Γενοκτονικό φαινόμενο τα Τροχαία

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με αναπηρία η ΝΕ Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με τον Τομέα Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης, αλλά και τη Νεολαία του κόμματος, διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στην αίθουσα Καπναποθηκών Π του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με θέμα την οδηγική συμπεριφορά.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με αναπηρία η ΝΕ Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με τον Τομέα Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης, αλλά και τη Νεολαία του κόμματος, διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στην αίθουσα Καπναποθηκών Π του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με θέμα την οδηγική συμπεριφορά.


Πιο συγκεκριμένα το θέμα της εκδήλωσης στο οποίο κλήθηκαν να προσεγγίσουν οι προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν «Οδηγώ με παιδεία, μαθαίνω να ζω».


Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Καπναποθήκης Π κεντρικός ομιλητής ήταν ο οδηγός αυτοκινήτων ταχύτητας, ο Μαρκουίζος Αναστάσιος, ο γνωστός σε όλους Ιαβέρης, που με τη γλαφυρή και παραστατική και γεμάτη παραδείγματα και από προσωπικές του εμπειρίες ομιλία του προσπάθησε να αφυπνίσει το ακροατήριό του και να το προβληματίσει αναφορικά με την οδηγική του συμπεριφορά και παιδεία.


Ο Ιαβέρης επεσήμανε ότι τα Τροχαία ατυχήματα –όπου η χώρα μας καταγράφει ακόμη μια αρνητική πρωτιά-στη χώρα μας αποτελούν γενοκτονικό φαινόμενο.


Χαρακτηριστικά ανάφερε πως κατά τη διάρκεια των πολέμων του αιώνα  που διανύουμε σκοτώθηκαν στις μάχες 75.000 Έλληνες, ενώ στην άσφαλτο από τα τροχαία έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία 30-40 χρόνια  120.000 άνθρωποι.


«Ζούμε κατά κάποιο τρόπο καθημερινά έναν «ανταρτοπόλεμο» γιατί δεν ξέρουμε από πού να προφυλαχθούμε, όπου κάθε χρόνο σκοτώνονται από τροχαία 1900-2000 Έλληνες και μένουν ανάπηροι 15.000. Κάθε μέρα έχουμε 7 νεκρούς και 15 ανάπηρους από τα τροχαία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πέρα βέβαια από αυτά που δεν ανακοινώνονται.  Το 85% των θυμάτων είναι κάτω των ετών, στην πιο παραγωγική ηλικία. Επίσης θα ήθελα να επισημάνω και το δημογραφικό πρόβλημα, καθώς υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 δε θα έχουν γεννηθεί περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά» υπογράμμισε με έμφαση.


Το πρόβλημα των τροχαίων σύμφωνα πάντα με τον κ. Ιαβέρη , δεν είναι οι κακοί οδηγοί, αλλά οι κακοί άνθρωποι και η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η ημιμάθεια.


« Το πρόβλημα δεν είναι η άγνοια, αλλά η άγνοια της άγνοιας, το γνωστό ότι τα ξέρουμε όλα».


Η λύση στο πρόβλημα αποτελεί η παιδεία η οποία θα πρέπει να ξεκινά από το σπίτι, αλλά και η συνεργασία πολιτών και πολιτείας από κοινού στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Η ευαισθητοποίηση του κόσμου με την προβολή σποτ που θα σοκάρουν και θα προβληματίζουν και τα οποία θα πρέπει να προβάλλονται καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο Χριστούγεννα, Πάσχα και Καλοκαίρι, αλλά και η δια βίου μάθηση οδηγών και πολιτών. Η κυκλοφοριακή αγωγή θα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής και όχι μάθημα.


Τέλος ο Μαρκουϊζος Αναστάσιος ή Ιαβέρης με το δικό του μοναδικό τρόπο έστειλε και ένα άλλο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση «ένα μυαλό χρειάζεται σε κάθε αυτοκίνητο. Πρέπει να μάθουμε τις αδυναμίες μας και να έχουμε συνείδηση του κινδύνου. Και όσο για τα πρόστιμα του ΚΟΚ, προσωπικά τον χαρακτηρίζω έναν τιμοκατάλογο της ελληνικής ανοησίας. Όταν για παράδειγμα ετοιμάζομαι να περάσω με κόκκινο , ετοιμάζομαι να κάνω απόπειρα φόνου και πώς τιμωρούμε ; Με υπέρογκο πρόστιμο. Σε άλλη περίπτωση αν με συλλαμβάνανε για απόπειρα φόνου θα μου φορούσαν χειροπέδες και θα με πήγαιναν στον Εισαγγελέα. Έτσι λοιπόν αντίστοιχα αν πιάσουν κάποιον που περνάει με κόκκινο φανάρι, θα πρέπει να του φορέσουν χειροπέδες, να γίνει ρεζίλι και να προφέρει κοινωνική υπηρεσία όπως στο εξωτερικό. Ίσως τότε θα συμμορφωθεί. Γιατί με τα πρόστιμα δεν μπορεί να αποτιμάται μια ανθρώπινη ζωή».


Όσο για τους υπόλοιπους ομιλητές της εκδήλωσης, τον Διοικητή της Τροχαίας Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνο Ρίζο, τον Πρόεδρο του Ν.Σ Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης και εκπρόσωπο των ΑΜΕΑ, κ. Κώστα Αμοιρίδη, αλλά και τον εκπρόσωπο των Μοτοσυκλετιστών Νομού Ξάνθης Αριστοτέλη Κόκκα, επεσήμαναν και αυτοί ότι η κύρια αιτία των τροχαίων ατυχημάτων είναι ο ίδιος ο άνθρωπος με τη συμπεριφορά του. Υπογραμμίζοντας παράλληλα πως είναι ένα σύνθετο κοινωνικό οικονομικό πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με σε βάθος από την οργανωμένη πολιτεία, το κράτος και τους πολίτες.


Αξίζει να σημειωθεί πως με την προχθεσινή αυτή εκδήλωση, ολοκληρώθηκε το δεκαήμερο πρόγραμμα δράσεων ευαισθητοποίησης του κόσμου σε θέματα που έχουν να κάνουν με την εθελοντική προσφορά, αλλά και με θέματα υγείας και όχι μόνο.


Έτσι μετά την εκδήλωση για το AIDS και την εθελοντική αιμοδοσία, ο κύκλος δράσεων του Τομέα Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση για την οδηγική παιδεία και ασφάλεια, όπως σημείωσαν μεταξύ άλλων η Γραμματέας  του Τομέα Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης, κ. Σούλα Ευθυμίου και η υπεύθυνη του Τομέα Ξάνθης, Δήμητρα Χαλκίδου.


Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ξάνθης, κ. Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος μιλώντας στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης επεσήμανε τη σπουδαιότητα το να παρεμβαίνει και να αφουγκράζεται το κόμμα τα κοινωνικά προβλήματα.


«Είναι μια εκδήλωση από αυτές που είμαστε περήφανοι ότι πλέον στο ΠΑΣΟΚ μπορούμε και διενεργούμε. Όταν πριν από χρόνια στο ΠΑΣΟΚ λέγαμε ότι θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα το Κίνημα  να παρεμβαίνει, να είναι μέσα στην κοινωνία και τα προβλήματά της, πιστεύαμε ότι θα έπρεπε να διοργανώναμε τέτοιες εκδηλώσεις. Είμαι περήφανος που σήμερα από αυτή τη θέση μπορώ να βλέπω τις περιφερειακές μας οργανώσεις να κάνουν τέτοιου είδους και επιπέδου εκδηλώσεις, που θα ακολουθήσουν και σε άλλες πόλεις».


 


                                                                 Δέσποινα Γκούμα     


 


 


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button