ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

Μετά από μια διαδήλωση με παλμό, οι Κύπριοι φοιτητές της Κομοτηνής και αντιπροσωπεία τω φοιτητών Ξάνθης, τοιχοκόλλησαν τα ψηφίσματα τους στο Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής. Στα ψηφίσματα τους οι φοιτητές μας ζητούν μια δίκαιη λύση για την πατρίδα τους, ζητούν την πτώση του τείχους που χωρίζει την πατρίδα μας στα δυο, ζητούν τα δικαιώματα τους σαν ελεύθεροι πολίτες, σαν Ευρωπαίοι πολίτες, ζητούν την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής.

Μετά από μια διαδήλωση με παλμό, οι Κύπριοι φοιτητές της Κομοτηνής και αντιπροσωπεία τω φοιτητών Ξάνθης, τοιχοκόλλησαν τα ψηφίσματα τους στο Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής.


Στα ψηφίσματα τους οι φοιτητές μας ζητούν μια δίκαιη λύση για την πατρίδα τους, ζητούν την πτώση του τείχους που χωρίζει την πατρίδα μας στα δυο, ζητούν τα δικαιώματα τους σαν ελεύθεροι πολίτες, σαν Ευρωπαίοι πολίτες, ζητούν την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής.


Στη συνέχεια στις 3:00 μ.μ. οι φοιτητές της Ξάνθης, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας από όπου με κυπριακές και ελληνικές σημαίες, έκαναν πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το πανεπιστήμιο, ζητώντας μια ελεύθερη πατρίδα, την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί μας και καταδικάζοντας την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.


Το Σύνθημα στο πανό τους :”Το ψευδοκράτος τους η πατρίδα μας”.


Η κυπριακή νεολαία δεν ξεχνά και με δύναμη και παλμό ζητά τα αυτονόητα για την ιδιαίτερη της πατρίδα.


Ελένη Χατζηγεωργίου


Πρόεδρος Συλλόγου


Κυπρίων Νομού ΞάνθηςΓια την Φ.Ε.Κ.ΚΟΜ., το Κυπριακό δεν είναι απλώς θέμα διακοινοτικών ταραχών αλλά είναι θέμα εισβολής, κατοχής και συνεχιζόμενης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία καθώς και πρόβλημα ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.


Μετά και την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πλήρες και ισότιμο μέλος, η συνεχιζόμενη κατοχή ενός μεγάλου μέρους του νησιού από την Τουρκία, αποτελεί παράλληλα και καταπάτηση τόσο των αρχών και αξιών πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου ευρύτερα.


Το κυπριακό αποτελεί διεθνές πρόβλημα πολιτικού και νομικού δικαίου, με σαφείς τις παρεισφρήσεις του σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητας. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι η επίλυση του δεν είναι, και ποτέ δεν ήταν, καθαρά ζήτημα ικανής δικηγορίας.


Είναι ζήτημα πολιτικό, πολύπλοκο και πολυχρόνιο, για το οποίο το αγνό τίμημα της επίλυσης είναι, η βούληση και η γενναιότητα, να αναστραφεί η σκουριά από την αλλοτρίωση για χρόνια, του ατόφιου καημού Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, να ζήσουν σε μια κοινή παρτίδα, χωρίς αυτό να στριμώχνει σε διαθέσεις αλληλοεπιβολής και εξόντωσης, επί της όποιας εθνικής καταβολής.


Εργαζόμαστε στη βάση μιας ιθαγένειας που δεν αναιρεί την εθνότητα, αλλά τη σέβεται.


Η Φ.Ε.Κ.ΚΟΜ. εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει σήμερα το Εθνικό μας θέμα καθώς τα όσα διαδραματίζονται, μόνο αρνητικά μπορούν να θεωρηθούν για την προσπάθεια εξεύρεσης μια δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.


Ο ασταμάτητος οικοδομικός οργασμός στα κατεχόμενα, η συνεχής αύξηση των εποίκων, η αναγνώριση της λεγόμενης “επιτροπής αποζημιώσεων” στα κατεχόμενα (με την οποία η Τουρκία ουσιαστικά πιστώθηκε ότι προσπαθεί να συμβάλει στην επίλυση της περιουσιακής πτυχής του Κυπριακού προβλήματος), το γεγονός ότι αρκετοί Ελληνοκύπριοι (μπροστά στην έλλειψη ελπίδας για εξεύρεση λύσης) έχουν αποδεχθεί αποζημίωση για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, η πρωτοφανής αύξηση του τουρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης στα κατεχόμενα (εις βάρος των ελεύθερων περιοχών), το πρόσφατο ψήφισμα του Γερμανικού κοινοβουλίου για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, η αναγνώριση του από την Ισλαμική Διάσκεψη ως τουρκοκυπριακό κράτος, αποτελούν ένδειξη των αρνητικών σημερινών δεδομένων σε σχέση με το Εθνικό μας πρόβλημα.


Η Φ.Ε.Κ.ΚΟΜ. δηλώνει ξεκάθαρα πως για την ίδια η διχοτόμηση δεν ήταν και ούτε θα είναι ποτέ επιλογή. Σταθερή επιδίωξη είναι η εξεύρεση λύσης.


Μιας λύσης η οποία θα στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις δεσμευτικές συμφωνίες κορυφής του 1977(Μακαρίου-Ντενκτάς), του 1979(Κυπριανού-Ντενκτάς) και της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006(Παπαδόπουλου-Ταλάτ), οι οποίες χαιρετίστηκαν στο παρελθόν και δεν επιδέχονται αφορισμούς, τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και η οποία λύση θα επιτευχθεί και με τη καταλυτική συμβολή της Ε.Ε.


Μια λύση που θα εστιάζεται στο περιεχόμενο και θα προνοεί τα πιο κάτω σημεία τα οποία είναι και θέση της Φ.Ε.Κ.ΚΟΜ. :


· Διασφάλιση του αναφαίρετου δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες και αξιοποίηση των περιουσιών τους.


· Αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων.


· Άμεση παύση και αναστροφή του συνεχιζόμενου εγκλήματος πολέμου του εποικισμού των κατεχομένων περιοχών.


Η λύση πρέπει να διασφαλίζει τη μη αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της πατρίδας μας. Στη σκέψη της πολιτικής μας ηγεσίας πρέπει να είναι το γεγονός ότι όσο περνά ο χρόνος το πρόβλημα των εποίκων συνεχώς διογκώνεται με δραματικές συνέπειες για το εθνικό μας θέμα.


· Διασφάλιση όλων των βασικών ελευθεριών (εγκατάσταση- διακίνηση-ιδιοκτησία)


· Την λειτουργία και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς αποκλίσεις, σε όλη την επικράτεια του νησιού.


· Διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.


· Διασφάλιση ισχυρών διεθνών εγγυήσεων για την εφαρμογή της λύσης και αναίρεση του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας.


· Στην εξεύρεση μιας λειτουργικής λύσης η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποκλείει την πιθανότητα επανάληψης γεγονότων του παρελθόντος.


· Στην ύπαρξη μιας διεθνούς προσωπικότητας, μιας ιθαγένειας και μιας αδιαίρετης κυριαρχίας.


· Στη διατήρηση της Ελληνικής μας ταυτότητας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας, στην ειρηνική συμβίωση και συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.


Σήμερα, 26 χρόνια από την επέτειο της ανακύρηξης του Ψευδοκράτους του Ντεκτάς, σύσσωμοι οι Κύπριοι Φοιτητές της Κομοτηνής είμαστε εδώ για να καταδικάσουμε το παράνομο αυτό καθεστώς στο τμήμα της πατρίδας μας που η Τουρκία κατέχει στρατιωτικά και εντελώς παράνομα, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου καθώς και τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


Οι νέοι της Κύπρου καταδικάζουν την απαράδεκτη αυτή τακτική της Τουρκίας που παραβιάζοντας τη διεθνή νομιμότητα προσπαθεί εδώ και χρόνια να δημιουργήσει τετελεσμένα και να ακρωτηριάσει την ανεξάρτητη και νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία, ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαικής Ένωσης.


Ως εκ τούτου πρέπει να δωθεί ένα τέλος στην αναχρονιστικη διαίρεση και κατοχή του τόπου μας και να εξευρεθεί μια λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια την Κύπρο μας που να στηρίζεται στη διεθνή νομιμότητα και θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού.


Στην κατεύθυση αυτή ζητούμε την συνδρομή της διεθνούς κοινότητας, την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και των αποφάσεων του ΟΗΕ. Δεν δίνουμε κανένα άλλοθι νομιμότητας στις παράνομες ενέργειες των κατοχικών δυνάμεων και αποδοκιμαζουμε κάθε προσπάθεια διχοτόμησης.Κομοτηνή, 15/11/2009

Σχετικά Άρθρα

Back to top button