Λόγο θα έχει και η Βουλή για τους Δικαστές

Αποφασισμένη φέρεται η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε τομές με στόχο να διαχωρίσει τη λειτουργία της κρατικής μηχανής, από αυτήν της κομματικής, κατοχυρώνοντας παράλληλα την αυτονομία της πολιτικής. Το στίγμα του ο νέος πρωθυπουργός , Γιώργος Παπανδρέου το έδωσε και μέσα από την πρώτη του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπου προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές και στην λειτουργία και το ρόλο του Κοινοβουλίου. Ανάμεσα στις τομές που θα προχωρήσει αφορούν και στον διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Αποφασισμένη φέρεται η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε τομές με στόχο να διαχωρίσει τη λειτουργία της κρατικής μηχανής, από αυτήν της κομματικής, κατοχυρώνοντας παράλληλα την αυτονομία της πολιτικής.


Το στίγμα του ο νέος πρωθυπουργός , Γιώργος Παπανδρέου το έδωσε και μέσα από την πρώτη του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπου προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές και στην λειτουργία και το ρόλο του Κοινοβουλίου.


Ανάμεσα στις τομές που θα προχωρήσει αφορούν και στον διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.


Όπως είναι γνωστό μέχρι στιγμής οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί διορίζονταν από την κυβέρνηση. Ο τρόπος αυτός σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ήταν αυθαίρετος για αυτό και αποφάσισε να τον αλλάξει.


Εφεξής λόγο θα έχει και η Βουλή, ενώ όπως ξεκαθάρισε δεν απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση, αλλά πολιτική βούληση, καθώς θα πρόκειται για ακροάσεις από τη Βουλή κατά το στάδιο επιλογής της Δικαιοσύνης.


Καταρχήν θετική χαρακτήρισε την εξαγγελία αυτή ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, κ. Κώστας Γούναρης. Μάλιστα όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός με τη στάση του αυτή δικαιώνει και τη θέση των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η οποία και επιβεβαιώθηκε εκ νέου στην πρόσφατη Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, τον περασμένο Μάιο στην Ξάνθη.


Σύμφωνα με τον κ. Γούναρη η επιλογή  της ηγεσίας της Δικαιοσύνης θα πρέπει να γίνεται με συναινετικές διαδικασίες, όπου θα συμμετέχουν δικαστές, Δικηγορικοί Σύλλογοι, Νομικές Σχολές και γενικά από ένα ευρύτερο όργανο. Τόνισε ότι έτσι θα βελτιωθεί και το έργο της απονομής της.


Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης μιλώντας στον “Α” δήλωσε: “Βέβαια δεν έχει εξειδικευθεί ακόμη για το πώς θα είναι ο τρόπος επιλογής, αλλά σε κάθε περίπτωση η εξαγγελία αυτή είναι θετική.


Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια ζητούν η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης να μην γίνεται μόνο από το Υπουργικό Συμβούλιο, από την παράταξη που κυβερνάει αλλά να γίνεται από ένα ευρύτερο όργανο στο οποίο να συμμετέχουν και λειτουργοί από το χώρο της Δικαιοσύνης.


Το θετικό λοιπόν είναι ότι πλέον η κυβέρνηση δέχεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης να επιλέγεται από  ένα ευρύτερο σώμα με ευρύτερη συναίνεση.


Όντως είναι θετικό και θα βοηθήσει στο να απεμπλακεί η Δικαιοσύνη  από την Εκτελεστική εξουσία, τις παρενέργειες τις έχουμε ζήσει πάρα πολύ και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όπου φάνηκε ο ομφάλιος ρόλος που συνδέει την κυβέρνηση με την ηγεσία της δικαιοσύνης. Αυτό είχε και έχει και επιπτώσεις και στη διερεύνηση μεγάλων υποθέσεων όπου είχε εμπλοκή η πολιτική και οι πολιτικοί, π.χ. σκάνδαλα όπως οι υποκλοπές, υπόθεση  Μονής Βατοπεδίου κλπ. Νομίζω λοιπόν ότι είναι η πλέον θετική κίνηση της νέας κυβέρνησης προς όφελος της Δικαιοσύνης και των υπηρετούντων αυτής”.         Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button