημείωσε ότι τα χρόνια που πέρασαν για τη διοίκηση ήταν τα χειρότερα των τελευταίων 40 χρόνων, καθώς έκαναν την εμφάνισή τους πιο έντονα οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και παρατηρήθηκε μια κατρακύλα των εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων, πέρα από τη ραγδαία αύξηση της ανεργία.


«Εμείς ως Εργατικό Κέντρο Ξάνθης κάναμε ότι μπορούσαμε. Σταθήκαμε στο πλευρό όσων μας είχαν ανάγκη. Δεν αρκεί όμως μόνο η ανάδειξη των προβλημάτων. Δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί ικανοί για να δώσουν λύσεις.


Όσες υποσχέσεις δόθηκαν για στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, παρέμειναν υποσχέσεις. Οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν δεν αναπληρώθηκαν, ούτε είχαμε νέο αναπτυξιακό νόμο, ούτε υπήρξε ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, για να αλλάξει το δυσμενές αυτό κλίμα που επικρατεί και την περιοχή.


Ενωμένοι όλοι μαζί θα νικήσουμε. Η νέα διοίκηση που θα προκύψει και όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για την προάσπιση και διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων», υπογράμμισε ο Σπύρος Παπαχρήστου.


Ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε « η κατάσταση είναι πολύ πιο τραγική από ότι φανταζόμαστε, αυτή που βιώνουμε και μόνο με την πραγματική ενότητα θα μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι, για αυτό και θα πρέπει όλοι να δώσουμε το παρόν στην απεργία. Όταν έχει φωτιά το σπίτι του διπλανού πρέπει να κρατάμε και εμείς λάστιχο. Ενότητα και τίποτε άλλο».


Από την πλευρά του το επίσης μέλος της ΔΑΚΕ Γιώργος Γιαχοντούδης, απευθυνόμενος στο πολυπληθές ακροατήριο των αντιπροσώπων και των εργαζομένων στην αίθουσα του Εργατικό Κέντρου Ξάνθης, σημείωσε χαρακτηριστικά «όλοι μαζί πρέπει να συνεργαστούμε, γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Ο εργαζόμενος φοβάται το αύριο. Πάνω από 25% και ίσως και 30% να φτάνει το ποσοστό της ανεργίας στο νομό Ξάνθης. Μας δουλεύουν όλοι, οι Τριμελείς Επιτροπές που γίνονται είναι για το θεαθήναι, γενικά υπάρχει πλήρης ασυδοσία».


Επίσης ο κ. Γιαχοντούδης επιτέθηκε στη στάση που κρατά το ΠΑΜΕ, με το να δραστηριοποιείται ξεχωριστά, να κάνει ξεχωριστές απεργιακές συγκεντρώσεις και στο τέλος να καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης και τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές παρατάξεις των εργαζομένων.    


ΠΑΣΚΕ και Άγγελος Μπεμπεκίδης. Ο απερχόμενος Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελος Μπεμπεκίδης  εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμμετοχή των εργαζομένων στην συνέλευση, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι από τις ελάχιστες φορές που γεμίζει η αίθουσα.


Ενώ σημείωσε ότι ο νομός Ξάνθης ζει μια από τις δυσκολότερες εποχές σε ότι αφορά το κεφάλαιο εργασία και ανάπτυξη.


«Πρώτα θα πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική και μετά να βγαίνουμε και να καταγγέλλουμε. Προσωπικά δε νιώθω ότι υπήρξα επαγγελματίας συνδικαλιστής. Η Διοίκηση πάλεψε όλα αυτά τα χρόνια, συμμετείχε στις απεργίες, οι οποίες ήταν από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις σε μαζικότητα. Γι’ αυτό και στην απεργία της 24ης Φεβρουαρίου και με τη σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να δώσουμε βροντερό παρόν. Είμαστε σα συνδικαλιστές απέναντι στην κυβέρνηση και στα αντεργατικά μέτρα που οδηγούν σε λαϊκό ξεσηκωμό», επεσήμανε ο κ. Μπεμπεκίδης.


ΠΑΜΕ και Γιώργος Πυργελής. από την πλευρά το ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής παράταξης του ΠΑΜΕ εξαπέλυσε επίθεση στα κυβερνητικά σχέδια και στην παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων με τη λήψη σκληρών αντεργατικών μέτρων. Ενώ επιτέθηκε και στην απερχόμενη διοίκηση του ΕΚΞ, αφήνοντας αιχμές για διπλοψηφίες και άλλες κινήσεις, έτσι ώστε ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ να κερδίζουν τα ηνία του φορέα, ενώ του κατηγόρησε και δράσεις περισσότερο για το θεαθήναι και όχι τόσο προς όφελος των εργαζομένων. Τέλος καταψήφισε το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του ΕΚΞ.


Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση και Κώστας Ανδρεάδης, ο οποίος σημείωσε στη συνάντηση του Σαββάτου, «παρατηρούμε όλο αυτό το διάστημα το διασυρμό μας σε όλη την Ευρώπη σαν κράτος. Θα πρέπει όλοι μαζί να φύγουμε από αυτό το σύνδρομο των παρατάξεων, και αυτό γιατί πάνω από όλα είμαστε συνδικαλιστές. Πρέπει να δούμε τα προγράμματα και αυτά να κρίνουμε. Εμείς ως ένα κοινωνικό κίνημα, η Ένωση Ελλήνων Πολιτών, συστρατευόμαστε σε μια κοινή δύναμη για να φέρουμε ένα πρόγραμμα στο νομό για την ανάπτυξη του τόπου και τη στήριξη των εργαζομένων».


 


                                                                          Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button