«Καλές οι εξαγγελίες, αλλά να δούμε και την εφαρμογή τους….»

Χρόνια τώρα ακούω, χρόνια τώρα γράφω για την αναβάθμιση του Εθνικού μας Συστήματος Υγείας…..
Για εξαγγελίες και υποσχέσεις, που κρατούν τόσο όσο κρατά και η θητεία ενός υπουργού Υγείας……
Για βήματα που πάνε να γίνουν και ματαιώνονται μόλις αλλάζουν οι ηγεσίες…..
Για θαύματα που περιμένουν οι πολίτες για το δωρεάν σύστημα υγείας και που όμως παραμένουν έπεα πτερόεντα……

Χρόνια τώρα ακούω, χρόνια τώρα γράφω για την αναβάθμιση του Εθνικού μας Συστήματος Υγείας…..


Για εξαγγελίες και υποσχέσεις, που κρατούν τόσο όσο κρατά και η θητεία ενός υπουργού Υγείας……


Για βήματα που πάνε να γίνουν και ματαιώνονται μόλις αλλάζουν οι ηγεσίες…..


Για θαύματα που περιμένουν οι πολίτες για το δωρεάν σύστημα υγείας και που όμως παραμένουν έπεα πτερόεντα……


Μια εξαγγελία χρόνων, ουδέτερη κομματικών αποχρώσεων, καθώς ειπώθηκε τόσο από πολιτικά χείλη γαλάζιων, όσο και πρασίνων, είναι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού…..


Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο Αβραμόπουλος, που πριν από ένα περίπου μήνα ήταν υπουργός Υγείας και σήμερα υποψήφιος αρχηγός της γαλάζιας παράταξης, όσο ήταν στην εξουσία δεν κατάφεραν να κάνουν πράξη το θεσμό……


 


Τώρα που τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας τα πήρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη σκυτάλη του υπουργείου Υγείας η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με βοηθό της τη Φώφη Γεννηματά  το θέμα επανέρχεται και πάλι, αλλά με άλλο περιτύλιγμα…..


Τα Δημοτικά ή Αστικού τύπου Κέντρα Υγείας, τα οποία αποτελούσαν σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας, αλλάζουν ονομασία και παρουσιάζονται από τη Μαριλίζα ως  νέο σύστημα  με την ονομασία Ιατρικές Μονάδες 24ωρης λειτουργίας …..


Συγκεκριμένα η νέα κυβέρνηση προωθεί νέο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας για όλους τους πολίτες με σταδιακή ίδρυση Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής, 24ωρης λειτουργίας, σε κάθε δήμο ή δημοτικό διαμέρισμα….


Τώρα αν σκέφτεστε καλά από πού θα βρεθούν τα χρήματα σε καιρό που τα ταμεία του κράτους είναι άδεια και μάλιστα σε περίοδο δεινής οικονομικής κρίσης, η υπουργός Υγείας δίνει και την απάντηση…..


Οι πόροι θα βρεθούν και από τον περιορισμό τους κόστους των προμηθειών…..


Μάλιστα το αρμόδιο υπουργείο  προσβλέπει στην εξοικονόμηση 2,5 δις ευρώ…..


 


Στόχος του νέου αυτού συστήματος που προωθείται σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι η εξασφάλιση ενός βασικού πακέτου παροχών υγείας για όλους….


Και καθώς το σλόγκαν της κυβέρνησης είναι «πρώτα ο πολίτης» δε θα μπορούσε πάρα προτεραιότητες και για τη Μαριλίζα και τη Φώφη να αποτελούν η πρόληψη και η στήριξη της οικογένειας……


Αν τώρα υπάρχει μια επιφύλαξη ως προς την επίτευξη του στόχου, ένα σας γραφώ είναι γυναίκες και οι γυναίκες γνωρίζουν πολύ καλά από νοικοκύρεμα …..είναι πολύ καλές στη διαχείριση των οικονομικών …….


Αν καταφέρουν και βάλουν φρένο στις αλόγιστες σπατάλες και περιορίσουν τα έξτρα μπόνους που λαμβάνουν κάποιοι τυχεροί για τις προμήθειες των νοσοκομείων-ξέρετε τη γνωστή οδό που ακολουθείται τόσο φανερά δια των τιμολογίων και άλλα τόσα στα κρυφά για να περάσεις τη δική μου προσφορά- κάτι θετικό μπορεί να γίνει……


Και πρέπει να γίνει γιατί οι πολίτες έχουν ανάγκη να δουν κάτι να αναβαθμίζεται στο χώρο της υγείας, ιδίως που τώρα τα οικονομικά τους θυμίζουν πολικές θερμοκρασίες και η ανεργία καιροφυλακτεί πίσω από την πόρτα τους…….


Για να μην αναφερθούμε στη λιτότητα και στα σκληρά μέτρα που προαναγγέλλονται από την Κυβέρνηση μετά και από τις σκληρές πιέσεις του Αλμούνια και των λοιπών των της Κομισιόν για να μην οδηγηθεί στη χρεοκοπία η χώρα μας…..


 


Σε ότι αφορά τώρα τη Μονάδα Οικογενειακής Ιατρικής που θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως θα έχει έναν οικογενειακό γιατρό και παιδίατρο που θα επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη, ηλεκτρονική κάρτα υγείας η οποία θα εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση στον οικογενειακό γιατρό, στη μονάδα οικογενειακής ιατρικής και στο φαρμακείο, καθώς και ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς που θα ενσωματώνεται στην κάρτα υγείας……


Καλά, μιλάμε για πολύ προχωρημένες για τη χώρα μας καταστάσεις, αν και στην Ευρώπη  εφαρμόζονται εδώ και χρόνια…..


Μπορεί να είμαστε εταίροι με τους Γάλλους και τους Γερμανούς, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι απολαμβάνουμε και τις ίδιες κοινωνικές παροχές και δημόσια αγαθά…..


Εδώ ο πολίτης παρακαλεί να μην αρρωστήσει γιατί αν δεν έχει αποταμιεύσει στην άκρη κάποια φράγκα για δύσκολη ώρα και αφεθεί στις υπηρεσίες της δημόσιας και κατά τ’ άλλα δωρεάν Υγείας μας τότε ο θεός να βάλει το χεράκι του……


Μια εικόνα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, ή σε ένα ιατρείο του ΙΚΑ ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις και με άλλα τόσα δυσάρεστα συναισθήματα, όπως της απόγνωσης και της πολύμηνης προσμονής και αναμονής για να ‘ρθει και η δική σου σειρά για να βρεις θεραπεία στο πρόβλημά σου…..


Μακάρι λοιπόν να έρθει σύντομα εκείνη η ώρα και να μη χρειαστεί να περιμένουμε στην εκπνοή της κυβερνητικής τετραετίας για να δούμε το θεσμό της πρωτοβάθμιας υγείας πραγματικά να εκσυγχρονίζεται και ο  οικογενειακός γιατρός να αποτελεί τον αρωγό και προστάτη στην πρόληψη και τη φροντίδα για την καλή υγεία κάθε ελληνικού σπιτιού……


 


 


 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button