Β. Σκαρλάτος « η οικονομία μπήκε στο τραπέζι σε επίπεδο κοινωνίας»

Παρέμβαση αλληλεγγύης και αναδιανομής του πλούτου υπέρ των αδυνάτων χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τη χορήγηση του επιδόματος Αλληλεγγύης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη εισφορά στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών, όπως ανακοίνωσε προχθές ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Παρέμβαση αλληλεγγύης και αναδιανομής του πλούτου υπέρ των αδυνάτων χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τη χορήγηση του επιδόματος Αλληλεγγύης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη εισφορά στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών, όπως ανακοίνωσε προχθές ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.


Η απόφαση αυτή προκάλεσε ποικίλα σχόλια τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και από τους επιχειρηματικούς φορείς, αν και ο πρόεδρος του ΣΕΒ υποδέχτηκε θετικά την κίνηση αυτή της κυβέρνησης.


Το επίδομα ανάσα αναμένεται να χορηγηθεί αμέσως σε 2.547.500. δικαιούχους, όπως συνταξιούχους, οικογένειες μισθωτών και αγροτών με χαμηλά εισοδήματα, ανέργους, άτομα με ειδικές ανάγκες.


Ενώ το κόστος φθάνει στο 1,06 δισ. ευρώ και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την έκτακτη φορολόγηση μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών, που θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία 870 εκατ. ευρώ και την αύξηση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για 60.000 και πλέον μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 600.000 ευρώ, με προσδοκώμενα έσοδα της τάξης των 180 εκατ. ευρώ.


Στο μεταξύ την έκτακτη εισφορά την οποία ο υπουργός οικονομικών αποκάλεσε «εισφορά κοινωνικής ευθύνης» θα κληθούν να πληρώσουν 300 επιχειρήσεις  και τράπεζες με προ φόρων κέρδη πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ στη χρήση του 2008.


Η εισφορά θα επιβληθεί κλιμακωτά με συντελεστές από 5% έως και 10%.


 


Τι δήλωσε για το θέμα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ξάνθης, Β. Σκαρλάτος 


Σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα μας με τον πρόεδρο Βιοτεχνών-Βιομηχάνων Ν. Ξάνθης, κ. Βασίλη Σκαρλάτο προκειμένου να σχολιάσει την απόφαση αυτή της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του «παραγωγικού επιχειρείν» του νομού, έθεσε και το ζήτημα της στήριξης της παραγωγικότητας και την ανάγκη ενίσχυσης  της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.


 «Κκαταρχήν θεωρούμαι πάρα πολύ θετικό το ότι μπήκε στην ατζέντα της καθημερινότητάς μας θέματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία. Δεν ήταν εύκολο να κουβεντιάζονται είτε σε χαλαρό, είτε σε σοβαρό επίπεδο τα θέματα της οικονομίας. Θεωρούσαμε ότι ήταν κάποια θέματα που αφορούσαν άλλους και όχι εμάς. Τώρα που φάνηκε ξεκάθαρα, ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, θεωρούμε τουλάχιστον ότι είναι μια ευκαιρία να πούμε διάφορα σε επίπεδο κοινωνίας σε όλη τη διαστρωμάτωσή της. Να κουβεντιάσουμε πολύ σοβαρά θέματα που αφορούν σε όλα τα επίπεδα, τι σημαίνει παραγωγή,τι αναδιανομή εισοδήματος, τι ακαθάριστο προϊόν, τι χρέος και τι έλλειμμα . Μια σειρά από θέματα που είναι πάρα πολύ σοβαρά, γιατί ποτέ δε θα μπορέσει να υπάρχει κοινωνικό μέρισμα, αν δεν υπάρχει πρώτα παραγωγή πλεονάσματος. Και αυτή τη στιγμή η χώρα μας δεν παράγει και αυτό είναι το κυρίαρχο πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει να βρεθούν άμεσες λύσεις. Εμείς έχουμε καταθέσει στην προηγούμενη κυβέρνηση μια πλατφόρμα αιτημάτων και προτάσεων, η οποία παραμένει η ίδια και για τη νέα κυβέρνηση».  


Σε ότι αφορά τώρα την έκτακτη εισφορά δήλωσε στον «Α» χαρακτηριστικά « προφανώς μέσα στην προσπάθεια της νέα κυβέρνησης είναι και να ενισχυθούν οικονομικά αδύναμες ομάδες για να διασφαλιστεί μια κοινωνική συνοχή και βρέθηκε ένα μέτρο το οποίο κρίνω ότι είναι σωστό. Οι πολύ μεγάλες έτσι κερδοφόρες επιχειρήσεις να συνεισφέρουν κατά το δυνατόν και αυτό θεωρώ ότι είναι θετικό».


Τέλος, ο κ. Σκαρλάτος αναφέρθηκε και στην επιχειρηματικότητα της διπλανής πόρτας, τους ΜΜΕ, οι οποίοι και αυτή βοηθούν με τον τρόπο τους στην οικονομική κρίση διατηρώντας με θυσίες θέσεις απασχόλησης.


«Η επιχειρηματικότητα της διπλανής πόρτας, της καθημερινότητας δεν έχει την δυνατότητα να συνεισφέρει. Υπάρχει μια φαντασίωση στον κόσμο, πώς όποιος ονομάζει τη δραστηριότητά του επιχείρηση είναι εξορισμού και οικονομικά δυνατός. Αυτό που θέλω εγώ να πω και που διαπιστώνω καθημερινά είναι ότι οι μικρές επιχειρήσεις δίνουν από το υστέρημά τους για να εξασφαλίζουν την απασχόληση. Μια προφορά κοινωνική και αφανής για τον περισσότερο κόσμο».


 


                                                               Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button