“Η αποχή έστειλε το μήνυμα…”.”

Η 7η Νοεμβρίου πέρασε στην ιστορία, τώρα σειρά έχει η 14η του μηνός…. Κοινώς οι πολίτες αποφάσισαν να ξεκαθαρίσουν το ποιον πραγματικά είναι αυτόν που θέλουν στο δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης στα της αυτοδιοίκησης της Καλλικράτειας εποχής…. Με τον εκλογικό νόμο να θέλει το νικητή να κόβει το νήμα με το 50 συν ένα, τον ανταγωνισμό που επικρατούσε, την πόλωση και πολύ περισσότερο την πολιτική κρίση και φυσικά την οργή και θυμό των ψηφοφόρων που μεταφράζεται σε αμφισβήτηση, διαμαρτυρία ή αδιαφορία και αποχή, δεν ήθελε και πολύ εξυπνάδα για να καταλάβει κανείς ότι οι κάλπες δε θα έμπαιναν από την πρώτη Κυριακή στο ράφι…..

Η 7η Νοεμβρίου πέρασε στην ιστορία, τώρα σειρά έχει η 14η  του μηνός….

 Κοινώς οι πολίτες αποφάσισαν να ξεκαθαρίσουν το ποιον πραγματικά είναι αυτόν που θέλουν στο δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης  στα της αυτοδιοίκησης της Καλλικράτειας εποχής….


 Με τον εκλογικό νόμο να θέλει το νικητή να κόβει το νήμα με το 50 συν ένα, τον ανταγωνισμό που επικρατούσε, την πόλωση και πολύ περισσότερο την πολιτική κρίση και φυσικά την οργή και θυμό των ψηφοφόρων που μεταφράζεται σε αμφισβήτηση, διαμαρτυρία ή αδιαφορία και αποχή, δεν ήθελε και πολύ εξυπνάδα για να καταλάβει κανείς ότι οι κάλπες δε θα έμπαιναν από την πρώτη Κυριακή στο ράφι…..


 Τουτέστιν ψηφοφόροι μου το ραντεβού με το εκλογικό τμήμα που ψηφίσατε ανανεώνεται για μια δεύτερη επίσκεψη, έτσι για να κλείσει και η υπόθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών….


 


 

Από τον πρώτο γύρο των εκλογών, τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και σε τοπικό ήταν το μεγάλο ποσοστό της αποχής, που στο νομό ξεπέρασε και το 30%, αλλά και ο μεγάλος αριθμός των άκυρων και των λευκών…. 

 Ο συνδυασμός λοιπόν με επικεφαλής την “αποχή” ήταν  και πάλι ο μεγάλος νικητής….


 Τελικά το εκλογικό σώμα έχει αλλάξει συμπεριφορά και δε διστάζει να εκφράσει τη διαμαρτυρία του για αυτά που ταλανίζουν την καθημερινότητα του, στέλνοντας μηνύματα προς την πολιτική ηγεσία της χώρας με την αποχή του από την κάλπη….


 Κάτι που το έδειξε έντονα στις προηγούμενες εθνικές εκλογές και το συνέχισε και τώρα…..


 Βέβαια το ερώτημα αν πράττουν ορθώς οι πολίτες με το να μην εξασκούν το αναφαίρετο δημοκρατικό τους δικαίωμα, αυτό του εκλέγειν και αν τελικά πετυχαίνουν το στόχο τους, αποβαίνοντας αυτό προς όφελός τους, τυγχάνει πολλαπλών απαντήσεων και ερμηνειών …..


 


 

Η ουσία είναι ότι οι κάλπες θα στηθούν και δεύτερη Κυριακή….

 Ευτυχώς στην ώρα τους και όχι στις 12 Δεκεμβρίου και διπλές όπως σκεφτόταν ο πρωθυπουργός….


 Τις εθνικές εκλογές τις γλυτώσαμε-αν και εγώ προσωπικά το είχα δεδομένο ότι δε θα προσέφευγε σε αυτή τη λύση ο Παπανδρέου-….


 Ο οποίος πρωθυπουργό το ξανασκέφτηκε καλά, μελέτησε τα αποτελέσματα των προχθεσινών εκλογών και το βράδυ της Κυριακής ανακοίνωσε ότι δε θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές,  αφού πήρε στα σοβαρά το μήνυμα των πολιτών…..


 Η απορία της στήλης είναι για το ποιο μήνυμα έλαβε υπόψη του, αυτών που πήγαν και ψήφισαν, ή εκείνων που προτίμησαν να την αράξουν στον καναπέ…..;


 Όπως και να έχει, εκείνος θεωρεί ότι ο λαός του έστειλε θετικό  μήνυμα…


 “Ο λαός επιβεβαίωσε ότι θέλει και σήμερα την αλλαγή. Από αύριο συνεχίζουμε τη δουλειά μας. Εμείς προχωράμε και δε σταματάμε”….


 Το ίδιο θετικά κρίνουν για τον εαυτό τους τα εκλογικά αποτελέσματα και τα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης…..


 Το καθένα λοιπόν αναλύει και ερμηνεύει κατά το δοκούν τα όσα έβγαλαν οι κάλπες της πρώτης Κυριακής….


 Για να δούμε αν θα συνεχίσουν να λένε τα ίδια και από αυτά που θα βγάλουν την επόμενη Κυριακή…..


 


 

Είχαμε εκλογές στις  13 περιφέρειες της χώρας και καμία δεν ανάδειξε τους πρώτους αιρετούς περιφερειάρχες από την πρώτη Κυριακή, τουλάχιστον αυτό ίσχυε μέχρι την ώρα που γραφόταν τούτη η στήλη…..

 Η αλήθεια είναι πως για να εξασφαλίσεις από την πρώτη Κυριακή το 50 συν ένα, αποτελεί έναν πραγματικό άθλο και από την άλλη αν θέλεις πραγματικά να μιλάς για πλειοψηφία, και να έχεις στο πλευρό σου το 50% των ψηφοφόρων που πήγαν και ψήφισαν, καλώς έχει έτσι όπως έχει τούτος ο νόμος του Ραγκούση…..


 Αλλά από την άλλη, υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές που μιλούν για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και συναλλαγές όταν ακολουθεί  δεύτερος γύρος αναμέτρησης μεταξύ των δυο τελικών μονομάχων…..


 Στη δική μας περιφέρεια πραγματικά εξελίχθηκε ένα θρίλερ για γερά νεύρα ανάμεσα στην Περιφερειακή Αναγέννηση και την Κοινωνική Συμμαχία, που αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη  Κυριακή….


 Παυλίδης ή Γιαννακίδης, ιδού η απορία….


 Συσπείρωση ή αποχή για το δεύτερο γύρο των εκλογών στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ…..;


 Τελικά ήταν οι δυσαρεστημένοι  και θυμωμένοι Πασόκοι που δεν προσήλθαν να ψηφίσουν την περασμένη Κυριακή επιλέγοντας το κόμμα της αποχής και οδήγησαν τα πράματα εδώ…..;


 Την απάντηση θα την πάρουμε στις 14 Νοεμβρίου….


 

Όσο για το Δήμο Ξάνθης μπορεί και εκεί να κρίνεται ο νικητής στο δεύτερο γύρο, όμως η διαφορά μεταξύ των μονομάχων είναι μεγάλη οπότε είναι και πιο εύκολα τα δεδομένα για το συνδυασμό που προηγείται…..

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button