Σαρωτική νίκη του ΠΑΣΟΚ και στην Ξάνθη

Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα που έβγαλαν το βράδυ της Κυριακής οι κάλπες των 234 Εκλογικών Τμημάτων του νομού Ξάνθης. Μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009 και στην περιοχή μας αναδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αύξησε ακόμη περισσότερο τα ποσοστά του ακόμη και από αυτό που έφερε στις Ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, όπου είχε πάρει 46,05%, ενώ στις εθνικές εκλογές του 2007 είχε πάρει 48, 90%.

Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα που έβγαλαν το βράδυ της Κυριακής οι κάλπες των 234 Εκλογικών Τμημάτων του νομού Ξάνθης. Μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009 και στην περιοχή μας αναδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ,  το οποίο αύξησε ακόμη περισσότερο τα ποσοστά του ακόμη και από αυτό που έφερε στις Ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, όπου είχε πάρει  46,05%, ενώ στις εθνικές εκλογές του 2007 είχε πάρει 48, 90%.


Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αύξησε τη δύναμή του δέκα μονάδες σε σύγκριση με το 2007, επιτυγχάνοντας το ποσοστό των 58,79%.


Στον αντίποδα το κόμμα της Ν.Δ. το οποίο υπέστη συντριπτική ήττα στο νομό Ξάνθης, μειώνοντας κατά πολύ τη δύναμή του από τις εθνικές εκλογές του 2007, όπου είχε λάβει 39,97 %.


Τώρα δεν κατόρθωσε να σταθεροποιηθεί ούτε στο φράγμα των 30 ποσοστιαίων μονάδων που είχε εξασφαλίσει στις τελευταίες Ευρωεκλογές.


Αυτή τη φορά οι ψηφοφόροι του νομού της έδωσαν 26,20%, σε έναν άλλοτε για χρόνια γαλάζιο νομό.


Όσο για τα μικρά κόμματα, το ΚΚΕ υπέστη μικρές απώλειες καθώς από το 3,53% που είχε πάρει το 2007, στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 μείωσε τη δύναμή του στο 2,75%.


Τα δυο άλλα μικρά κόμματα διπλασίασαν σχεδόν τα ποσοστά τους, ο ΣΥΡΙΖΑ από 2,51% στις προηγούμενες εθνικές, έφτασε τώρα στο 4,56% και ο ΛΑΟΣ από 2,76% ανέβασε τη δύναμή του στο 4,41%.


Επίσης σε ότι αφορά το γενικό σχολιασμό των αποτελεσμάτων, θα πρέπει να επισημανθεί και η σημαντική αποχή με το ποσοστό στην Ξάνθη να ξεπερνά το 30%.


Από τους 113.207 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στους εκλογικούς καταλόγους του νομού προσήλθαν την Κυριακή 4 Οκτωβρίου για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο οι 77.899 πολίτες του νομού.


Στο μεταξύ σε νύχτα θρίλερ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρας, εκτυλίχθηκε η βραδιά της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και συγκεκριμένα η σταυροδωσία για τους δυ υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτη Ξυνίδη και Παναγιώτη Σγουρίδη, καθώς έδιναν μάχη στήθος με στήθος για το ποιος θα κέρδιζε τη δεύτερη έδρα.


Τελικά το τοπίο ξεκαθάρισε περίπου στις δυο το πρωί υπέρ του Σωκράτη Ξυνίδη, ο οποίο  είναι βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη έδρα, ενώ την πρώτη κατέλαβε εκ νέου ο Μάντατζη Τσετίν με 17270 ψήφους.


Όσο για τον μακροβιότερο βουλευτή της Ξάνθης, το 1989 πρωτοεκλέχθηκε, τον Παναγιώτη Σγουρίδη, αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε, αν και κατόρθωσε να αυξήσει αρκετά τον αριθμό των ψήφων από αυτές που είχε λάβει το 2007, φτάνοντας τώρα στις 9022, έδωσε έναν αξιοπρεπή και σκληρό αγώνα βασιζόμενος αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Υπέστη ήττα από τον κ. Ξυνίδη, ο οποίος είχε το ατού του νέου προσώπου που κατεβαίνει για πρώτη φορά προσδοκώντας να φέρει ένα άλλο κλίμα στα πολιτικά δρώμενα του τόπου.


Για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. τα πράγματα ήταν πιο εύκολα, καθώς από νωρίς η υποψηφιότητα του Αλέξανδρου Κοντού ήταν αυτή που κέρδισε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του χώρου της Ν.Δ., καταγράφοντας όμως σημαντικές απώλειες, αφού έπεσε κατά πολύ κάτω από τις 14.000 περίπου ψήφους που είχε λάβει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Αυτή τη φορά συγκέντρωσε 10.744 ψήφους.


Αξιοπρεπής ήταν και η παρουσία της Γεωργίας Ανδρέου στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., η οποία αν και γυναίκα -οι ψηφοφόροι άντρες και γυναίκες δεν ψηφίζουν εύκολα γυναίκα- που κατέβαινε για πρώτη φορά σε μια εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα χωρίς επαρκή χρόνο προετοιμασίας, έλαβε 4.166 ψήφους.


Σε ότι αφορά τώρα τους μειονοτικούς υποψηφίους, αλλά και στα όσα προηγήθηκαν πριν από την προκήρυξη των εκλογών στο χώρο της μειονότητας με τη στάση του κ. Μάντατζη Τσετίν -κυρίως τη σχέση του με τη Συμβουλευτική Επιτροπή-, αλλά και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με τις δυο υποψηφιότητες των Ζεϊμπέκ Χουσεϊν και Μαλκότς Χασάν, οι οποίες προωθούνταν ως οι αρεστές από τα όργανα της Μειονότητας και των όσων συνέβησαν π.χ. ανέγερση μιναρέ σε τζαμί της περιοχής Σαμακώβ, η ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων της Κυριακής προκάλεσαν έκπληξη. Καθώς όχι μόνο δεν υπέστη φθορά η υποψηφιότητα του κ. Μάντατζη Τσετίν, αλλά κατέγραψε και σημαντική αύξηση των ψήφων που έλαβε σε σχέση με αυτές του 2007, που ήταν περίπου 15.000, αυτή τη φορά συγκέντρωσε 17270 σταυρούς.


Εύλογο λοιπόν ήταν να δημιουργηθούν πολλά ερωτηματικά για κατευθυνόμενες ψήφους, για το ποια τελικά ήταν η αρεστή υποψηφιότητα της Συμβουλευτικής Επιτροπής και του Τουρκικού Προξενείου, αλλά και ο ρόλος όλων των υπολοίπων μειονοτικών υποψηφίων τόσο της Ν.Δ., όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.


Και αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του και τα όσα είχε δηλώσει  η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. Ζεϊμπέκ Αισέλ  σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ” για τη μειονότητα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά “εμείς οι μειονοτικοί δεν πρέπει να είμαστε και πολύ πορωμένοι με τα κόμματα, γιατί ευτυχώς ή δυστυχώς όλα τα κόμματα έχουν την ίδια πολιτική γραμμή για τη μειονότητα” τότε δικαιολογημένα υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός αναφορικά με το κατά πόσο ελεύθερα ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα οι ψηφοφόρο της μειονότητας.


                                                              Δέσποινα Γκούμα


Σχετικά Άρθρα

Back to top button