«Ξεχάστε για λίγο το ξυπνητήρι….»

Οι καιρός θα είναι χειμωνιάτικος αυτό το Σαββατοκύριακο-άλλωστε πρόγευση πήραμε από την Πέμπτη-, έτσι λένε τα έκτακτα δελτία καιρού που κατέφθασαν στις αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας των δήμων και νομαρχιών της Θράκης….
Κάνουν προβλέψεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ….νεροποντές….αστραπές και καταιγίδες…..και τσουχτερό κρύο…..

Οι καιρός θα είναι χειμωνιάτικος αυτό το Σαββατοκύριακο-άλλωστε πρόγευση πήραμε από την Πέμπτη-, έτσι λένε τα έκτακτα δελτία καιρού που κατέφθασαν στις αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας των δήμων και νομαρχιών της Θράκης….


Κάνουν προβλέψεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ….νεροποντές….αστραπές και καταιγίδες…..και τσουχτερό κρύο…..


Και αν φυσικά βγουν αληθινές αυτές οι προβλέψεις, πάλι δρόμοι και γειτονιές θα πλημμυρίσουν, καλλιέργειες θα καταστραφούν και αγρότες θα πληγούν…..


Έτσι η εβδομάδα που θα ξεκινήσει δε θα είναι  και η καλύτερη…..


 


Όσο για μένα αυτό το Σαββατοκύριακο θα κάνω υπνοθεραπεία…..


Τι το καλύτερο έξω να φυσά και να βρέχει και εσύ να βρίσκεσαι κάτω από το ζεστό σου πάπλωμα….


Για να σας γράψω όμως την αλήθεια, η προτίμησή μου να περάσω τούτο το διήμερο παρέα με τον Μορφέα δεν προέκυψε λόγω καιρού….


Προέκυψε για να μη χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου για την υγεία μου λόγω έλλειψης ύπνου….


Μέχρι χθες πίστευα ότι για έναν ενήλικα και οι πέντε ώρες ύπνου είναι αρκετές για τον οργανισμό του….


Άλλωστε με τις τόσες υποχρεώσεις και όταν μάλιστα δε σου φτάνει η μέρα για να τις φέρεις σε πέρας το μόνο που δε λογαριάζεις είναι πόσες ώρες θα κοιμηθείς…..


Μακάρι να μπορούσαν να γίνονται και κάποιες δουλειές κατά τη διάρκεια του ύπνου…..


Τώρα που το σκέφτομαι, με φαντάζομαι να είμαι καλωδιομένη με τον υπολογιστή και μαζί με τα όνειρα που θα βλέπω, ο εγκέφαλος μου να δίνει εντολές στο pc μου και να γράφεται τούτη η στήλη….


Ξέρω γράφω για πολύ προχωρημένες καταστάσεις του μέλλοντος, που προς το παρόν ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας του κουρασμένου μου μυαλού……


 


Και καθώς λοιπόν δεν μπορώ να τα βάλω με το χρόνο, να μεγαλώσω τη μέρα και να μικραίνω την νύχτα-πού να αλλάξει και η ώρα τέλη Οκτωβρίου-αποφάσισα να συμβιβαστώ και να βάλω πάνω από όλα την υγεία…..


Για να έχω όμως καλή υγεία θα πρέπει να αυξήσω τις ώρες του ύπνου, για αυτό και αποφάσισα να το εφαρμόσω από τούτο το Σαββατοκύριακο, μια που θα βοηθάει και ο καιρός…..


Φυσικά στην απόφαση αυτή κατέληξα μετά από κάποιες ενδιαφέρουσες έρευνες που  μου έκαναν ένα… κάτι τις ….. μέσα μου….


Μην ξεχνάμε μάνα είμαι, σύζυγος είμαι  , υποχρεώσεις έχω να φέρω σε πέρας…..


Η πρώτη που λέτε από αυτές τις έρευνες επισημαίνει πως η έλλειψη ύπνου αποδεικνύεται πως είναι επικίνδυνη για πρόωρο θάνατο…..φτου….φτου ….μακριά από εμάς…..


Οι άνθρωποι, λέει, που κοιμούνται πέντε ώρες την ημέρα ή και λιγότερο αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα …..


Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε στη Βρετανία και φορά την ανάλυση στοιχείων 10.000 δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία καλύπτουν ένα διάστημα 17 ετών, σύμφωνα με τα οποία όσοι μειώνουν τις ώρες ύπνου από τις επτά στις πέντε ή λιγότερες αντιμετωπίζουν  1,7 φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά επεισόδια….


 


Στο μεταξύ μια άλλη έρευνα, μια άλλη μελέτη, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα του είδους, που παρακολούθησε 24.00 Έλληνες για διάστημα έξι ετών έδειξε ότι ο μεσημεριανός ύπνος, έστω και για μισή ώρα μειώνει τον κίνδυνο του θανάτου από καρδιόπαθεια…….


Η συμβουλή και προτροπή είναι να κοιμόμαστε το μεσημέρι ….


Κάτι ξέρουν οι Μεξικανοί με τη σιέστα τους ….


Όσο για την Τρίτη έρευνα, και απέδειξε πόσο ανθυγιεινό είναι το ξυπνητήρι….


Διαπίστωσαν πως μάλλον δεν αρέσει στην καρδιά το πρωινό ξύπνημα….


Μπορεί γενιές ολόκληρες να εγκωμίασαν τη σοφία του πρωινού ξυπνήματος, ωστόσο μια προκαταρτική έρευνα στην Ιαπωνία αποδεικνύει ότι και η πρόωρη αφύπνιση συνδέεται με αυξημένα καρδιαγγειακά προβλήματα….


«Το να ξυπνά κανείς νωρίς για να πάει στη δουλειά ή για να ασκηθεί ενδέχεται να μην είναι υγιεινό, αλλά επικίνδυνο για αγγειακές παθήσεις», αναφέρει η περίληψη της μελέτης…..


 


Το όλο θέμα λοιπόν που αφορά το κεφάλαιο ύπνος είναι ιδιαιτέρως σοβαρό….


Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής έχουν οδηγήσει τους περισσότερος ανθρώπους να μειώσουν τις ώρες του ύπνου τους, με άγνωστες συνέπειες, οι οποίες τώρα γίνονται γνωστές μέσω αυτών των ερευνών…..


Και φυσικά για να γίνουν αυτές οι έρευνες κάποια καμπανάκια κινδύνου χτυπούσαν για πολλά χρόνια και συνεχίζουν να χτυπούν –τόσοι αιφνίδιοι θάνατοι, εγκεφαλικά, ανακοπές και άλλες καρδιόπαθειες κλπ…….


Επομένως δεν πρόκειται για ασήμαντο πρόβλημα, αφού χρόνο με το χρόνο όλο και μειώνονται οι ώρες που οι άνθρωποι….προλαβαίνουν-εκεί φτάσαμε-…. να κοιμηθούν…..     


Για αυτό και εγώ από σήμερα ξεκινώ υπνοθεραπεία και χαλάρωση…..


Αρκετά με τα τρελά και άλογα της σύγχρονης ζωής μας, έτσι όπως αυτή καταγράφεται στο πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό μας στερέωμα…..


Έτσι όπως αυτή τη βιώνουμε μέσα στην πόλη, στον κοινωνικό και οικογενειακό περίγυρο, στο χώρο της δουλειάς…..


Καλόν ύπνο λοιπόν…..γιατί η καρδιά θέλει το Μορφέα της …..   


 


«Είναι τόσο απλά…..;»


 


Τις τελευταίες μέρες όλα φαντάζουν τόσο ωραία που δυσκολεύομαι να πιστέψω πως είναι αληθινά…..


Αυτά που τόσο καιρό, τόσα χρόνια φώναζε ο κόσμος, αυτά για τα οποία διαμαρτύρονταν, τακτικές οι οποίες τον βάφτιζαν άλλοτε «γαλάζιο» και άλλοτε «πράσινο παιδί», φαίνεται πως αποφάσισε κάποιος να τα αλλάξει όλα, να κάνει πράξει τα αυτονόητα …..


Να φέρει στην καθημερινή πρακτική στη χώρα μας τον πολιτικό πολιτισμό…..


Να βάλει τέλος στον κρατικό παρεμβατισμό, διαχωρίζοντας το κόμμα από το κράτος και την κυβερνητική λειτουργία…..


Βέβαια, επαναλαμβάνω, όλα δείχνουν τόσο μαγικά που ακόμη παραμένω άπιστος Θωμάς…..


Μπορεί να θέλω και είμαι καλοπροαίρετη  στην κριτική και όντως είναι πολύ νωρίς για να ζητάς πέρα από τα δείγματα γραφής και τα πρώτα αποτελέσματα, ωστόσο παραμένω επιφυλακτική…….


 


Αν όλα είναι τόσο απλά, τότε γιατί δε γίνονταν κάτι τα προηγούμενα χρόνια……;


Μυαλό και θέληση δεν είχε προκάτοχος του σημερινού πρωθυπουργού……;


Ίσως όχι, ή μπορεί να ήθελε να πράξει και αυτός με τη σειρά του αυτονόητα, αλλά δεν μπορούσε ένεκα των γνωστών και άγνωστων πιέσεων…….


Όλα αυτά τα χρόνια αυτό που φωνάζει η κοινή γνώμη, ο απλός καθημερινός πολίτης εντυπώθηκε πολύ καλά φαίνεται στη συνείδηση και στο μυαλό του Γιώργου Παπανδρέου και αποφάσισε να ανταποκριθεί στο κάλεσμά τους ……


Ο λαός ζητούσε νοικοκύρεμα της χώρας…..


Ζητούσε νοικοκύρεμα του κράτους, των υπουργικών γραφείων, και γενικά κάθε τι που καθρεφτίζει τα του οίκου της πολιτικής και εκτελεστικής εξουσίας και όχι μόνο…..


Έτσι λοιπόν ο νέος πρωθυπουργός έχοντας σύμμαχό του η αλήθεια να λέγεται και τις κατάλληλες συνθήκες και χρονική συγκυρία-η χώρα έπιασε πάτο, πόσο πιο κάτω από το ναδίρ (οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό) να πάει;- και με σύνθημα πρώτα για τον πολίτη μαζί με τον πολίτη, αποφάσισε να δείξει πρώτος το καλό παράδειγμα……


Ξεκίνησε το νοικοκύρεμα από το σπίτι του, το κράτος δηλαδή και όλα όσα συνδέονται με αυτό……


 


Λιτότητα και περιστολή των δαπανών για τη λειτουργία των ίδιων των κυβερνώντων, αλλά και όσων ασκούν εξουσία  στον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης…….


Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κρατικά οχήματα…….


Δεν είναι ντροπή ο πολίτης να καλείται να σφίξει και άλλο το ζωνάρι του, ένεκα της οικονομικής κρίσης και της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, να φορολογείται και να βλέπει τα χρήματα  που δίνει να μην επενδύονται για τον ίδιο στο βαθμό που θα έπρεπε π.χ. παιδεία, υγεία, κοινωνική πρόνοια και προστασία κλπ- , αλλά να μέρος αυτό να γίνονται λιμουζίνες 2000 και 3000 κυβικών για να μεταφέρονται πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί, και εν γένει αιρετοί της πολιτικής ;


Και φυσικά δεν είναι μόνο το θέμα των κρατικών οχημάτων, αλλά  η όλη σπατάλη που γίνεται για τη λειτουργία του κράτους ……


Άκουσε λοιπόν τους ψίθυρους διαμαρτυρίας και πολλές φορές οργής της κοινής γνώμης και αποφάσισε να τολμήσει και να κάνει τις ρήξεις με τα κακώς κείμενα του κρατικού συστήματος……


 


Μια άλλη τομή στην οποία προχώρησε ήταν να προχωρήσει στην προκήρυξη των θέσεων των γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων και περιφερειών, αλλά και των ΔΕΚΟ  και των δημόσιων νοσοκομείων κλπ……


Αποφάσισε να φέρει στην πολιτική, στη διαχείριση του κράτους και στην κυβερνητική λειτουργία, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, δρομολογώντας ανοικτές διαδικασίες……


Μα την αλήθεια όλα φαντάζουν πολύ ωραία για να είναι αληθινά…….


Και αν όντως αποδειχτούν και στην πράξη τότε μόνο θα πιστέψω ότι αυτές τις μέρες δεν ζω σε ένα ροζ συννεφάκι……


Ότι δεν είναι παραμύθι……..


Μέχρι τότε μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι οι διαδικασίες για την επιλογή των νέων προσώπων που θα στελεχώσουν τα διευθυντικά γραφεία των κρατικών υπηρεσιών θα είναι όντως διαφανείς, αξιοκρατικές και ανοικτές και στην ουσία και όχι μόνο στον τύπο……


Ότι δε θα υπερισχύσει λιγάκι το πράσινο έναντι του γαλάζιου……


Για να μην πω ότι θα είναι κομμάτι δύσκολο να ελεγχθούν οι χιλιάδες των αιτήσεων –μόνο για τις 88 θέσεις των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων, αλλά και των γενικών γραμματέων των περιφερειών, υποβλήθηκαν πάνω από 12000 αιτήσεις…….


Φαίνεται πως και στους πρώην πολιτικούς και τα υψηλόβαθμα στελέχη η ανεργία καλά κρατεί…….


 


Θέλω να πιστεύω ότι όντως είναι και θα είναι τόσο απλά τα πράγματα για να πάει η χώρα μας μπροστά, αρκεί κάποιοι να αφήσουν ελεύθερους τον πρωθυπουργό και τη νέα κυβέρνηση να κάνουν πράξη τα όσα οραματίστηκαν και υποσχέθηκαν για το λαό και τη χώρα……


Η αρχή που έκαναν ήταν καλή, μακάρι να συνεχίσουν έτσι και αν δούμε έστω και τα μισά να γίνονται από αυτά για τα οποία δεσμεύτηκαν το θαύμα θα έχει γίνει…..


Εγώ κρατώ τη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου αναφερόμενος στις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης « οι δεσμεύσεις μας άρχισαν να εφαρμόζονται και  ήδη βλέπουμε τα πρώτα χαμόγελα των πολιτών. Έτσι θα προχωρήσουμε. Τα όποια-ανθρώπινα λάθη μας θα τα διορθώνουμε στην πορεία, αλλά δε θα μας σταματήσει τίποτα»……


Κοιτά  Γιώργο, έτσι έλεγε και ο Κώστας με το «σεμνά και ταπεινά», για αυτό πρόσεχε δεν αντέχει ο λαός άλλα ψέματα…..


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button