ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΝΤΟΥ

Ο Βουλευτής Ξάνθης, πρ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, απαντώντας σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Μega, δήλωσε τα εξής:

 


Ο Βουλευτής Ξάνθης, πρ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, απαντώντας σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Μega,  δήλωσε τα εξής:


«Με έκπληξη παρακολουθώ τις τελευταίες ημέρες την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καταφεύγει σε διάφορα επικοινωνιακά τερτίπια προκειμένου να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργεί η αδυναμία παραγωγής ουσιαστικού έργου στον αγροτικό τομέα, σε μία συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη για τους έλληνες αγρότες.


Ακολουθώντας την τακτική αυτή, η υπουργός –  σε αρκετές περιπτώσεις τις τελευταίες ημέρες – έφτασε στο σημείο να παραποιήσει με πρωτοφανή τρόπο την πραγματικότητα, ανακαλύπτοντας «δήθεν» πρόστιμα σε βάρος της χώρας για πρωτοβουλίες στήριξης των ελλήνων αγροτών, με συνέπεια να δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις στην κοινή γνώμη για την κατάσταση στον αγροτικό τομέα , να πλήττεται η αξιοπιστία της χώρας μας σε επίπεδο Ε.Ε. και να δημιουργείται κλίμα εκφοβισμού του αγροτικού κόσμου της χώρας.


Ακούσαμε την Υπουργό να δηλώνει: «δόθηκαν πέρυσι εκατόν πενήντα (150) εκατ. στις Ενώσεις για να διαχειριστούνε την πώληση των δημητριακών. Αυτά τα χρήματα , ασχέτως από το πώς  διαχειρίστηκαν από τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις, καλούμαστε από την Επιτροπή να επιστρέψουμε εις διπλάσιο το ποσό αυτό ως ποινή γιατί είναι κρατική ενίσχυση».


 Προς αποκατάσταση της αλήθειας, εξηγώ ότι:


Πρώτον, το ποσό των 150 εκατ. δεν ήταν επιχορήγηση ή οικονομική ενίσχυση στις Ενώσεις, αλλά άτοκο Δάνειο που χορηγήθηκε σε αυτές από την Αγροτική Τράπεζα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να προχωρήσουν σε αγορές δημητριακών, οι τιμές των οποίων παρουσίασαν σημαντική πτώση την περίοδο εκείνη, έτσι ώστε να τα διαθέσουν στην αγορά αργότερα, όταν δηλαδή θα διαμορφώνονταν καλύτερες συνθήκες.


Δεύτερον, για την αιτιολόγηση του ανωτέρου ποσού η χώρα μας έστειλε όλα τα δικαιολογητικά στην Ε.Ε.. Έκτοτε ουδεμία αναφορά υπήρξε από τις υπηρεσίες της Επιτροπής για την επιβολή οποιουδήποτε προστίμου πολύ δε περισσότερο διπλάσιου από το συνολικό ύψος του δανείου, όπως αναφέρει η κα υπουργός.


Τρίτον, ακόμη και στην περίπτωση που τα όσα ανεύθυνα δηλώνει η κα υπουργός οδηγήσουν σε περεταίρω διερεύνηση της περίπτωσης αυτής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ίδια θα έπρεπε να γνωρίζει καλά πως  η χώρα μας είναι σε θέση να δικαιολογήσει την εν λόγω πρωτοβουλία με την αποστολή  εκ νέου των σχετικών δικαιολογητικών.


Καλά θα κάνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να είναι πιο προσεκτική σε δηλώσεις της και αντί να καταφεύγει σε «κατασκευασμένους κινδύνους» να δώσει λύσεις στα πραγματικά  προβλήματα του αγροτικού κόσμου.


Μπορεί να ξεκινήσει από το ίδιο το Υπουργείο, στο οποίο ακόμη δεν έχει οριστεί  Γενικός Γραμματέας και όπου στον Οργανισμό Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ), αρμόδιου για την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων, δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί  νέος πρόεδρος.


Γνωρίζει η κα Μπατζελή και η κυβέρνηση, ότι περιθώρια ουσιαστικής στήριξης του αγροτικού κόσμου  υπάρχουν αρκεί αυτά να αναζητηθούν. Επίσης, καλό είναι να αντιληφθούν ότι στις μεγάλες προσδοκίες που καλλιέργησαν προεκλογικά στον αγροτικό κόσμο της χώρας, είναι υποχρεωμένοι σήμερα, με υπεύθυνο τρόπο, να ανταποκριθούν».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button