Μια Ξάνθη από τα παλιά

Μια Ξάνθη από τα παλιά έκανε ό,τι ήθελε τον Άρη στα Πηγάδια και επικρατώντας εύκολα με 2-1, άφησε πίσω της την επικίνδυνη ζώνη. Εξαιρετικό παιχνίδι τακτικής από την ομάδα του Μαντζουράκη, η οποία με πρωταγωνιστές και σκόρερ τους Μαρσελίνιο και Έλινγκτον, κινδύνεψε μόνο στις καθυστερήσεις, μετά τη μείωση του σκορ από τον Τζόνσον. Με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Βάλλα στο 82’, τελείωσαν το παιχνίδι οι νικητές, οι οποίοι έβαλαν τέλος σε ένα αήττητο σερί πέντε αγώνων για την ομάδα του Κούπερ.

Μια Ξάνθη από τα παλιά έκανε ό,τι ήθελε τον Άρη στα Πηγάδια και επικρατώντας εύκολα με 2-1, άφησε πίσω της την επικίνδυνη ζώνη. Εξαιρετικό παιχνίδι τακτικής από την ομάδα του Μαντζουράκη, η οποία με πρωταγωνιστές και σκόρερ τους Μαρσελίνιο και Έλινγκτον, κινδύνεψε μόνο στις καθυστερήσεις, μετά τη μείωση του σκορ από τον Τζόνσον. Με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Βάλλα στο 82’, τελείωσαν το παιχνίδι οι νικητές, οι οποίοι έβαλαν τέλος σε ένα αήττητο σερί πέντε αγώνων για την ομάδα του Κούπερ.

«Κόμπρα»… Ξάνθη!

Βγαλμένο από φαντασίωση υπεραισιόδοξου οπαδού της Ξάνθης έμοιαζε το πρώτο ημίχρονο στα Πηγάδια. Η ομάδα του Μαντζουράκη, σαν να την άγγιξε μαγικό ραβδάκι, κυριάρχησε σε κάθε εκατοστό του γηπέδου και εκμεταλλευόμενη την ανυπαρξία του Άρη, παρουσιαζόταν σαν… Μπαρτσελόνα σε αυτόν. Το υπολογισμένο με ακρίβεια χειρουργού σουτ του Μαρσελίνιο -εκτός από το προβάδισμα- έδωσε και απίστευτη ώθηση στους γηπεδούχους, οι οποίοι, παίζοντας ένα εξαιρετικό παιχνίδι τακτικά, συνέχιζαν να «στάζουν φαρμάκι» στις αντεπιθέσεις.

Αφού προειδοποίησαν, λοιπόν, με την εκδήλωση 2-3 υποδειγματικών αντεπιθέσεων, διάλεξαν -λες και επίτηδες- το μοναδικό διάστημα του ημιχρόνου που ο Άρης έδειχνε να πιέζει (30’-35’) για να τον «χτυπήσουν» ξανά. Η όμορφη ενέργεια του Πόι από δεξιά -όπου είχε στήσει πάρτι με προσκεκλημένο τον Αράνο- βρήκε τον Έλινγκτον αμαρκάριστο στην «καρδιά» της άμυνας του Άρη, ο Άγγλος έκανε αυτό για το οποίο μιλούσαν οι συστάσεις από την πατρίδα του και «σφράγισε» ένα ονειρεμένο 45λεπτό για την ομάδα του.

Νωρίς… το θυμήθηκε

Με την επιστροφή των δύο ομάδων από τα αποδυτήρια, η προσπάθεια του Άρη να μπει γρήγορα στο παιχνίδι ήταν, αν όχι δεδομένη, τουλάχιστον αναμενόμενη. Πράγματι, προς στιγμήν οι παίκτες του Κούπερ (με το χαμένο τετ α τετ του Κάμπορα στο 47’) «ξεγέλασαν» τους πάντες ότι ετοιμάζουν δυναμική απάντηση. Αμ δε… Η απάντηση αποδείχθηκε απλά «αναλαμπή», η Ξάνθη αμύνθηκε εξαιρετικά και μέχρι τη λήξη σχεδόν δεν… ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από τις σπασμωδικές προσπάθειες των «κιτρίνων».

Ακόμα κι έτσι, όμως, οι τελευταίοι κατάφεραν να κάνουν «θρίλερ» το παιχνίδι. Η αποβολή του Βάλλα στο 83’ και πολύ περισσότερο το «τσίμπημα» του Τζόνσον στις καθυστερήσεις, που απέφερε τη μείωση του σκορ, έφτιαξαν ένα δραματικό «σκηνικό» για τα τελευταία δευτερόλεπτα. Σε αυτά ο Άντου πρόλαβε να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση, όμως το πλασέ του ήταν ασορτί με τη γενικότερη εμφάνιση των «κιτρίνων» και -μαζί με την μπάλα- έστειλε… άουτ και τις τελευταίες ελπίδες τους τουλάχιστον για την ισοπαλία.



Οι συνθέσεις των ομάδων:

SKODA ΞΑΝΘΗ (Γιάννης Μαντζουράκης): Γκσπούρνινγκ, Παπαδημητρίου, Φλίσκας, Κωστούλας, Τζάγκι, Κιντάνα (87’ Βασιλακάκης), Στίνγκα, Έλινγκτον, Πόι (83’ Σταθάκης), Βάλλας, Μαρσελίνιο (74’ Λουτσιάνο)

ΑΡΗΣ (Έκτορ Κούπερ): Σηφάκης, Κάλβο (65’ Άντου), Γκαρσία, Κόκε (69’ Τζόνσον), Νέτο, Αράνο, Νασούτι, Ρονάλντο, Κάμπορα, Χαβίτο (80’ Αραβίδης), Πρίττας

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κάκος (Κέρκυρας)
ΒΟΗΘΟΙ: Δάλλας (Ηπείρου), Καρσιώτης (Κορινθίας)


 


Κούπερ: «Ελπίζω ότι τα λάθη που κάναμε δεν θα τα επαναλάβουμε»



Ο τεχνικός του Άρη, Έκτορ Κούπερ, μίλησε για τα κρίσιμα λάθη που τους στέρησαν τη δυνατότητα της νίκη, για το καλύτερο παιχνίδι του αντιπάλου και για την δίκαιη νίκη.
Ακολουθούν αναλυτικές δηλώσεις του Κούπερ:

«Το πρώτο που παρατήρησα ήταν ότι η αντίπαλη ομάδα ήταν πιο έξυπνη από μας στο να λειτουργήσει σε έναν βαρύ αγωνιστικό χώρο. Στο πρώτο ημίχρονο εμείς χάσαμε τα πατήματά μας στον χώρο του κέντρου -κάτι το σημαντικό για μας. Η εικόνα στο δεύτερο ημίχρονο ήταν διαφορετική, αλλά χάναμε με δύο γκολ, κάτι που ήταν ένα βαρύ φορτίο. Όπως και να ‘χει, η εικόνα μας στο δεύτερο ημίχρονο άλλαξε, αφού καταλάβαμε ότι το παιχνίδι μας θα έπρεπε να πάει στις γραμμές και όχι στον άξονα, κάτι που μας έδωσε ευκαιρίες για γκολ. Δεν ξέρω αν η ομάδα μου άξιζε την ισοπαλία, αλλά έφθασε πολύ κοντά. Κάναμε κάποια λάθη σε λεπτομέρειες, όπου η ομάδα μου έδειχνε να ανταποκρίνεται αρκετά καλά και αυτό έχει να κάνει με τις τοποθετήσεις των ποδοσφαιριστών μου για το που έπρεπε να περιμένουν την αντίπαλη ομάδα. Είναι μια βαριά ήττα, που μας πληγώνει και μας κόβει ένα θετικό σερί που είχαμε και θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε.

Πήραμε ένα αρκετά καλό μάθημα και ελπίζω ότι τα λάθη που κάναμε δεν θα τα επαναλάβουμε. Είδα και κάτι θετικός στη δική μου ομάδα: Τη διάθεση για να γυρίσουμε το παιχνίδι. Βρήκαμε τα ψυχικά αποθέματα για να φθάσουμε στην ισοπαλία. Ίσως αν ο Κάμπορα στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου σκόραρε, το παιχνίδι θα ήταν εντελώς διαφορετικό, γιατί θα είχαμε πολύ περισσότερο χρόνο για να αντιδράσουμε.
Δεν υπάρχει χρόνος για να γυρίσουμε πίσω και θα πρέπει να κοιτάξουμε να διορθώσουμε τα λάθη μας. Εξάλλου, θα επιστρέψουμε στα Πηγάδια πολύ σύντομα και πήραμε μία ξεκάθαρη γεύση για τον αντίπαλό μας».

Για την αμυντική λειτουργία της ομάδας του σχολίασε: «Άλλαξε η συμπεριφορά της αμυντικής λειτουργίας μας, αλλά πολλές φορές κοστίζει όταν αποκτάς την σταθερότητα. Θα πρέπει όμως σαν ομάδα να έχεις τα αποθέματα για να διατηρείς αυτά που έχεις κερδίσει. Κι αυτό γιατί ένα γκολ κρίνεται από πολλές λεπτομέρειες. Επομένως μία λεπτομέρεια που δεν φαίνεται προς τα έξω, με 6-7 μέτρα που θα πρέπει να καλύψει ένας ποδοσφαιριστής, μπορεί να φέρει μία αδράνεια. Πέρα από όλα αυτά, δε, μπορεί απλά να έχεις ένα κακό απόγευμα».

Για την εμφάνιση των Τζόνσον και Αραβίδη τόνισε: «Είμαι ικανοποιημένος γιατί είναι δύο ποδοσφαιριστές που προέρχονται από αγωνιστική απραξία, αφού δεν έχουν παίξει σχεδόν καθόλου. Και γνωρίζαμε ότι η φρεσκάδα τους με την είσοδό τους θα μας έκανε καλό στην ροή του αγώνα. Η ομάδα μου κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια και για να διατηρηθούμε σε αυτό το επίπεδο και νοητικά θα πρέπει να διατηρήσουμε τις ισορροπίες μας».

Για το αν θα υπάρξουν άλλες μεταγραφικές κινήσεις δήλωσε: «Είναι πολύ πιθανό μέχρι την Δευτέρα να υπάρξουν 1-2 μεταγραφές».

Για την απουσία των φιλάθλων του Άρη από το γήπεδο των Πηγαδίων και το πώς θα αντιμετωπιζόταν μία τέτοια κατάσταση στην πατρίδα του, είπε: «Αυτό που θα πω είναι ότι έχοντας γνωρίσει τους οπαδούς του Άρη, μπορώ να πω ότι είναι ένα κίνημα φανταστικό. Όλες οι ομάδες χρειάζονται τους οπαδούς τους και σε μας η παρουσία τους είναι αναγκαία. Κάνουνε κατάθεση ψυχής για να βοηθήσουνε την ομάδα και μας επηρεάζει. Κι όσο για μένα μου είναι περίπλοκο να πω την άποψή μου και δεν γνωρίζω πως θα αντιμετωπιζότανε στην πατρίδα μου. Εμένα όμως μου δίνεται η αίσθηση ότι οπαδοί εδώ στην Ελλάδα δεν είναι τόσο βίαιοι».


Μαντζουράκης: «Όλα τα λεφτά το πρώτο ημίχρονο»
Ικανοποιημένος για τη μεγάλη νίκη της ομάδας του, παρουσιάστηκε ο Γιάννης Μαντζουράκης. Μίλησε για την εξαιρετική εμφάνιση της ομάδας του στο πρώτο ημίχρονο.

«Περιττό να πω ότι στο πρώτο ημίχρονο είχαμε 8 τελικές προσπάθειες -όσες κάνουμε συνήθως σε ένα ολόκληρο ματς- και δύο γκολ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παρόλο που τόνισε, λοιπόν, πως «συνεχίσαμε στον ίδιο ρυθμό μόνο μέχρι το 70’, επιτρέποντας μετά στον Άρη να μπει στο παιχνίδι», συμπλήρωσε ότι «είμαι πολύ χαρούμενος για την απόδοση και φυσικά τους τρεις βαθμούς».
Ερωτήθηκε αν θα γίνει κάποια μεταγραφή και ο Μαντζουράκης δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος: «Ψάχνουμε, αλλά δεν έχω κάτι να σας πω».


 


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button