Φ. Τσαλίδης « προέβλεψα την καταστροφή, αλλά δεν εισακούσθηκα»

Την εξ αναβολής συνέντευξη τύπου που είχε ανακοινώσει για τις 16 Σεπτεμβρίου και στην οποία δεν προχώρησε μετά από πιέσεις του γραφείου του τέως πρωθυπουργού, έδωσε, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας και πρώην βουλευτής Ξάνθης της Ν.Δ., κ. Φίλιππος Τσαλίδης, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο, έστω και καθυστερημένα, να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στην γνωστή απόφασή του να μη συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Την εξ αναβολής συνέντευξη τύπου που είχε ανακοινώσει για τις 16 Σεπτεμβρίου και στην οποία δεν προχώρησε μετά από πιέσεις του γραφείου του τέως πρωθυπουργού, έδωσε, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας και πρώην βουλευτής Ξάνθης της Ν.Δ., κ. Φίλιππος Τσαλίδης, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο, έστω και καθυστερημένα, να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στην γνωστή απόφασή του να μη συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.


Ο πρώην βουλευτής και πανεπιστημιακός του ΔΠΘ με την κίνησή του αυτή να μιλήσει στους δημοσιογράφους και μέσω αυτών να ενημερώσει και όλους αυτούς που πίστεψαν σε αυτόν και ήθελαν να το δουν υποψήφιο, στόχευσε και στο να κάνει σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως παραμένει πολιτικά ενεργός.


Ο κ. Τσαλίδης, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, εξαπέλυσε επίθεση στο σύστημα του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Ξάνθης Αλέκου Κοντού, αν και δεν τον κατανόμασε ευθέως.


Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε μεγάλο ξενοδοχείο της πόλης, μίλησε για το «γνωστό σύστημα» που «απειλεί , εκβιάζει και αγοράζει» συνειδήσεις, αυτό που ο ίδιος αποφάσισε και τόλμησε να πολεμήσει, έστω και αν χρειάστηκε να θυσιάσει τη βουλευτική του έδρα, και που κανείς δε συστρατεύθηκε μαζί του σε αυτό του τον αγώνα. Ωστόσο στην πορεία ένιωσε δικαιωμένος, αφού οι πολίτες, οι ψηφοφόροι της Ξάνθης το τιμώρησαν, πληγώνοντας όμως τη Ν.Δ. και οδηγώντας της σε μια εκλογική πανωλεθρία τοπικά με το 26% που έφερε περίπου στο νομό.


Η προφητική επιστολή


Ο κ. Τσαλίδης ξεκίνησε την συνέντευξή του διαβάζοντας στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης την επιστολή που είχε στείλει στο γραφείου του πρωθυπουργού και συγκεκριμένα στον κ. Αγγέλου και την οποία κοινοποιούσε και στον γραμματέα του κόμματος τον κ. Ζαγορίτη, στις 7/9/2009 και μόλις μια εβδομάδα και κάτι πριν την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων, όπου μέσω της οποίας εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους δεν επιθυμούσε να είναι υποψήφιος σε περίπτωση που ήταν και ο κ. Αλέκος Κοντός στο ψηφοδέλτιο της Ξάνθης.


Στην επιστολή μεταξύ άλλων επεσήμαινε « Ωστόσο τα γεγονότα που ακολούθησαν και ενεπλάκη του όνομα του Α. Κοντού οδήγησαν σε μεγάλη επιδείνωση του κλίματος στην τοπική κοινωνία  απέναντι στην παράταξη. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που είναι το δυσμενέστερο στην επικράτεια, με 20,5% πιο κάτω από εκείνο των  εθνικών εκλογών του 2004, επιβεβαίωσε το κλίμα. Με βάση τα δεδομένα αυτά καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής  η δική μου προσωπική και  πολιτική θέση σε περίπτωση που θα ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο  και ο Α.Κοντός. Το κόμμα θα οδηγηθεί σε πανωλεθρία και δεν είναι δυνατόν εμείς να «άδωμεν» γνωρίζοντάς το.» Ενώ λίγο πιο κάτω προς το τέλος της επιστολής του αναφέρει « η ενασχόλησή μου με την πολιτική δεν αποτελεί αυτοσκοπό, όπως ευθαρσώς  έχω αναφέρει και στο παρελθόν και μου είναι αδύνατο να είμαι υποψήφιος στην περίπτωση που θα είναι και οκ Κοντός. Η απόφασή μου αυτή δε σχετίζεται με το πρόσωπό του, ούτε αποτελεί έμμεσα κρίση. Είναι θέμα δικής μου αξιοπρέπειας και συνέπειας, αλλά και πολιτικού ρεαλισμού ως προς το πολιτικό κόστος για τη Ν.Δ. και τον Κ. Καραμανλή. Θα παραμείνω όμως ως απλός στρατιώτης της παράταξης».


Καταγγέλλοντας  το «σάπιο σύστημα»   


Ο κ. Τσαλίδης καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου προσπάθησε να καταστήσει σαφές ότι παραμένει πολιτικά ενεργός στα πολιτικά δρώμενα του τόπου «δηλώνω παρόν πολιτικά και θα συμβάλλω στην αναγέννηση της παράταξής μας τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Μάλιστα προκειμένου να συμβάλλει στην εκρίζωση του «σάπιου συστήματος» που το συγκροτούν τοπικά στελέχη της Ν.Δ. δε δίστασε να θυσιάσει τη βουλευτική του έδρα και να βρεθεί απέναντί τους.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσαλίδης θεωρούσε ότι οι εκλογές του 2009 θα του πρόσφεραν μια βέβαιη  εκλογική έδρα απέναντι σε μια αντίδραση και δυσαρέσκεια  που υπήρχε από τη βάση της Ν.Δ. τοπικά για τα όσα διαδραματίζονταν στο νομό.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα περί «συστήματος» και των κακώς κειμένων τοπικά στη ΝΔ, ανέφερε «ξέρετε ότι δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή ένα ιδιότυπο «σύστημα»εξουσίας, το οποίο είχε και εξακολουθεί να ε΄χει πλούτο και πολιτική δύναμη, δημιουργούσε προσδοκίες στους ψηφοφόρους μας και επίσης μπορούσε να απειλεί και να εκβιάζει . Αυτό το σύστημα τοποθετούσε ανθρώπους σε συγκεκριμένες θέσεις με παχυλές αμοιβές ώστε και το ίδιο να συντηρείται, αλλά και να υφαρπάζει την ψήφο των συμπολιτών μας. Είναι γνωστό και ποιοι έπαιξαν καθοδηγητικό ρόλο. Πρόκειται για τα γνωστά πρόσωπα χωρίς την έξωθεν καλή μαρτυρία στην πόλη. Στο παρελθόν προσπάθησαν να απαξιώσουν το έργο οποιουδήποτε άλλου, κατασκεύασαν πλασματικές ειδήσεις ή απέκρυψαν άλλες για αυτοσυντήρηση του συστήματος και κυρίως του ταγού του. Είναι το ίδιο σύστημα που με τις ενέργειές του, τελικά στο νομό μας αμαύρωσε και υπονόμευσε την εικόνα της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Όλες οι υγιείς δυνάμεις του τόπου μας συνειδητοποίησαν την κατάσταση και έστειλαν το μήνυμά τους στις εκλογές με το 26%».


Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Φίλιππος Τσαλίδης απάντησε και σε εκείνους που κατά το παρελθόν απέδωσαν την ήττα του 2007 στον ίδιο και στον υπερνομάρχη, τονίζοντας ότι ποιος άραγε φταίει τώρα για το αποτέλεσμα των εκλογών του 2009, καθώς δεν μπορεί να φταίει η μειονότητα, καθώς μόλις 300 ψήφοι από τους συνολικά 10.000 που χάθηκαν για το κόμμα, αφορούν σε στελέχη της μειονότητας.


 Πάντως στη συνέχεια και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το ποιοι τελικά φταίνε για την ήττα της Ν.Δ., υπογράμμισε «όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης, άλλοι λιγότερο και άλλοι πολύ περισσότερο. Στο βαθμό που μου αναλογεί εμένα, το δικό μου είναι μηδαμινό σε σχέση με τις ευθύνες του συστήματος».


Απλή συγκυρία


Τέλος ο κ. Τσαλίδης έσπευσε να διευκρινίσει ότι η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας για να παραχωρήσει την εξ αναβολής συνέντευξη τύπου δεν έχει καμία σχέση με την πραγματοποίηση του έκτακτου συνεδρίου της Ν.Δ. μόλις μια ημέρα πριν και συγκεκριμένα το Σαββατοκύριακό που μας πέρασε. Απλά έτυχε.


Ωστόσο άδραξε την ευκαιρία, απαντώντας και σε σχετικό ερώτημα να αναφερθεί στα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξει το νέο αρχηγό του κόμματος «τα κριτήρια είναι εκείνα που έχουν σχέση με τη συνοχή και την ενότητα, αλλά και με την προοπτική που δημιουργεί ο νέος αρχηγός ώστε αυτό το κόμμα να επανέλθει στην εξουσία»


 


                                                                          Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button