Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης ενάντια στα διόδια της Εγνατίας Οδού

Μετά την αιφνιδιαστική και αντίθετη με τις μέχρι σήμερα εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας, απόφαση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. για εγκατάσταση 6 σταθμών διοδίων κατά μήκος της Οδού, τα μέλη της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Ξάνθης ενάντια στα διόδια της Εγνατίας συναντήθηκαν την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου προκειμένου να καθορίσουν την πορεία της δράσης στο επόμενο χρονικό διάστημα καθώς και το πλαίσιο αρχών και θέσεων που θα καθοδηγήσει αυτή την κρίσιμη διαδρομή.

      Μετά την αιφνιδιαστική και αντίθετη με τις μέχρι σήμερα εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας, απόφαση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. για εγκατάσταση 6 σταθμών διοδίων κατά μήκος της Οδού, τα μέλη της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Ξάνθης ενάντια στα διόδια της Εγνατίας συναντήθηκαν την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου προκειμένου να καθορίσουν την πορεία της δράσης στο επόμενο χρονικό διάστημα καθώς και το πλαίσιο αρχών και θέσεων που θα καθοδηγήσει αυτή την κρίσιμη διαδρομή.


        Τα μέλη της Κίνησης αντιδρούν σθεναρά και αρνούνται την εγκατάσταση των Διοδίων στην περιοχή και το σύνολο της Εγνατίας. Στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον που έχει πλήξει δραματικά τα εισοδήματα των πολιτών, η εγκατάστασή τους αποτελεί απόδειξη κοινωνικής αναλγησίας και μέτρο κοινωνικής ανισότητας αφού στο βάρος αυτό οι πολίτες δεν συμμετέχουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους.


    Επίσης αρνούνται ότι η ύπαρξη ενός αξιοπρεπούς -απλώς-  οδικού δικτύου χωρίς καμία συμπληρωματική υποδομή είναι πολυτέλεια αλλά αντιθέτως, πιστεύουν οτι αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας η οποία με καθυστέρηση δεκαετιών το προσέφερε στον πολίτη. 


    Για λόγους που έχουν εξηγηθεί επαρκώς στο παρελθόν, τα μέλη της κίνησης θεωρούν ότι η επιβολή διοδίων θα έχει τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο καθώς μερικές μόνο επιπτώσεις θα είναι:


  · Εμβάθυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τεράστιες απώλειες εισοδήματος για τους  πολίτες που είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται με μεγαλύτερη συχνότητα,


  · Απομόνωση των περιοχών της Βόρειας Ελλάδας από τα αστικά κέντρα και επιστροφή σε περασμένες δεκαετίες. 


 · Αύξηση των τιμών των αγαθών που θα πλήξει ακόμη περισσότερο απομακρυσμένες περιοχές όπως η Θράκη,


  · Μείωση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή,


  · Επιδείνωση της ασφάλειας των μετακινήσεων εξαιτίας της αύξησης του κυκλοφοριακού φόρτου στο παλιό οδικό δίκτυο



   Τα μέλη της Κίνησης επισημαίνουν με τρόπο ξεκάθαρο τις παλινωδίες που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση και την Εγνατία Α.Ε. και αφορούν στον προγραμματισμό που έχει ανατραπεί κατ’ επανάληψη και τα οικονομικά μεγέθη που επικαλούνται διάφοροι παράγοντες και απέχουν μεταξύ τους αισθητά, υποκρύπτοντας, τελικά  τις πραγματικές προθέσεις για τα Διόδια. 


  Απορρίπτουν οποιοδήποτε επιχείρημα περί “πίεσης από την Ε.Ε.” κάτι που είναι προφανές ότι στερείται σοβαρότητας και ζητούν από την  Κυβέρνηση και την Εγνατία Α.Ε.  να εξηγήσουν στους πολίτες τους ακριβείς λόγους επιβολής των Διοδίων και να κάνουν, επιτέλους, γνωστά με ξεκάθαρο τρόπο τα ρεαλιστικά και επιστημονικά αποδεδειγμένα στοιχεία για τα σχεδιαζόμενα έσοδα και την κατεύθυνση που θα διοχετευτούν.


  Καλούν την οργανωμένη πολιτεία να μην αγνοήσει την έκφραση των ενεργών πολιτών που τοποθετούνται με σαφήνεια απέναντι στο σοβαρό ζήτημα και να φροντίσει να συνομιλήσει θεσμικά με τις Κινήσεις των Πολιτών που διαθέτουν συλλογική εκπροσώπηση και συντονισμό σε πανελλαδικό επίπεδο και, παράλληλα,  ξεκάθαρη άποψη και επιχειρήματα για το θέμα των Διοδίων.



  Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης στο επόμενο χρονικό διάστημα:


  · Θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ενημερωθεί ακόμη περισσότερο η κοινή γνώμη της περιοχής για τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις που θα υπάρξουν στις τοπικές κοινωνίες από την εγκατάσταση των Διοδίων, μέσω διανομής ενημερωτικού υλικού για τις παραμέτρους του θέματος, αλλά και με τη διοργάνωση ανοιχτής εκδήλωσης. 


  · Θα συναντήσει τους πολιτικούς άρχοντες και τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών και επαγγελματικών φορέων της περιοχής προκειμένου να υπάρξει συντονισμός δράσης και σύμπνοια της τοπικής κοινωνίας απέναντι στις δρομολογούμενες εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους. Δράση που πρέπει να ενταθεί πριν βιώσουμε τις τραγικές συνέπειες των διοδίων που βιώνει η υπόλοιπη χώρα, ήδη.



·   Επιθυμεί να γνωστοποιήσει στην τοπική κοινωνία και τους ενεργούς πολίτες ότι η πορεία αυτού του αγώνα, που επισπεύδεται από τις εξελίξεις, μοιραία θα καταλήξει, παράλληλα με άλλες ενέργειες,  σε μαζικές κινητοποιήσεις και κάθοδο στο δρόμο.


  Από το μέγεθος της αντίδρασης των πολιτών και τη διάθεσή τους, όπως αυτή θα εκφραστεί έμπρακτα με της συμμετοχή τους, θα κριθεί η αποτελεσματικότητα αυτού του αγώνα που κορυφώνεται.


  Αυτόν τον αγώνα θα ενθαρρύνει και θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο η  Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης που παραμένει αυστηρά αυτόνομη και ανοιχτή σε όλους, αποτελούμενη από πολίτες όλων των πολιτικών, κοινωνικών και επαγγελματικών χώρων, χωρίς ηγεσία, αλλά με μοναδικό στόχο την πρόοδο και την κοινωνική αλληλεγγύη.



Ξάνθη 06-12-10,


Εκ μέρους της Κίνησης.


Πληροφορίες/Επικοινωνία: isidister@gmail.com

Σχετικά Άρθρα

Back to top button