Σ. Ξυνίδης «σαφώς και όχι…»

Στην Ξάνθη βρέθηκε το περασμένο Παρασκευοσαββατοκύριακο ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Ξάνθης, Σωκράτης Ξυνίδης.
Ο κ. Ξυνίδης έφτασε αργά το βράδυ της Παρασκευής, όπου και συμμετείχε στη σύσκεψη των αρχών και φορέων του νομού για τα οδικά έργα παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Μαγκριώτη.

Στην Ξάνθη βρέθηκε το περασμένο Παρασκευοσαββατοκύριακο  ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Ξάνθης, Σωκράτης Ξυνίδης.


Ο κ. Ξυνίδης έφτασε αργά το βράδυ της Παρασκευής, όπου και συμμετείχε στη σύσκεψη των αρχών και φορέων του νομού για τα οδικά έργα παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Μαγκριώτη.


Στο περιθώριο της σύσκεψης οι εκπρόσωποι των τοπικών μέσων ενημέρωσης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του και να του θέσουν μια σειρά ερωτημάτων για την τρέχουσα πολιτική και τοπική επικαιρότητα, μια και το βεβαρημένο πρόγραμμα του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους τον κρατά στην Αθήνα και η συνάντηση μαζί του σπανίζει.


Ο Σωκράτης Ξυνίδης δε δίστασε να απαντήσει για τα σενάρια που τον θέλουν να απομακρύνεται από τη θέση του Γραμματέα και να διεκδικεί την Περιφέρεια ΑΜ-Θ στέλνοντας και μήνυμα προς τους επικριτές του, αλλά να κάνει και πρόβλεψη για την τύχη της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς εξαγοράς της ΑΤΕ.


Ενώ επανέλαβε τη θέση του για τη ΣΕΚΑΠ, αλλά και αναφέρθηκε στην πορεία της οικονομίας της χώρας.


Μόνη και αποκλειστική προτεραιότητα η θέση του Γραμματέα….


-Η απάντηση στα σενάρια απομάκρυνσής του


«Στη θέση του Γραμματέα του Πολιτικού Συμβουλίου  με πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός και είναι στην απόλυτη και διακριτική του ευχέρεια όποτε μου πει να σταματήσω να κάνω αυτό το οποίο κάνω εκεί , αν το σταματήσω. Από εκεί και μετά αυτού του είδους οι δημοσιογραφικές πληροφορίες σε εντός και εκτός εισαγωγικών, διερωτώμαι εάν η παρουσία μου εκεί είτε ενοχλεί, είτε τη θεωρούν ότι απαξιώνει το έργο το οποίο γίνεται. Εάν είναι το δεύτερο ας έλθουν για να μου το πουν».


-Περιφερειάρχης ή υφυπουργός


«Ξέρετε πάρα πολύ καλά το ύφος αυτών των σχολίων είναι ότι αυτό θα είναι το αντάλλαγμα για να φύγω από τη θέση του Γραμματέα, λέγεται με αυτό το ύφος.


Δε λέγεται με ένα ύφος αναβάθμισης και προσφοράς από άλλο πόστο.


Έχουν σα στόχο αυτού του είδους τα παραπολιτικά ότι δεν μπορώ να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου, στη θέση του Γραμματέα. Όποιος θέλει να το πει ας βγει κα να μου το πει έτσι.


Αυτή τη στιγμή δεν με απασχολεί τίποτε σε σχέση με τέτοιου είδους σενάρια.


Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι ένα πολύ δύσκολο έργο σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που έχω αναλάβει μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Και για αυτό το έργο δίνω κάθε μέρα όλες μου τις δυνάμεις, σε βάρος αν θέλετε και της ιδιότητάς μου του Βουλευτή Ξάνθης, αλλά νομίζω ότι θα ανταμείψω τον τόπο μου τουλάχιστον από ένα σημείο και μετά που θα είναι πιο καλά τα πράγματα, σε πιο καλό ρυθμό το ΠΑΣΟΚ.


Σαφώς και όχι. Δεν είναι λοιπόν στις προθέσεις μου να συμμετέχω πουθενά εκτός από εκεί που συμμετέχω και δίνω όλο μου τον εαυτό 24ωρες το 24ωρο, στερώντας τον ακόμη και από την οικογένειά μου».


Όχι σε μια ζημιογόνα ΣΕΚΑΠ…


Με την επισήμανση ότι δεν είναι κρατικιστής, ούτε και αντιτίθεται σε μια δημόσια συζήτηση για την πώληση της ΣΕΚΑΠ στην περίπτωση που δεν είναι βιώσιμη, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ξάνθης, Σωκράτης Ξυνίδης τάσσεται υπέρ των διαφανών και ανοιχτών διαδικασιών.


«Αν η δημόσια συζήτηση, η οποία οφείλει να γίνει από πλευράς Αγροτικής, γιατί η ΑΤΕ δεν είναι μια ιδιωτική Τράπεζα, είναι μια τράπεζα που επιτελεί συγκεκριμένο κοινωνικό σκοπό και οφείλει να τον υπηρετεί, εάν λοιπόν κριθεί ότι αυτή η επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη, δεν έχει προοπτική, θα είναι μονίμως ζημιογόνα και ως εκ τούτο θα έπρεπε να δούμε μια άλλη λύση εντάξει. ‘Όμως αυτό δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να είναι κάτι το οποίο γίνεται μέσα από σιωπηρές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και αλλαγής μετοχικής σύνθεσης και με υποφαινόμενες μεταβιβάσεις που δεν ξέρουμε πού και γιατί θα καταλήξουν.


Αν παρουσιαζόταν ένας ενδιαφερόμενος ιδιώτης αγοραστής μέσα από το χώρο του καπνού θα ήταν κάτι που θα το συζητούσαμε, αλλά χωρίς να ξέρουμε πώς και γιατί κα να καταλήξει σε ανταγωνιστές που μόνο στόχο έχουν το 9% του μεριδίου τσιγάρου της ΣΕΚΑΠ ή την ακίνητη περιουσία της εταιρείας, όχι μόνο εγώ, αλλά και κανένας Ξανθιώτης δεν πρόκειται να το ανεχθεί. Η περίοδος στην Ξάνθη που κάποιοι λειτουργώντας με υπόγειες διαδρομές μεταβίβαζαν περουσιακά στοιχεία με δημόσιο χαρακτήρα που ενδιέφεραν την κοινωνία χωρίς να μπορεί κανείς να βγάλει συμπέρασμα τι και πώς, τέλειωσαν. Εγώ δεν πρόκειται ποτέ να συνεργήσω σε κάτι τέτοιο».


Αμφίβολη η αποδοχή της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς…


-Για την πρόταση εξαγοράς ΑΤΕ  και ΤΤ και το σενάριο για ΣΕΚΑΠ


«Ας μας απαντήσει ο κ. Σάλλας  με ποιους Συνεταιρισμούς που θα γίνουν-γιατί ξέρετε οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου  να τις έχει πλήρως ξαναστήσει από την αρχή-Εάν λοιπόν μας με ποιος και όταν θα δημιουργηθούν αυτές ίσως να μπορούμε να συζητήσουμε το τι ακριβώς θέλει να πει ο κ. Σάλλας.


Προς στιγμή η πρόταση αυτή έχει πολύ σημαντικές αδυναμίες ως προς την ουσιαστική εφαρμογή της. Δηλαδή μια τράπεζα η οποία έρχεται και ζητά στην ουσία να κάνει Όμιλο με εταιρείες, με τραπεζικά ιδρύματα τα  οποία είναι δημόσιου ενδιαφέροντος και χαρακτήρα, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη και να τύχει και της αποδοχής, αν θέλετε της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης. Αυτή είναι προσωπική μου πρόβλεψη».


Παίρνει πόντους η οικονομία της χώρας, δε χωρά όμως χαλάρωση…


-Για την οικονομική κατάσταση της χώρας


«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι και η αξιοπιστία της χώρας και η ουσιαστική ισχύς της οικονομίας μας βρίσκονται σιγά-σιγά σε καλύτερη πορεία. Αυτό δε σημαίνει ότι χωρά χαλάρωση, ότι η κρίση πέρασε ή ότι δεν έχουμε να δούμε και να κάνουμε πράγματα.


Είμαι απολύτως βέβαιος και αισιόδοξος ότι αυτή η περίοδος ανασφάλειας για τη χώρα πέρασε. Δεν πέρασε όμως η περίοδος της δυσκολίας. Όμως με μια νέα κοινωνική συμπαράταξη θα μπορέσουμε πράγματι να οδηγήσουμε τη χώρα έξω από αυτή την κατάσταση και να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη λογική, τη νοοτροπία και την πραγματικότητα αν θέλετε της ψωροκώσταινας».


 


                                                                       Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button