Φτάνει η ώρα της κρίσης για το εμβόλιο της νέας γρίπης

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος του στις 16 Νοεμβρίου, την ερχόμενη Δευτέρα, του μαζικού εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει κανονικά και στην Ξάνθη με το προσωπικό του νοσοκομείου να εμβολιάζεται την πρώτη εβδομάδα και από τις 23 του μήνα να συνεχίζεται με τη χορήγηση του πανδημικού εμβολίου στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ από την 1 Δεκεμβρίου θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και άτομα που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος του στις 16 Νοεμβρίου, την ερχόμενη Δευτέρα, του μαζικού εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης.


Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει κανονικά και στην Ξάνθη με το προσωπικό του νοσοκομείου να εμβολιάζεται την πρώτη εβδομάδα και από τις 23 του μήνα να συνεχίζεται με τη χορήγηση του πανδημικού εμβολίου στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ από την 1 Δεκεμβρίου θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και άτομα που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.


Στο μεταξύ αύριο θα συμμετάσχουν σε σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη τα μέλη της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου Ξάνθης, καθώς και της Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης, προκείμενου να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα, αλλά και να πάρουν τις τελικές κατευθυντήριες οδηγίες για την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού από τα στελέχη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα για τις 16 Νοεμβρίου.


Λίγο μέρες πριν από την έναρξη του προγράμματος και ο προβληματισμός για το αν θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο παραμένει έντονος στους κόλπους του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων της χώρας.


Το αντίστοιχο κλίμα απαντάται  και στο νοσοκομείο της Ξάνθης, όπου γιατροί και νοσοκόμες  θα κληθούν να αποφασίσουν από την ερχόμενη εβδομάδα για το αν θα εμβολιστούν ή όχι.


Ο προβληματισμός είναι έντονος και αυτός οφείλεται στην ελλιπή ενημέρωση αναφορικά με τις παρενέργειες του εμβολίου κατά του ιού Η1Ν1.


Οι περισσότεροι εμφανίζονται αρνητικοί, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν το ενδεχόμενο να εμβολιστούν στο τέλος, έστω κα αναγκαστικά.


Σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα μας με τον εκπρόσωπο των νοσοκομειακών γιατρών Ξάνθης, κ. Χατζηδημητρίου Χρήστο, μας δήλωσε πως ο ίδιος προσωπικά θα είναι από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος που θα εμβολιαστεί.


«Εκείνο που επιστημονικά εγώ έχω να πω είναι ότι δε συμφωνώ με αυτά που λένε διάφοροι όσον αφορά να έχουμε επιφυλάξεις , γιατί θέλω να τονίσω το εξής και με όλα τα εμβόλια τα οποία τα χρησιμοποιούμαι σήμερα και για την κοινή γρίπη, και για την παρωτίτιδα, και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά και για τα περισσότερα παιδικά εμβόλια πάντα υπάρχει ένα ποσοστό κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών. Τώρα με τη νέα γρίπη επειδή δεν έχουν προηγηθεί άλλες χρονιές εμβολιασμοί για να ξέρουμε περίπου το ποσοστό εμφάνισης επιπλοκών, δηλώνουμε επιφυλακτικοί. Φαίνεται όμως ότι προς το παρόν δεν είναι πέραν του στατιστικώς σημαντικοί οι κίνδυνοι, δηλαδή το αναμενόμενο. Οπωσδήποτε οι επιστήμονες μπορεί να έχουν κάποιες επιφυλάξεις και λογικό είναι , όμως θέλω να πω ότι αν το 98% συμφωνούν για το εμβόλιο και το 2% έχει επιφυλάξεις, οι δημοσιογράφοι εστιάζουν την προσοχή τους και προβάλουν αυτό το 2%.


Νομίζω λοιπόν ότι δε συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, όταν μάλιστα οι πιθανότητες παρενεργειών δεν ξεπερνούν τα καθιερωμένα στατιστικώς αποδεκτά όρια ασφαλείας σημαντικό, όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια, και θα πρέπει επομένως να αποδεχθούμε τον εμβολιασμό αυτό. Είναι λοιπόν πολύ σωστό να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στις υγειονομικές υπηρεσίες και τα νοσοκομεία».


Στο ερώτημα για το αν έχει στοιχεία για το πόσοι γιατροί του νοσοκομείου Ξάνθης δήλωσαν πρόθυμοι να εμβολιαστούν, ο κ. Χατζηδημητρίου σημείωσε πως διαθέτει καθώς δεν έχουν διανεμηθεί σχετικά ερωτηματολόγια.


Πρόσθεσε όμως «επειδή οι συνάδελφοι όλοι έχουν πάρα πολύ κατάρτιση, είναι πάρα πολύ καλοί γιατροί , έχουν υψηλό φρόνημα και θα δείξουν  και το καλό παράδειγμα. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις».


Όσο για τον ίδιο δήλωσε «εγώ θα εμβολιστώ και το έχω δηλώσει από τους πρώτους. Αν μπορέσω να είμαι και ο πρώτος στη σειρά. Το θεωρώ αντιεπιστημονικό να μην το κάνω. Άλλωστε πάντοτε υπάρχει ένα ποσοστό κινδύνου, το οποίο βέβαια δεν πρέπει να ξεπερνά τα στατιστικώς αποδεκτά όρια ασφαλείας».


Τέλος ο κ. Χατζηδημητρίου τόνισε πως ο εμβολιασμός ήδη θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει και μάλιστα πιο νωρίς, ενώ θεωρεί πως καλό είναι να εμβολιαστούν και οι μαθητές, καθώς στην Βουλγαρία και Ουκρανία η κατάσταση είναι δραματική.


«Παίρνει τη μορφή επιδημίας και πάμε για πανδημία. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσει και σε μας».


Τι γίνεται με το νοσηλευτικό προσωπικό


Στο μεταξύ από την πλευρά της η πρόεδρος του νοσηλευτικού προσωπικού και των εργαζομένων του νοσοκομείου Ξάνθης, κ. Εριφύλλη Παπαδοπούλου ερωτηθείς για το αν υπάρχει προθυμία από πλευράς των συναδέλφων της να εμβολιαστούν με το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης από την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι υπάρχει μια εύλογη επιφυλακτικότητα και ένας έντονος προβληματισμός.


«Υπάρχουν ενδοιασμοί όσον αφορά τον εμβολιασμό, γιατί δεν υπάρχει η κατάλληλη πληροφόρηση όσον αφορά τις παρενέργειες. Όμως πιστεύω ότι στο τέλος αφού προβληματιστούμε αρκετά, πολλοί θα το κάνουν καθαρά προληπτικά. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι μια γρίπη, όπως είναι όλες οι γρίπες.


Το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό. Ο καθένας μας προσωπικά θα κρίνει και ανάλογα θα αποφασίσει και θα πράξει Πάντως είμαστε προβληματισμένοι και οι περισσότεροι λένε όχι καταρχήν. Αλλά αναγκαστικά  θα οδηγηθούμε στον εμβολιασμό, γιατί θα πρέπει να σκεφτούμε και τους άλλους. Αυτό θα γίνει πιο έντονο αν υπάρξουν και τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα και αρχίσει να αυξάνεται ο όγκος που θα έρχεται στο νοσοκομείο. Το πρόβλημα τότε θα είναι και  εμείς ως νοσηλευτικό προσωπικό που θα ερχόμαστε σε άμεση επαφή μαζί τους θα πρέπει να προστατευτούμε για δυο λόγους και για να μη νοσήσουμε ή να είμαστε φορείς μετάδοσης του ιού, αλλά και μετά αν αρρωστήσουμε εμείς ποιος θα φροντίσει τους αρρώστους; Δεν μπορεί να κλείσουν τα νοσοκομεία. Καταλαβαίνετε αν νοσήσουν άτομα από το προσωπικό τι μεγάλο πρόβλημα θα δημιουργηθεί. Είμαστε λοιπόν προβληματισμένοι, αλλά εκ των πραγμάτων εκεί θα οδηγηθούμε, δηλαδή στον να εμβολιαστούμε».


Ποια η κατάσταση στο νομό με τη νέα γρίπη


Στο μεταξύ σε ότι αφορά στα κρούσματα στο νομό μας , δεν υπάρχουν και αν υπάρχουν δεν είναι σοβαρά που να χρειάζονται νοσηλεία και πολύ περισσότερο να χρειάζονται υποστήριξη από μονάδα εντατικής. Πιθανόν να νοσούν άτομα και να την περνούν με την ελαφριά μορφή ή υπό τη μορφή κοινού κρυολογήματος και πολλές φορές να μην μπορεί να τη διαχωρίσει.


Γεγονός πάντως είναι πως και στο νοσοκομείο της Ξάνθης άρχισαν να αυξάνονται τα περιστατικά ασθενών που προσέρχονται σε αυτά, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν επισήμως επιβεβαιωμένα κρούσματα.


Η διαδικασία που ακολουθείται από το νοσοκομείο, είναι να λαμβάνεται από τους παθολόγους επίχρισμα, το οποίο  με μεταφορική εταιρεία να αποστέλλεται στη Αλεξανδρούπολη στο Κέντρο Αναφοράς Λοιμώξεων για εργαστηριακό έλεγχο.  


«Το κακό είναι ότι οι καιρικές συνθήκες δε βοηθούν πολύ. Αυτές οι καταστάσεις με την υγρασία βοηθούν στην εξάπλωση. Εγώ πιστεύω ότι δεν έχουμε ακόμη δει τη μεγαλύτερη μορφή εξάπλωσης της νέας γρίπης. Περιμένω ότι θα έρθει μεγαλύτερο κύμα το Δεκέμβριο και αμέσως μετά τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου».


 


                                                                          Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button