«Στασιμότητα και έντονος προβληματισμός…..»

Ξαφνικά συνειδητοποίησα πως ήδη έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, τις συνέπειες της οποίας η χώρα μας ζει πιο έντονα τώρα ……
Συνειδητοποίησα επίσης πως άλλες χρονιές, τέτοια εποχή οι εργαζόμενοι ξεκινούσαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή…..

Ξαφνικά συνειδητοποίησα πως ήδη έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, τις συνέπειες της οποίας η χώρα μας ζει πιο έντονα τώρα ……


Συνειδητοποίησα επίσης πως άλλες χρονιές, τέτοια εποχή οι εργαζόμενοι ξεκινούσαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή…..


Οι μήνες Νοέμβριος και Δεκέμβριος, ήταν μήνες διεκδικήσεων και απολογισμού και προγραμματισμού των επόμενων κινήσεων με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών…….


Ήταν οι μήνες των αριθμών, όχι βέβαια πως δεν είναι και τώρα …..


Τώρα όμως έχουμε πατήσει το κουμπί pause και περιμένουμε να συντονιστεί η νέα κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι να παίζει η ίδια κασέτα…..


Μπορεί να είχαμε εκλογές και να ανέλαβε τα ηνία της χώρας άλλο κόμμα και κυβέρνηση, ωστόσο τα προβλήματα, αλλά και οι τακτικές που θα αναζητηθούν για την επίλυσή τους είναι σχεδόν πανομοιότυπες με εκείνες που εφαρμόστηκαν κατά το παρελθόν……


Το ζητούμενο είναι το καινοτόμο σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας των πολιτών…..


Και αυτό αναμένουμε από τη νέα κυβέρνηση , η οποία προς το παρόν έχει στρέψει την προσοχής της σε αποσύρσεις και καταργήσεις ……


 


Εννοείται, πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για κρίσεις και συμπεράσματα …..


Όπως επίσης θα πρέπει να γίνει κατανοητή και αποδεκτή από όλους η λαϊκή έκφραση πως αν δε σπάσεις αυγά ομελέτα δε γίνεται…..


Και η νέα κυβέρνηση η αλήθεια είναι πως ξεκίνησε να σπάει τα αυγά ένα-ένα και με προσοχή……


Όπως ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και η προσέγγισης θεμάτων που αφορών τη Θράκη κυρίως από ανθρώπους του κέντρου και δη πολιτικούς και δημοσιογράφους…..


Για να μπορέσουν να μιλήσουν με αντικειμενικότητα και να έχουν δικαίωμα έκφρασης γνώμης και κρίσης θα πρέπει να έρθουν και να ζήσουν για λίγο εδώ….


Με χαιρετίσματα δουλειές δε γίνονται….


Πολύ περισσότερο δε να δυναμιτίζουν διασπείρουν ανησυχίες και φοβίες στους κατοίκους της περιοχής, να κινδυνολογούν αβίαστα…….


Ή άθελά τους να γίνονται υποχείρια στην εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων……


Το νόμισμα έχει δυο όψεις και καλό είναι να μην παρουσιάζουμε μόνο τη μία επειδή αυτή πουλά ή αυξάνει την τηλεθέαση…..


 


Η Θράκη κ. Χαρδαβέλα δεν έχει μόνο τζαμιά και φερετζέδες ……νισάφι πια με τα πλάνα που προβάλετε και με την ανατολίτικη μουσική που τα επενδύετε…..


Η Θράκη δεν είναι Τουρκία και ούτε πρόκειται να γίνει ποτέ…..


Εδώ υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία και πάνω από όλα η αρμονική συνύπαρξη μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, η οποία αποτελεί πρότυπο μοντέλο για όλα τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης…..


Η συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων δηλώνουν Έλληνες και στη συνείδηση και στην καρδιά και συμβιώνουν αρμονικά με όλους τους κατοίκους της περιοχής χριστιανούς και μη…..


Τα ζιζάνια τα σπέρνουν όλοι αυτοί που θέλουν είτε να αποκτήσουν εξουσία πολιτική, είτε να τη διατηρήσουν και να την ενισχύσουν……


Και ο πιο εύκολος δρόμος κατά μια άποψη, για την επίτευξη του στόχου είναι το διαίερε και βασίλευε…..


Η αλήθεια είναι πως έγιναν λάθη από όλες τις κυβερνήσεις και τα κόμματα σε ότι αφορά στα ζητήματα και προβλήματα της Θράκης και αυτό γιατί ποτέ δεν είχαμε ως χώρα μια ενιαία γραμμή πάνω στα εθνικά μας θέματα και την εξωτερική μας πολιτική….


Αλλά αυτό δε σημαίνει πως επηρέασε τόσο αρνητικά ή τραυμάτισε θανάσιμα την αρμονική συμβίωση των κατοίκων της πολυπολιτισμικής κονωνίας της Θράκης……


Εξάλλου τα όποια λάθη έγιναν, μπορούν να διορθωθούν, αρκεί οι του κέντρου φωστήρες πολιτικοί και δημοσιογράφοι να συνειδητοποιήσουν τη γεωστρατηγική θέση και το ρόλο της Θράκης στα Βαλκάνια και ανάλογα να την ενισχύσουν και να την προβάλλουν …….


 


«Το καλό αργεί να γίνει, αλλά μην καεί κιόλας εκεί στο μέτωπα …..»


 


Είπε ο νέος πρωθυπουργός να αλλάξει τα κακώς κείμενα, κοινώς να φέρει τα πάνω κάτω και να στήσει εκ νέου την κρατική μηχανή εφαρμόζοντας το πολυθρύλητο κριτήριο της ισονομίας και αξιοκρατίας μέσα από διαδικασίες διαφανείς…..


Όσο περνούν όμως οι μέρες και τα προβλήματα συσσωρεύονται, τόσο πληθαίνουν και οι φωνές διαμαρτυρίας των φορέων που αναμένουν οδηγίες για τη διεκπεραίωση  ζητημάτων που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών….


Γενικοί Γραμματείς σε υπουργεία και Περιφέρειες ακόμη δεν έχουν οριστεί…..


Παρόλο που οι υπουργοί του πιέζουν τον πρωθυπουργό να καθίσει επιτέλους και να αποφασίσει για το ποια πρόσωπα διαθέτουν τα πιο πλούσια βιογραφικά και ικανότητες για να καθίσουν στις επιτελικές και πολιτικές αυτές θέσεις…..


Σήμερα –αύριο, υπόσχεται θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα……


Μόνο που τον προλαβαίνουν οι εξελίξεις και πάμε από αναβολή σε αναβολή….


Πάντως το αργότερο μέχρι την Κυριακή θα γνωρίζουμε κατά πάσα πιθανότητα το σύνολο των νέων Γενικών Γραμματέων Υπουργείων και Περιφερειών……


 


Βέβαια το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων των πολιτών, αλλά και των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης αν τελικά θα επιλεγούν οι άριστοι ή οι αρεστοί…..


Αν όλη αυτή η αναμονή ήταν μόνο για το θεαθήναι ή όντως απαραίτητη για την αναβάθμιση της κρατικής μας μηχανής ……τη λεγόμενη επανίδρυση του κράτους…..


Η επιλογή των προσώπων και στη συνέχεια η λειτουργία και το έργο τους ευελπιστώ πως θα δώσουν την απάντηση……


Γεγονός πάντως είναι πως έχει περάσει πάνω από ένα μηνά από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και ενώ η κυβέρνηση-το ΠΑΣΟΚ δηλαδή- υποστήριζε πως ήταν καλά διαβασμένη και προετοιμασμένη για την επάνοδό της στην εξουσία και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, ωστόσο μέχρι στιγμής τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά, αλλά ανοίγουν και νέα……


Και η απορία όλων είναι αν θα  καταφέρει να κλείσει έστω και τα μισά…..


 


Το πρώτο και μεγάλο μέτωπο που έχει ανοίξει είναι η αναδιανομή των πόρων υπέρ των αδυνάτων …..η αναδιανομή για τους μη έχοντες και κατέχοντες…..


Αφού υποσχέθηκε προεκλογικά πως θα ενισχύσει οικονομικά τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας, οφείλει να το πράξει μετεκλογικά για να μη φανεί και η νέα κυβέρνηση ανειλικρινής στον κόσμο…….


Τώρα βέβαια υπάρχει ένα προβληματάκι ….τι προβληματάκι δηλαδή …..βουνό …..


Και η λύση του δύσκολη …..ούτε το αίνιγμα της Σφίγγας  συγκρίνεται μαζί του…..


Αλλά είπαμε το κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του……


Άλλα έχουν πολλές και άλλα μετά βίας μία ……


Όπως επίσης υπάρχουν και λύσεις που επιλύουν ένα πρόβλημα δημιουργώντας όμως νέα προβλήματα……


Και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον παράγοντα χρήμα, τότε θυμίζει κεφάλι Λερναίας Ύδρας, που ενώ λύνεις το ένα βγαίνει το άλλο……


Καλή ώρα όπως το μέτωπο που ανοίγει ο πρωθυπουργός με τους επιχειρηματίες και την έκτατη εισφορά που αποφάσισε να τους επιβάλει για να συγκεντρώσει τα  χρήματα για το επίδομα Αλληλεγγύης που προγραμματίζει να δώσει στους μη έχοντες μέχρι τέλος του χρόνου…


Παίρνω κάτι ψιλά από εσένα που τα έχεις πολλά και τα δίνω σε αυτούς που δεν έχουν…..


Έτσι με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών θα χρηματοδοτήσει τη χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης…..


Ξέρω, ωραίο ακούγεται ως ιδέα……αλλά έλα να την κάνεις πράξη…..


Οι αντιδράσεις θεωρούνται δεδομένες από τους μεγαλοεπιχειρηματίες…….


Σιγά που θα δεχτούν έτσι αδιαμαρτύρητα να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να συνεισφέρουν για τους αδυνάτους, ακόμη και αν οι επιχειρήσεις τους είναι κερδοφόρες, γιατί η έκτακτη εισφορά σε αυτές απευθύνεται…….


Μπορεί ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος να εμφανίστηκε θετικός με τη χαρακτηριστική δήλωσή του «η εθνική επιχειρηματική τάξη γνωρίζει πολύ καλά ότι η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είναι πρόθυμη να συμβάλει σε μια έκτακτη εισφορά στην αναγκαία προσπάθεια αντιμετώπισης του δημοσιονομικού εκτροχιασμού», αλλά τη θέση του αυτή δεν την συμμερίζονται στο σύνολό τους έχοντες και κατέχοντες της χώρας ……


Αρνητικός εμφανίστηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος και σίγουρα και πολλοί άλλοι του χώρου…….


 


Άλλο μέτωπο που έχει ανοίξει  και αναμένεται να δοθούν ομηρικές μάχες σε αυτούς που θα συμμετάσχουν είναι ο νέος διοικητικός χάρτης της χώρας, ο Καποδίστριας Β΄.


Δε θα έχει να αντιμετωπίζει μόνο το θέμα των πιέσεων των αυτοδιοικητικών για τον αριθμό των δήμων, των γεωγραφικών ορίων και συνενώσεων, καθώς και αρμοδιοτήτων, αλλά και αυτό των πόρων…..


Το κυριότερο ίσως θέμα είναι το οικονομικό, πέρα από το πολιτικό…….


Εδώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε βάλει στο συρτάρι τον Καποδίστρια Β ελλείψει χρημάτων……


Και αυτό συνέβη πριν από ένα χρόνο περίπου……


Πώς ξαφνικά άλλαξαν τα δεδομένα…..


Μήπως η αιτία είναι ο Αλμούνια……


Πάντως εγώ χαρακτηρίζω πέραν του δέοντος αισιόδοξους  τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση και την κυβέρνηση που δηλώνουν ότι οι επόμενες εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση το 2010 θα γίνουν με την εφαρμογή του νέου διοικητικού χάρτη της χώρας ……


Δηλαδή σε ένα ακριβώς χρόνο από σήμερα θα έχει λυθεί το ζήτημα……;


Ο διάλογος πάντως με τους αιρετούς ξεκινά αμέσως μετά τις γιορτές…….


Και αν ο στόχος επιτευχθεί πόσες πολυθρόνες δημάρχων και νομαρχών θα πάνε για απόσυρση ούτε που φαντάζεστε……


 


Τα μέτωπα πολλά , όπως και αυτά της ανάπτυξης, της ανεργίας, της υγείας κλπ…..


Αλλά οφείλουμε να το παραδεχτούμε πως η κυβέρνηση σήκωσε τα μανίκια και έπιασε αμέσως δουλειά…..ανεξάρτητα βέβαια από το τι θα πετύχει στο τέλος…..


Πάντως η Άννα η Διαμαντοπούλου, η νέα υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε να καταθέσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου την πρότασή της για το εξεταστικό σύστημα, που μεταξύ άλλων εισάγει και το Εθνικό Απολυτήριο….


Τα βλέμματά μας από τη νέα χρονιά θα είναι και στο μέτωπο της παιδείας…..


Αλήθεια δεν ξέρω σε ποιο μέτωπο να πρωτοστρέψω την προσοχή μου……


  

Σχετικά Άρθρα

Back to top button