Το τρίτο μάτι

ΠΡΟΣΩΠΟ έκπληξη (μεγάλη) πρόκειται να είναι ο νέος Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Εγκυρες πληροφορίες της “Π+13” δείχνουν ότι ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσανατολίζεται να προτείνει για τη θέση αυτή το νεοεκλεγέντα βουλευτή Ξάνθης Σωκράτη Ξυνίδη. Το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας:

ΠΡΟΣΩΠΟ έκπληξη (μεγάλη) πρόκειται να είναι ο νέος Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.


Εγκυρες πληροφορίες της “Π+13” δείχνουν ότι ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσανατολίζεται να προτείνει για τη θέση αυτή το νεοεκλεγέντα βουλευτή Ξάνθης Σωκράτη Ξυνίδη. Το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας:


“Είναι 46 ετών και πρόσωπο που ανέβηκε ένα ένα τα σκαλοπάτια της κομματικής ιεραρχίας, αφού μόλις πριν από ενάμιση χρόνο ήταν Γραμματέας (συντονιστής ονομαζόταν εκείνο το μεταβατικό διάστημα).


Ο νεοεκλεγείς βουλευτής “εκπαραθύρωσε” από την εθνική αντιπροσωπεία στην αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου τον Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος εκλεγόταν επί 20 χρόνια στην Ξάνθη.


Ο κ. Ξυνίδης αποτελεί πλέον μαζί με το μουσουλμάνο Τσετίν Μαντατζη το δίδυμο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον ακριτικό Νομό.


Οι σχέσεις του σημερινού Πρωθυπουργού με το νεοεκλεγέντα βουλευτή ξεκίνησαν από την περίοδο που ο σημερινός Πρωθυπουργός είχε αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Ξυνίδης ήταν σημαίνον κομματικό στέλεχος σε τοπικό επίπεδο, αλλά με τάσεις ανόδου, αφού στη Χαριλάου Τρικούπη (τότε) είχε πολλές συμπάθειες.


Στο πρόσωπό του ο κ. Παπανδρέου στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007 τίμησε την οργανωμένη βάση του ΠΑΣΟΚ αφού τον τοποθέτησε σε τιμητική (μη εκλόγιμη) θέση στο συνδυασμό Επικρατείας του Κινήματος.


Οι σχέσεις των δυο ανδρών ενδυναμώθηκαν περισσότερο στο δρόμο προς τη σκληρή εσωκομματική αναμέτρηση της 11ης Νοεμβρίου του ίδιου έτους, όταν ο κ. Ξυνίδης πρωταγωνίστησε στο δίκτυο των περιφερειακών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που υποστήριξαν την υποψηφιότητα Παπανδρέου και σήκωσε το βάρος της εκπροσώπησής της στο Νομό. Τότε ο κ. Σγουρίδης είχε ταχθεί με την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου.


Ο κ. Ξυνίδης δεν ήταν καν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα -με την εκλογή του στο Κοινοβούλιο- αποκτά αυτοδικαίως (βάσει καταστατικών προβλέψεων) την ιδιότητα του μέλους του συγκεκριμένου κομματικού οργάνου.


Ο κ. Ξυνίδης είναι και blogger ο ίδιος, κάτι που συγκινεί (όπως όλοι οι νέοι τρόποι επικοινωνίας και ενημέρωσης) τον Πρωθυπουργό.


Φυσικά, όμως, ο νεοεκλεγείς βουλευτής Ξάνθης δεν αποτελεί τη μοναδική επιλογή του κ. Παπανδρέου.


Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλα δυο ονόματα που ακούγονται γι’ αυτή τη θέση, η οποία ουσιαστικά “χηρεύει” μετά την υπουργοποίηση του Γιάννη Ραγκούση, αφού το καταστατικό του Κινήματος αναφέρει ρητά ότι “ο Γραμματέας δεν είναι και Υπουργός”.


 



*Απλήρωτοι επί εννέα μήνες παραμένουν οι 13 εργαζόμενοι στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Ν. Ξάνθης όπως επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος κ. Λύρατζης Π.


 



*Απλήρωτοι επί τρείς μήνες παραμένουν και οι εργαζόμενοι στο Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης με Πρόεδρο τον Μητροπολίτη μας κ.κ. Παντελεήμων. Γιατί ρωτάνε;


KK


 



*Να μπαίνουν όλα τα προγράμματα αναγκών και προσλήψεων από τους Δήμους, Φορείς, Νομαρχία στην ιστοσελίδα και να κοινοποιούνται και στα Μέσα Ενημέρωσης για την ενημέρωση του πολίτη, για την υποβολή αιτήσεων .


Εχουν υποχρέωση να το πράττουν.


KK


 



*Εχασε τελικά την ευκαιρία ο Αβραμόπουλος να εγκαινιάσει το νέο Κέντρο Υγείας στα Αβδηρα.


Αλήθεια κ. Τσακίρη πότε θα γίνουν τα εγκαίνια και γιατί δεν πραγματοποιήθηκαν; Είναι έτοιμο να λειτουργήσει και πότε;


KK


 



*Στις 15-10-2009 ημέρα Πέμπτη και περί ώρα 14.30′ εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε διαμέρισμα 1ου ορόφου, πολυκατοικίας επί της οδού 28ης Οκτωβρίου 231 στην Ξάνθη, ιδιοκτησίας ακινήτου Π.Κ. και ενοικιαστή τον Φ.Α. του Γ.


Επί τόπου έφτασε δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης αποτελούμενη από τέσσερα (4) πυροσβεστικά οχήματα και εννέα (9) πυροσβέστες οι οποίοι και κατέσβησαν την πυρκαγιά.


Από την πυρκαγιά κάηκε υπνοδωμάτιο, το οποίο χρησιμοποιείτο ως χώρος αποθήκευσης του διαμερίσματος και ρυπάνθηκε από τους εκλυόμενους καπνούς το υπόλοιπο διαμέρισμα καθώς και διαμέρισμα του 2ου ορόφου.


Για την διαπίστωση των ακριβών αιτιών της πυρκαγιάς ενεργείται προανάκριση από το ανακριτικό τμήμα της Π.Υ.Ξάνθης.


 


ΓΡΑΦΕΙ Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΚΟΥΜΑ


 


Έτοιμη η ΝΟΔΕ για την εκλογή νέου αρχηγού;


Μπορεί οι σύνεδροι για το έκτακτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στις 7 Νοεμβρίου για το νομό Ξάνθης να ήταν 55μέλη, τα οποία και θα ψήφιζαν και για το νέο αρχηγό του κόμματος, ωστόσο οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές.


Πέρα από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, δυο μέχρι στιγμής, επισήμως, Ντόρας Μπακογιάννη και Δημήτρη Αβραμόπουλου, τα δεδομένα αλλάζουν ως προς την εκλογή του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, μετά την πρόθεση του Κώστα Καραμανλή να παραμείνει στην προεδρία μέχρι τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να δοθεί χρόνος για τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την εκλογή του νέου αρχηγού από τη βάση.


Αυτό σημαίνει πως μάλλον το έκτακτο συνέδριο, δε θα είναι έκτακτο, αλλά θα ονομαστεί τακτικό, έτσι ώστε να μπορέσουν να γίνουν και οι σχετικές αλλαγές στο Καταστατικό του κόμματος, τις οποίες θα κληθούν να ψηφίσουν οι σύνεδροι.


Από εκεί και πέρα αναμένεται ένας αγώνας δρόμου για τις κατά τόπους νομαρχιακές οργανώσεις για την εγγραφή νέων μελών και την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων. Και το ερώτημα , είναι ικανά στελεχωμένες για να φέρουν σε πέρας το όλο έργο, αλλά και τη διασφάλιση της εκλογικής διαδικασίας έτσι ώστε να  ψηφίσει χωρίς προβλήματα η βάση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και το όποιο αποτέλεσμα να είναι σεβαστό από όλους;


Διαθέτει για παράδειγμα η ΝΟΔΕ Ν.Δ. το κατάλληλο πληροφορικό σύστημα ή έχει τη διάθεση να ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες, όταν δοθεί το πράσινο φως από τη Ρηγίλλης;


 


Επανέρχονται τα στρατόπεδα των υποψηφίων…… 


Αν και οι βουλευτικές εκλογές 2009 ανήκουν πλέον στο παρελθόν, οι κάλπες ωστόσο δεν  πρόκειται τόσο εύκολα να αποσυρθούν στα ράφια.


Και αυτό γιατί αναμένεται να στηθούν εκ νέου οι κομματικές κάλπες της Ν.Δ.  για την εκλογή του νέου αρχηγού από όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος, και όχι μόνο από αυτά που κατέχουν κομματικό ή άλλο πολιτικό αξίωμα.


Η βάση θα ψηφίσει και όχι μόνο οι αντιπρόσωποί της, πράγμα που σημαίνει ότι ήδη αρχίζουν να χωρίζονται σε στρατόπεδα υποψηφίων.


Το ενδιαφέρον θα είναι ανάλογο και στην Ξάνθη, αφού από τώρα άρχισαν αιρετοί της αυτοδιοίκησης, αλλά και άλλα πολιτικά πρόσωπα και όχι μόνο, να εκδηλώνονται ανοιχτά, υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου.


Για να δούμε ποιο από τα στρατόπεδα των υποψηφίων θα είναι το πιο πολυπληθές, της Ντόρας Μπακογιάννη, του Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Αντώνη Σαμαρά ή του Παναγιώτη Ψωμιάδη;


Πάντως σύμφωνα με μια πρώτη άτυπη σφυγμομέτρηση, η γυναικεία υποψηφιότητα φαίνεται πως κερδίζει έδαφος.


 


Ίσως έρθει πιο γρήγορα η διοικητική μεταρρύθμιση….


Ένεκα της περιστολής των δημοσίων δαπανών και γενικώς του νοικοκυρέματος, προκειμένου να συμμαζευτεί το δημόσιο έλλειμμα, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να προχωρήσει πιο γρήγορα και στην ψήφιση του νέου διοικητικού χάρτη της χώρας.


Μετά το ψαλίδι στα κρατικά οχήματα, τον περιορισμό των κινητών, την κατάργηση των επιτροπών και των ειδικών συμβούλων και συνεργατών, και γενικά της οδηγίας που υπάρχει για μείωση των κρατικών εξόδων, η πιο αποδοτικότερη κίνηση για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά και της εξεύρεσης πόρων για το κυβερνητικό έργο, που στόχο έχει πρώτα τον πολίτη, θα ήταν η ψήφιση του νέου διοικητικού χάρτη.


Μάλιστα να αναλογιστεί κανείς ότι αν οι ΟΤΑ  περιορισθούν στους 350 από τους 1000 και άνω που είναι σήμερα, εύκολα συμπεραίνει και τα οικονομικά οφέλη για τα κρατικά ταμεία. Βέβαια το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο για την κυβέρνηση. Αλλά αν οι ανάγκες και οι επιταγές της Κομισιόν το επιβάλουν, αναγκαστικά και αυτή θα πάρει το ρίσκο.


 


Υπάρχει ενδιαφέρον για το αξίωμα του αιρετού Περιφερειάρχη…


Ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης, δηλαδή η αιρετή Περιφέρεια είναι ένα θέμα που συζητείται έντονα τα τελευταία χρόνια.


Μπορεί το σχέδιο νόμου για τη διοικητική μεταρρύθμιση του Προκόπη Παυλόπουλου να μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ωστόσο ο νέος Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης φέρεται αποφασισμένος να κάνει πράξη την αλλαγή του διοικητικού χάρτη με τη μείωση των περιφερειών και τη συνένωση των ΟΤΑ και φυσικά με τη δρομολόγηση του αιρετού περιφερειάρχη.


Για τη θέση του αιρετού Περιφερειάρχη, όποτε και αν αυτή η μεταρρύθμιση ισχύσει, υποψηφιότητα αναμένεται να θέσουν μέχρι στιγμής πέρα από το νομάρχη Ξάνθης, Γιώργο Παυλίδη, ο οποίος ποτέ δεν έκρυψε την πρόθεσή του αυτή, και ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Παναγιώτης Σγουρίδης, άλλωστε οι σταθερές πολιτικές αξίες δεν πρέπει να μένουν αμέτοχες από τα κοινά του τόπου, όταν μάλιστα έχουν να προσφέρουν ακόμη πολλά.


 


 


Από σήμερα ξεκινά το πετρέλαιο θέρμανσης     


Με χαμηλότερες από τις περσινές τιμές ξεκινά από σήμερα η διάθεση από τα πρατήρια καυσίμων του πετρελαίου θέρμανσης . Οι φετινές τιμές αναμένεται να είναι κοντά στα 55 λεπτά το λίτρο, ενώ αποκλίσεις θα υπάρξουν για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών.


Οι χαμηλές προς το παρόν τιμές οφείλονται και στην πτώση της τιμής του δολαρίου.


Πάντως οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν αυξημένη την προσοχή τους όταν θα παραλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης, κάνοντας πρώτα από όλα σύγκριση τιμών μετά από έρευνα αγοράς.


 



Σχετικά Άρθρα

Back to top button