Ούτε και ο καιρός σύμμαχός τους…..

Πέρα από την έλλειψη ρευστότητας και το κλείσιμο των δρόμων, οι έμποροι της Ξάνθης έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αρνητικές συνέπειες από την κακοκαιρία που πλήττει τις τελευταίες εβδομάδες το νομό.
Αν και διανύουμε το Φλεβάρη πια και την τρίτη εβδομάδα των εκπτώσεων, ο καιρός φαίνεται ότι χάλασε τα σχέδια καταστηματαρχών και καταναλωτών. Δεν είναι και ότι καλύτερο να βγαίνεις στην αγορά με χιόνι, παγωνιά, βροχή και τσουχτερό κρύο.


Ούτε και ο καιρός σύμμαχός τους…..


Πέρα από την έλλειψη ρευστότητας και το κλείσιμο των δρόμων,  οι έμποροι της Ξάνθης έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αρνητικές συνέπειες από την κακοκαιρία που πλήττει τις τελευταίες εβδομάδες το νομό.


Αν και διανύουμε το Φλεβάρη πια και την τρίτη εβδομάδα των εκπτώσεων, ο καιρός  φαίνεται ότι χάλασε τα σχέδια καταστηματαρχών και καταναλωτών. Δεν είναι και ότι καλύτερο να βγαίνεις στην αγορά με  χιόνι, παγωνιά, βροχή και τσουχτερό κρύο.


Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι –ευτυχώς για τους εμπόρους- που ανεξάρτητα από καιρικές συνθήκες και εμπόδια έσπευσαν να κάνουν το καθιερωμένο shopping therapy. Άλλωστε ανεξάρτητα από λιτότητα και ρευστότητα οι ανάγκες παραμένουν και θα πρέπει να ικανοποιηθούν για αυτό πλέον μοναδική λύση για την πλειοψηφία των καταναλωτών αποτελεί η περίοδος των εκπτώσεων.


Ωστόσο η κίνηση στην αγορά της Ξάνθης θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν βοηθούσε λιγάκι και ο καιρός.


 


 


Δεν υπάρχει εκπαιδευτικός πρότυπο….;


Το περασμένο Σάββατο η Νομαρχία Ξάνθης, την ημέρα των Τριών Ιεραρχών και στα πλαίσια της καθιερωμένης εκδήλωσης τιμής για τους εκπαιδευτικούς, βράβευσε τέσσερις καταξιωμένες προσωπικότητες της Ξάνθης από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών.


Και οι τέσσερις όμως προσωπικότητες δεν ανήκουν στο χώρο της εκπαίδευσης, αν και εμμέσως η συμβολή τους είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη.


Ωστόσο σε έναν θεσμό που είναι αφιερωμένους στους εκπαιδευτικούς του νομού, στους δάσκαλους και τους καθηγητές, θα έπρεπε ανάμεσα στους βραβευθέντες να ήταν και κάποιος από αυτούς, όπως συνέβαινε και κατά το παρελθόν.


Ίσως κάποιοι να πουν ότι στα έντεκα χρόνια ζωής του θεσμού, όσοι ήταν να βραβευτούν, βραβεύτηκαν.


Αυτό όμως δε δίνει απάντηση στο ερώτημα και απορία που έχω, δηλαδή δεν υπάρχει πλέον στις μέρες εκπαιδευτικός που να ασκεί ως λειτούργημα τη διδασκαλία και όχι ως επάγγελμα, που να προσφέρει πλούσια την τροφή του πνεύματος στους μαθητές του και να αποτελεί πρότυπο για αυτούς με τη συμπεριφορά του και τη στάση ζωής σε θέματα της μικρής μας τοπικής κοινωνίας, είτε αυτά είναι πολιτιστικά, είτε κοινωνικά ;


Ένας δάσκαλος που να αξίζει να το βραβεύσει η κοινωνία μας;


Και αν η απάντηση είναι όχι, μήπως αυτή η διαπίστωση δε θα πρέπει να μας ανησυχεί;


 


Δήμος  με οικολογική ταυτότητα και έργο….


Είναι ο Δήμος Σταυρούπολης, ο οποίος έχει αποδείξει πως δε μένει μόνο στις θεωρίες αλλά προχωρά και σε έργα ουσίας που γίνονται αντιληπτά στην καθημερινή πρακτική του δημότη.


Ένας δήμος που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ευαισθητοποιημένος περιβαλλοντικά, αφού η δημοτική αρχή δίνει προτεραιότητα σε δράσεις που έχουν να κάνουν με την προστασία της φυσικού πλούτου της περιοχής, πρωτοστατώντας σε δράσεις ανακύκλωσης, αλλά και στήριξης οικολογικών οργανώσεων.


Έτσι λοιπόν, όπως πρώτη η εφημερίδα μας έγραψε την έλευση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο Δήμο Σταυρούπολης και μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με τη ΜΚΟ «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ». Ο Δήμος θα τους παραχωρήσει χώρο για να στεγασθεί η Οργάνωση στο Κάτω Καριόφυτο και να αναλάβει δράση.


Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Σταυρούπολης αποτελεί πόλο έλξης για τις οικολογικές οργανώσεις, μια και ο Δήμαρχος Γιώργος Καρασακαλίδης ετοιμάζεται να υποδεχτεί ακόμη μια.   


Πρόκειται για την Ορνιθολογική Εταιρεία, όπου η Δημοτική Αρχή έχει αποφασίσει να της παραχωρήσει το χώρο του παλιού δημοτικού σχολείο στον οικισμό του Σιδηροχωρίου.  


 


 


Συσκέψεις στη Ν.Δ. για ανασυγκρότηση και όχι μόνο…..


Κομματική περιφερειακή σύσκεψη υπό την προεδρεία του Γραμματέα Οργανωτικού της Ν.Δ., Μανώλη Αγγελάκα και με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή και υπεύθυνου για τη Βόρεια Ελλάδα, Φώτου Νίκου,  του περιφερειάρχη  του κόμματος για την Α.Μ.-Θ, Λιακόπουλου Νίκου, των τομεαρχών των τριών νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, Μ. Βογιατζή, Σ.Ιακωβίδου και Φ.Τιπελή αντίστοιχα, καθώς και των προέδρων των ΝΟΔΕ της περιοχής, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Κομοτηνή.


Σκοπός της συνάντησης μια αλληλοενημέρωση κεντρικών και τοπικών κομματικών στελεχών για την κατάσταση που επικρατεί σε τοπικό επίπεδο σε ότι αφορά την εικόνα αποδοχής της  Ν.Δ. από τον κόσμο, τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση των κομματικών οργανώσεων, αλλά και για τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των νέων ΝΟΔΕ αμέσως μετά την άνοιξη με τη συμμετοχή μάλιστα και της βάσης, όπως εξετάζεται.  


Μάλιστα από εδώ και πέρα οι μηχανές των κομματικών οργάνων της Νέας Δημοκρατίας αρχίζουν να αναθερμαίνονται, καθώς θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις προκειμένου το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να κερδίσει το χαμένο έδαφος στους ψηφοφόρους του και όχι μόνο.


 


Και οι κτηνοτρόφοι σε κινητοποιήσεις…..


Δεν βρίσκονται μόνο οι γεωργοί σε απόγνωση, αλλά και οι κτηνοτρόφοι του νομού, οι οποίοι ετοιμάζουν και αυτοί με τη σειρά τους κινητοποιήσεις.


Μάλιστα την Παρασκευή θα κάνουν πορεία καταλήγοντας μπροστά στη νομαρχία Ξάνθης. Ενώ αποφάσισαν να μοιράσουν και ένα τόνο γάλα στον κόσμο, αντί να το χύσουν στο δρόμο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χαμηλή τιμή με την όποια οι γαλακτοβιομηχανίες αγοράζουν το γάλα τους.


0,60 λεπτά το λίτρο το δίνουν οι κτηνοτρόφοι, πάνω από ένα ευρώ το αγοράζουν οι καταναλωτές.


 


Υπάρχουν και άλλοι συνδυασμοί συνενώσεων για το νομό Ξάνθης….


Μπορεί ακόμη ο χωροταξικός χάρτης για τον Καλλικράτη να μην έχει ανοίξει και οι περισσότεροι να μένουν στην πρόταση του ΙΤΑ της ΚΕΔΚΕ, που θέλει το Νομό Ξάνθης να συνενώνεται σε 4 δήμους, Ξάνθη με Σάτρες, Σέλερο με Βιστωνίδα, Άβδηρα και Τόπειρο, Σταυρούπολη μόνη της και η Μύκη μαζί με τις Κοινότητες Σατρών, Θερμών και Κοτύλης, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι συνδυασμοί.


Για παράδειγμα θα μπορούσε ο Δήμος Ξάνθης να συνενωθεί με τους Δήμους Βιστωνίδας και Αβδήρων, ο Δήμος Σταυρούπολης με το Δήμο Τοπείρου, και ο Δήμος Σελέρου με αυτόν της Μύκης και των τριών Κοινοτήτων.


Για σκεφτείτε λιγάκι αυτό το σχήμα. Αυτόματα θα έδινε ανάσα στο Δήμο Ξάνθης-γιατί η αλήθεια είναι πως «μπούκωσε», έχει συγκεντρωθεί περίπου ο μισός και πάνω πληθυσμός του  νομού στην πόλη- να επεκταθεί προς την πεδιάδα και τη θάλασσα, θα είχε δυο λιμάνια, αλλά και τη δυνατότητα να μετεξελιχθεί σε ένα μεγάλο δήμο με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά και τα υπέρ για να παραμείνουν οι κάτοικοι των δήμων που θα συνενώνονταν στις περιοχές τους. Ο δήμος Ξάνθης με της υποδομές που έχει θα μπορούσε να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια, βάζοντας έτσι φρένο και στο φαινόμενο της αστυφιλίας. Άλλωστε το πολύ καλό οδικό δίκτυο που έχει γίνει, χάρη και στις παρεμβάσεις της νομαρχίας, έχει εκμηδενίσει τις αποστάσεις.


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button