ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΝΤΟΥ ΣΤΟΝ ΞΥΝΙΔΗ

Απάντηση του βουλευτή Ξάνθης, πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρου Κοντού, στο Δελτίο Τύπου του Σωκράτη Ξυνίδη.

« Ο κ. Σωκράτης Ξυνίδης εμφανίζεται σήμερα όψιμος υποστηρικτής των αγροτών, όταν προ ημερών, όλοι μάθαμε πως τους παρομοίαζε με «επαίτες», που λειτουργούν στη λογική του «δώσε κι εμένα μπάρμπα».

« Ο κ. Σωκράτης Ξυνίδης εμφανίζεται σήμερα  όψιμος υποστηρικτής των αγροτών, όταν προ ημερών, όλοι μάθαμε πως τους παρομοίαζε με «επαίτες», που λειτουργούν στη λογική του «δώσε κι εμένα μπάρμπα».


Είναι προφανές ότι ο εν λόγω κύριος, ο λόγος και οι θέσεις του οποίου στερούνται πολιτικής βαρύτητας, δε δικαιούται να μιλά  για το αγροτικό ζήτημα.


Αφενός διότι μέσα από όσα λέει αποκαλύπτει ότι στερείται βασικών γνώσεων γύρω από τα αγροτικά θέματα, αφετέρου διότι επιβεβαιώνει πως – όπως και η κυβέρνηση την οποία εκπροσωπεί – δεν ενδιαφέρεται να ασκήσει φιλοαγροτική πολιτική και να στηρίξει τους έλληνες αγρότες σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία γι αυτούς.


Ειδικότερα:


*Υποστηρίζει πως οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας ήταν στο σύνολό τους αδιέξοδες. Καλά θα κάνει να ρωτήσει τους ίδιους τους αγρότες εάν δόθηκαν λύσεις στα προβλήματά τους τα προηγούμενα χρόνια, εάν υπήρξε ειλικρινής διάλογος μαζί τους και αν είχαν νιώσει άλλη φορά στο παρελθόν τόσο δικό τους το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Εξ άλλου, αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν το ότι δε σημειώθηκε «έκρηξη» στον αγροτικό χώρο από το 2004 έως το τέλος του 2008.


 *Ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση που ο ίδιος σήμερα εκπροσωπεί στέκεται με συνέπεια στις προεκλογικές της εξαγγελίες. Αποφεύγει, όμως, να παραδεχτεί πως οι αγρότες όλης της χώρας άκουσαν, προεκλογικά, τον ίδιο τον κ. Γ. Παπανδρέου, όπως επίσης και τον τότε εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και σημερινό υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, να μοιράζουν υποσχέσεις  στους αγρότες για  1 δις. Ευρώ από τα 28 δις που προορίζονταν για τη στήριξη της ρευστότητας της οικονομίας. Μάλιστα, χαρακτήριζαν «ασπιρίνες» και «ψίχουλα» τα 500 εκατ.  που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέβαλε πέρυσι ως έκτακτες αποζημιώσεις στους αγρότες.


 *Επιχαίρει διότι αυξήθηκε η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, ενώ θα πρέπει να απολογείται στους βαμβακοπαραγωγούς και στους καπνοπαραγωγούς της Ξάνθης, στους οποίους η επιστροφή του ΦΠΑ μειώθηκε από το 12% στο 11%.


 *Ο κ. Ξυνίδης και οι σύντροφοί του μιλούσαν προεκλογικά για διπλασιασμό των συντάξεων του ΟΓΑ και σήμερα κάνουν λόγο για αύξηση της τάξης του 10%. Με αυτό τον ρυθμό ο διπλασιασμός θα επιτευχθεί σε περίπου 10 χρόνια, ενώ η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κάνει αντίστοιχη αύξηση μέσα σε μία πενταετία


*Μιλά για την ένταξη των αγροτών στο Νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της οικονομίας, χωρίς ακόμη να είναι γνωστό αν και πόσοι αγρότες θα μπορέσουν να ενταχθούν στις σχετικές ρυθμίσεις. Ξεχνά , δε, ότι με το Νόμο του 2004 για τα παράνομα και καταχρηστικά πανωτόκια, που επί σειρά ετών νομιμοποιούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ , η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση διέγραψε οφειλές αγροτών που ξεπερνούσαν το 1,2 δις. ευρώ.


*Έχοντας πλήρη άγνοια των κοινοτικών προγραμμάτων και διαδικασιών, υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση «τακτοποιεί εκκρεμότητες στα πλαίσια του Προγράμματος Αλέξανδρος Μπαλτατζής που εντάχθηκαν την περίοδο 2003-2005». Αφενός θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» αφορά αποκλειστικά την περίοδο 2007-2013 και αφετέρου ότι όποιες εκκρεμότητες υπήρξαν από παλιότερα κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης οφείλονται καθαρά στη μη έγκαιρη υποβολή από τους ενδιαφερόμενους των απαραίτητων δικαιολογητικών.


*Θέλω, δε, να υπογραμμίσω πως αισθάνομαι υπερήφανος, διότι επί υπουργίας μου για πρώτη φορά οι αγρότες εισέπρατταν  αποζημιώσεις με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο, μέσα σε τρεις μήνες από τη συγκομιδή των προϊόντων τους.


Προφανώς ο κ. Ξυνίδης αναφερόμενος σε πελατειακές σχέσεις ανατρέχει στις πρακτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ προ του 2004, όπου λίγοι αλλά αρεστοί στο κόμμα έπαιρναν το σύνολο των αποζημιώσεων.


Προφανώς, η αναφορά του κ. Ξυνίδης στις αποζημιώσεις γίνεται για να προλάβει τις έντονες διαμαρτυρίες των αγροτών της Ξάνθης και άλλων περιοχών, που έκπληκτοι διαπιστώνουν ότι οι περισσότερες εκτιμήσεις για πραγματικές ζημιές που έχουν υποστεί είναι μηδενικές.


*Παντελή άγνοια επιδεικνύει και στο θέμα της ψηφιοποίησης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, αναφέροντας ότι από το 2004 έως το 2009 η ψηφιοποίηση έμεινε καθηλωμένοι στο 38% του συνόλου. Η πραγματικότητα είναι ότι η εφαρμογή της ψηφιοποίησης, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης που η χώρα μας υπέγραψε με την Ε.Ε ξεκίνησε αρχές του 2009 και όχι το 2004 και ότι οι αργοί ρυθμοί των πρώτων μηνών του προηγούμενου έτους  οφείλονται στο γεγονός ότι έπρεπε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες εφαρμογής του νέου συστήματος.


 


*Πέραν αυτών, ας γνωρίζει ο κ. Ξυνίδης ότι ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απέσπασα για το θέμα αυτό τα εύσημα της αρμόδιας Κοινοτικής Επιτρόπου, διότι για πρώτη φορά η χώρα μας στο θέμα των χρονοδιαγραμμάτων της σύνταξης των ψηφιακών χαρτών ήταν απολύτως συνεπής στα συμφωνηθέντα.


Για, δε, τη καθυστέρηση στον καταβολή του συνόλου της ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούνται οι έλληνες αγρότες, έχοντας στο μυαλό τους ότι τόσο τον Δεκέμβριο του 2007, όσο και αρχές Δεκεμβρίου του 2008 πληρώθηκαν το σύνολο τους, θα έπρεπε να απολογείται σήμερα η κυβέρνηση και προσωπικά ο Γραμματέας της που με ψέματα και λαϊκισμούς προσπαθεί να αποφύγει την ανάληψη οποιασδήποτε ευθύνης. Διότι, Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ακόμη δεν έχει αναλάβει καθήκοντα, όπως επίσης και δεν έχει τοποθετηθεί επικεφαλής στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που είναι ο αρμόδιος οργανισμός για την καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.


 


Όσο για τα εργοστάσια τάχα ναυαρχίδες της Ξάνθης , που ως γνωστόν όχι  μόνο δεν στήριζαν την τοπική ανάπτυξη αλλά στερούσαν σημαντικούς πόρους από την περιοχή μας, απαλλαγμένα του υψηλού λειτουργικού κόστους  και αφού διασφαλίστηκαν  πλήρως τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων και οι επιδοτήσεις των αγροτών, είναι στη διάθεση του ΠΑΣΟΚ και της νέας κυβέρνησης εάν το επιθυμεί να τα ξαναλειτουργήσει.


Μέχρι στιγμής, όμως, ούτε για τη μετατροπή του εργοστασίου Ζαχάρεως σε βιοαιαθανόλη έχουμε ακούσει  κάτι από τον κ. Ξυνίδη, ούτε για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της ΣΕΒΑΘ και της ΣΕΠΕΚ γίνεται λόγος. Κατά συνέπεια , ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα…


 


Τέλος, επειδή πράγματι , οι Ξανθιώτες δε ξεχνούν εύκολα  όλα όσα επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας έγιναν για τον τόπο μας, απορούν σήμερα με τις αλαζονικές συμπεριφορές  που επιδεικνύουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια τους να καλύψουν την δική τους αδυναμία παρεμβάσεων, έτσι ώστε να συνεχιστεί η ανάπτυξη και η πρόοδος στο Νομό μας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button