«Άρχισαν τα σενάρια και πάλι…. .»

Και φυσικά αναφέρομαι στον Καποδίστρια 2…..
Οι πρώτες διερευνητικές επαφές μεταξύ ΚΕΔΚΕ , ΕΝΑΕ και υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση έγιναν λίγο μετά την ανάδειξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την ανάληψη των καθηκόντων του …..
Ο νέος υπουργός δεσμεύτηκε να ξεκινήσει το διάλογο μαζί τους, αλλά και να υπάρξει μια ανοιχτή διαβούλευση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, την οποία προσδιόρισε χρονικά για τις αρχές Γενάρη……

Και φυσικά αναφέρομαι στον Καποδίστρια 2…..


Οι πρώτες διερευνητικές επαφές μεταξύ ΚΕΔΚΕ , ΕΝΑΕ και υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση έγιναν λίγο μετά την ανάδειξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την ανάληψη των καθηκόντων του …..


Ο νέος υπουργός δεσμεύτηκε να ξεκινήσει το διάλογο μαζί τους, αλλά και να υπάρξει μια ανοιχτή διαβούλευση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, την οποία προσδιόρισε χρονικά  για τις αρχές Γενάρη……


Η είσοδος του νέου χρόνου αναμένεται να φέρει στην επικαιρότητα και μάλιστα για αρκετό καιρό τη συζήτηση για την νέα διοικητική μεταρρύθμιση…..


Προβλέπονται αρκετά σκαμπανεβάσματα στην ανοιχτή αυτή διαβούλευση,  κόντρες  και υψηλοί τόνοι, παρά τη δέσμευση Ραγκούση ότι θα ληφθεί σοβαρά υπόψη η πρόταση που έχει καταθέσει στον προκάτοχό του η ΚΕΔΚΕ και είναι το σχέδιο του ΙΤΑ, του Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης …..


Και οι εντάσεις ίσως να είναι αναπόφευκτες και λόγω του περιορισμένου χρόνου για διάλογο, καθώς οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με το νέο διοικητικό χάρτη……


 


Οι επόμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σε ένα χρόνο, δηλαδή το φθινόπωρο του 2010…..


Πράγμα που σημαίνει ότι λογικά από τη νέα χρονιά μπαίνουμε άτυπα σε μια ακόμη προεκλογική περίοδο…….


Μια προεκλογική περίοδο που  για κάθε τοπική κοινωνία θα έχει και διαφορετική αντανάκλαση……


Από την άλλη για να μιλάμε για προεκλογική περίοδο, θα πρέπει να υπάρχουν και υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες……


Το ερώτημα είναι πόσες θα είναι οι θέσεις των δημάρχων για να τεθούν και οι ανάλογες υποψηφιότητες…..;


Ας πάρουμε για παράδειγμα το νομό Ξάνθης……


Σίγουρα δε θα είναι επτά, όπως τώρα……


Πόσοι θα είναι τότε…..; 4 ή 3 ή μήπως 5….;


Και ο αριθμός αυξάνει προς τα πάνω γιατί διάβασα μια ακόμη πρόταση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας……


 


Μπορεί το προηγούμενο σενάριο να ήθελε οι δήμοι της χώρας από 1034 να μειώνονται στους 350 περίπου και οι Διοικητικές Περιφέρειες από 13 να συγχωνεύονται σε 9 ή να παραμένουν οι ίδιες, ωστόσο οι προτάσεις της επιτροπής Συνταγματολόγων διαφέρουν λιγάκι……


Ίσως κάποιες από τις προτάσεις τους να είναι αρεστές περισσότερο στους νυν δημάρχους της χώρας, αφού τα κομμάτια της πίτας της Αυτοδιοικητικού χάρτη αυξάνονται κατά τι….


Σύμφωνα λοιπόν με τις προτάσεις τους  για την διοικητική και εκλογική δομή της χώρας, η Ελλάδα διαιρείται σε 10-15 διοικητικές περιφέρειες και 180 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες. Παραμένει το πρμ των 40 εδρών για το πρώτο κόμμα, αλλά καταργούνται ο σταυρός προτίμησης στις βουλευτικές εκλογές και το ποσοστό 42% στις αυτοδιοικητικές……


Οι δήμοι συνενώνονται και μειώνονται σε λιγότερους από 500, ενώ οι ευρύτερες αστικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μετατρέπονται σε αυτόνομες περιφέρειες-μητροπολιτικά κέντρα….


 


Η νέα διοικητική αρχιτεκτονική-αναδιάρθρωση της χώρας όπως όλα δείχνουν έχει ως στόχο στο να ανταποκρίνεται στο νέο εκλογικό νόμο…..


Από την άλλη στόχος της μεταρρύθμισης αυτής είναι οι δήμοι να μην ξεπεράσουν τους 500……


Άρα οι αναγκαστικές συνενώσεις θα είναι αναπόφευκτες και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές γίνονται τον ερχόμενο Οκτώβριο, εκτός απροόπτου βέβαια….


Τέλος η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα προκύψει από συνενώσεις νομαρχιών, που θα αποτελούν πλέον διοικητικές μονάδες μέσα στην περιφέρεια…..


Τα παραπάνω αποτελούν μερικά από τα βασικά σημεία των προτάσεων της Επιτροπής των Συνταγματολόγων…..


Βέβαια μέχρι την έναρξη του επίσημου διαλόγου  από τη νέα χρονιά, οι προτάσεις  και τα σενάρια θα πάνε και θα έρχονται, όπως λέμε και στην καθομιλουμένη……


Το σίγουρο είναι ότι αναμένονται δύσκολες καταστάσεις που θα πονοκεφαλιάσουν τα μάλα Ραγκούση και κυβέρνηση, αλλά και ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ, γιατί άλλο τα σχέδια επί χάρτου, όταν μάλιστα δεν κοστίζουν πολιτικά και οικονομικά, και άλλο όταν έρχεται η ώρα των τελικών αποφάσεων προς άμεση μάλιστα υλοποίηση……


  


 


«Ως πότε τα βήματα χελώνας….;»


 


Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης, ο νομάρχης Γιώργος Παυλίδης προχώρησε σε μια πρώτη ενημέρωση για τη διοργάνωση του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που θα γίνει σε το πρώτο μήνα του νέου χρόνου και συγκεκριμένα στις 15-16-17 Ιανουαρίου…..


Το πρώτο είχε γίνει μερικά χρόνια πριν, το 2004 , το οποίο σημείωσε μεγάλη μεν επιτυχία, άνευ δε ιδιαίτερης εξαργύρωσης στην πράξη…..


Εννοώ πως από τότε δεν είδαμε να υλοποιούνται και πολλά και αυτό όχι με υπαιτιότητα της νομαρχιακής αρχής……


Μπορεί επί χάρτου να έχουν δρομολογηθεί πολλά και αρκετά από αυτά που εμπεριέχονται στην έκδοση με τα πρακτικά του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου, που φέρει τον τίτλο «Οδικός Χάρτης για την Ξάνθη του 2015» να έχουν και έτοιμες μελέτες, ωστόσο στην Ελλάδα ζούμε, γνωρίζουμε τις ταχύτητες και τακτικές που ακολουθούν τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, οπότε μπορούμε να βγάλουμε και τα ανάλογα συμπεράσματα…..


 


Πέρα από τον οδικό χάρτη του νομού που όντως έχει αλλάξει πάρα πολύ προς το καλύτερο και τα δειλά βήματα που γίνονται στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης, κατά τα άλλα η περιοχή μας ζει στο νιρβάνα της …..


Το 2004 με το 2009 που την εκπνοή του διανύουμε τώρα και το 2010 με το 2015 πολύ φοβάμαι ότι δε θα έχουνε μεταξύ τους και πολλές διαφορές……


Η επιχειρηματική κοινότητα  της Ξάνθης στενάζει…..


Έμποροι, επαγγελματίες, βιοτέχνες, βιομήχανοι εδώ και χρόνια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισκέπτονται υπουργικά γραφεία, χορταίνουν με υποσχέσεις και η ζωή συνεχίζεται…..


Μόνο που η ζωή αυτή δεν έχει αναπτυξιακό οργασμό……


Η αποβιομηχάνιση στο νομό έχει οδηγήσει στη ραγδαία αύξηση της ανεργίας ……


Και η ανεργία  τις περισσότερες φορές άθελά της ή αναγκαστικά,  συμβάλει στην αύξηση της εγκληματικότητας και των παραβατικών συμπεριφορών…..


Αν δεν έχεις δουλειά για να βγάλεις χρήματα και αν από παντού οι πόρτες είναι κλειστές και εσύ πεινάς, η εύκολη-όχι όμως αποδεκτή και καταδικαστεά από όλους μας-λύση είναι να πας και να κλέψεις ….


Να κλέψεις κυριολεκτικά και μεταφορικά…..


Το μεταφορικά αφορά εκείνους, π.χ. κάποιους επιχειρηματίες που κλέβουν το κράτος, γιατί αυτό δεν τους στηρίζει όπως οφείλει….  


 


Πάνω από τέσσερα χρόνια, ίσως και περισσότερο ακούω το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Θράκης με την επιδότηση του 12% του κόστους λειτουργίας των μονάδων τους, είτε αυτές είναι εργοστάσια, είτε βιοτεχνίες, όπου τα χρήματα που τους αναλογούν  τα λαμβάνουν με δόσεις και μεγάλες καθυστερήσεις…..


Τι έχει γίνει, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις……;


Όχι μόνο τίποτε, αλλά να κινδυνεύουν κιόλας να χάσουν αυτή την επιδότηση, καθώς διέρρευσαν σενάρια για κατάργησή της…..    


Για να μην αναφερθώ και σε όλους αυτούς τους αναπτυξιακούς νόμους που έχουν γίνει για την περιοχή μας και τα περίφημα κίνητρα της Θράκης, που τελικά μόνο κίνητρα της Θράκης δεν είναι……


Η στήριξη λοιπόν του ιδιωτικού τομέα και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μηδαμινή……


Κάποιοι βέβαια θα διαφωνήσουν προβάλλοντας ως αντίποδα τα διάφορα αναπτυξιακά ευρωπαϊκά προγράμματα…..


Μόνο που αυτά κατά γενική ομολογία απευθύνονται τελικά σε αυτούς που έχουν την οικονομική άνεση να ανταπεξέλθουν στους όρους τους,  μεγάλες κερδισμένες είναι οι τράπεζες και ελάχιστοι μικροί που μπορούν να ενταχθούν σε αυτά ……


Μπορεί να λένε ότι υπάρχουν διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες, ωστόσο στην Ελλάδα ζούμε….


 


Όσο για τα έργα υποδομών στην περιοχή , τα περιβόητα μεγάλα έργα, ε, αυτά για να τα δούμε τα παιδιά μας θα πρέπει να κάνουν οικογένειες και εμείς να γίνουμε μέλη του ΚΑΠΗ……


Δεκαετία και βάλε μεσολαβεί από τη σύλληψη της ιδέας για κάποιο έργο, μέχρι στη σύνταξη της πρότασης και μελέτης και εν συνεχεία της υλοποίησης, αρκεί βέβαια να εξασφαλιστούν και τα χρήματα, διαφορετικά πάμε στην εικοσαετία……


Δε χρειάζεται να αναφερθώ σε παραδείγματα, αλλά αν πάλι επιμένετε έχω δυο τρία πρόχειρα…..


Άρδευση της πεδιάδας του κάμπου της Ξάνθης, Κάθετος  Άξονας, Λιμάνι του Λάγος έμεινε μόνο στα χαρτιά ο χαρακτηρισμός σε εθνικής σημασίας, η Σιδηροδρομική  Εγνατία, ή κάποια πιο μικρής εμβέλειας όπως το ΕΚΑΒ, κάποια μουσεία και γυμναστήρια και λοιπά έργα δήμων του νομού…….


Ως πότε λοιπόν θα ανεχόμαστε τα βήματα χελώνας……;


Τουλάχιστον να είχαμε εκείνη τη χελώνα που κέρδισε το λαγό ….


Αλλά από ότι διαπιστώνω όλα αυτά τα χρόνια, εκείνη παραμένει αποκλειστικά και μόνο στις υπηρεσίες του Αισώπου……..  


Σχετικά Άρθρα

Back to top button