Έργα σταθμοί για τους δήμους από τους δημάρχους τους τα 3,5 χρόνια της θητείας τους.

Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει. Είναι γεγονός ότι τα στελέχη των παρατάξεων κινούνται στους χώρους από όπου θα μπορέσουν να «ψαρέψουν» ψήφους προκειμένου την επόμενη τετραετία να κάνουν αυτά που ενώ ήταν στην διοίκηση των δήμων δεν πρόλαβαν να τα κάνουν αλλά προτίθενται να τα κάνουν την επόμενη τετραετία αν οι συνδημότες τους, τους ξαναβάλουν στον δημαρχιακό θώκο.
Ο Αγώνας σε μια προσπάθεια ενημέρωσης συνομίλησε με τους δημάρχους του νομού μας οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν ως όπλο τους τα πεπραγμένα της προηγούμενης θητείας τους προκειμένου να ζητήσουν από τους συνδημότες τους την ανανέωση της θητείας τους στις εκλογές της 9ης Νοεμβρίου.

 


Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει. Είναι γεγονός ότι τα στελέχη των παρατάξεων κινούνται στους χώρους από όπου θα μπορέσουν να «ψαρέψουν» ψήφους προκειμένου την επόμενη τετραετία να κάνουν αυτά που ενώ ήταν στην διοίκηση των δήμων  δεν πρόλαβαν να τα κάνουν αλλά προτίθενται να τα κάνουν την επόμενη τετραετία αν οι συνδημότες τους, τους ξαναβάλουν στον δημαρχιακό θώκο.


Ο Αγώνας σε μια προσπάθεια ενημέρωσης συνομίλησε με τους δημάρχους του νομού μας οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν ως όπλο τους τα πεπραγμένα της προηγούμενης θητείας τους προκειμένου να ζητήσουν από τους συνδημότες τους την ανανέωση της θητείας τους στις εκλογές της 9ης Νοεμβρίου.


 


ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΞΑΝΘΗΣ


 


1 Κοινωνικός τομέας


α. Βρεφονηπιακοί σταθμοί τρείς νέοι βρεφικοί σταθμοί


β. Μέριμνα για τους ηλικιωμένους και ειδικές πληθυσμιακές μονάδες, αποκατάσταση παλιννοστούντων.


2. Ενοποίηση των πλατειών.


3. Έργα ΔΕΥΑΞ


α. Βιολογικός καθαρισμός.


γ. Δίκτυα ύδρευσης


4. Δεκάδες περιφερειακά έργα και παρεμβάσεις


 


 


 


 Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης σε μία προσπάθεια να ξεχωρίσει κάποια από τα σημαντικότερα έργα στον Μητροπολιτικό δήμο ανέφερε ότι τα έργα είναι πάρα πολλά ξεκίνησε από τους βρεφονηπιακούς όπου φιλοξενούνται σήμερα 700 παιδιά συνδημοτών μας που πριν από μερικά χρόνια δεν ξεπερνούσαν τα 300 με 400 παιδιά χάρις στην δημιουργία τριών νέων βρεφικών σταθμών. Στην συνέχεια ο δήμαρχος Ξάνθης αναφέρθηκε στα προγράμματα για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, τις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες και φυσικά στην αποκατάσταση των παλιννοστούντων.


Στη συνέχεια αναφέρει ότι δημιουργείται μία καινούρια πόλη με ένα πλήθος αναπλάσεων οδών και κοινοχρήστων χώρων με κυριότερο έργο την ενοποίηση της κεντρικής πλατείας με την πλατεία διοικητηρίου και των διαφόρων πεζοδρόμων στο κέντρο της πόλης σε συνδυασμό με την αγορά του κτιρίου της τράπεζας της Ελλάδος και την λειτουργία του σύντομα ως κεντρικού δημαρχείου. «Μπορώ να πω πώς το κέντρο της πόλης μας είναι όμορφο λειτουργικό ελκυστικό». Τονίζει δε ότι προσελκύει τους Ξανθιώτες αλλά και τους επισκέπτες και ανεβάζει την κίνηση στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης θεωρεί πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στην οικονομικοκοινωνική ζωή του τόπου μας τα έργα της ΔΕΥΑΞ για την εξασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων πόσιμου ύδατος και άριστης ποιότητας: «Ας μην ξεχνάμε πώς είμαστε ο δεύτερος δήμος που έχουμε εργοστάσιο επεξεργασίας νερού».


Η δημιουργία νέου βιολογικού καθαρισμού λυμάτων. Είναι ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό το οποίο συντελεί στην προστασία της δημόσιας υγείας και παράλληλα εκσυγχρονίζεται  και ο παλιός ώστε να εξυπηρετηθεί και η ευρύτερη περιοχή.


 


ΑΝΕΡΓΕΙΑ: «Πιστεύω πώς κάποια στιγμή η Κυβέρνηση πρέπει να μας λύσει τα χέρια για να μπορέσουμε να κάνουμε και κάποια προγράμματα ανέργων».


 


Ακολούθως ο κ. Στυλιανίδης απαντώντας στο ερώτημα ποιες δυνατότητες έχει ο δήμος Ξάνθης να στηρίξει τους συνδημότες μας μέσα σε αυτό το άσχημο οικονομικό πάζλ που έχει διαμορφωθεί λόγω της κρίσης απάντησε λέγοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δυστυχώς στην ουσία δεν ασκεί διοίκηση και είναι υποχρεωμένος να εκτελεί τις εντολές της κυβέρνησης ή της Κεντρικής διοίκησης. «Δεν μπορεί ο δήμος από μόνος του να δημιουργήσει θέσεις εργασίας διότι υπάρχει γενικότερη αναστολή αλλά νομίζω πώς εμμέσως με τα διάφορα έργα που εκτελούμε απασχολείτε ένα σημαντικό εργατοτεχνικό προσωπικό της δικής μας κοινωνίας και μέσα από αυτά τα έργα κινούνται και πάρα πολλά άλλα επαγγέλματα  που αφορούν την βιοτεχνία, βιομηχανία αλλά και το εμπόριο. Πιστεύω πώς κάποια στιγμή η Κυβέρνηση πρέπει να μας λύσει τα χέρια για να μπορέσουμε να κάνουμε και κάποια προγράμματα απασχόλησης ανέργων, διότι απ όσο γνωρίζουμε η ανεργία καλπάζει και αν έρθετε μία ημέρα στο δημαρχείο θα δείτε πλήθος συμπολιτών μας που συρρέει καθημερινά ψάχνοντας δουλειά να συμπληρώσει κάποια μεροκάματα για να έχει την ασφάλεια υγείας. Εμείς σαν δήμος αλλά και πάρα πολλοί δήμοι προτιθέμεθα να βοηθήσουμε όμως είναι καθαρά θέμα της κυβέρνησης να ενισχύσει τα οικονομικά μας τα οποία, βεβαίως και υπάρχει καταγγελία της ΚΕΔΚΕ για αυτό το ζήτημα, που αναφέρει ότι τα οικονομικά μας έχουν συρρικνωθεί κατά 40% από τους (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους) ΚΑΠ.»


 


ΣΕΚΑΠ: «Αυτή τη στιγμή δεν ενδείκνυται για πολιτική εκμετάλλευση»


 


Ερωτώμενος ο δήμαρχος Ξάνθης για τις εξελίξεις πού δρομολογούνται με επίκεντρο την ΣΕΚΑΠ και την πιθανή δημιουργία και άλλων ανέργων στην περιοχή μας ο δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης είπε: «Με τις δηλώσεις δεν γίνεται τίποτα. Αυτό το θέμα με την  καπνοβιομηχανία θα έλεγα ότι είναι τεράστιο και δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε ενδεχομένως με μία δήλωση που χαϊδεύει τα αυτιά. Νομίζω πώς θα πρέπει να υπάρξει μία συντονισμένη κίνηση όλων των φορέων με επικεφαλής τους βουλευτάς και ιδιαίτερα τους Κυβερνητικούς για να μην έχουμε την εξέλιξη και τα παρατράγουδα στα άλλα συνεταιριστικά εργοστάσια».


ΑΓΩΝΑΣ: «Ο δήμαρχος της Ξάνθης θα στηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες»;


ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Όχι μόνο σαν δήμαρχος αλλά και σαν πρόεδρος της ΤΕΔΚ και όλη η ΤΕΔΚ και ήδη το έχω θέσει θέμα στην Τοπική Ένωση Δήμων ΚΑΙ Κοινοτήτων και όλοι οι συνάδελφοι είμαστε διατεθειμένοι να μην μείνουμε σε δηλώσεις. Θεωρώ ότι το θέμα της ΣΕΚΑΠ δεν ενδείκνυται για πολιτική εκμετάλλευση».


  


 


ΝΙΚΟΣ ΖΛΑΤΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΒΙΣΤΩΝΙΔΟΣ


Ο Δήμαρχος Βιστωνίδος Νίκος Ζλάτκος ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι ο δήμος έκανε πολύ περισσότερα έργα από τα οποία ήρθαν στην επιφάνεια της δημοσιότητας. Ακολούθως ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην προσπάθεια του να συμαζέψει τα οικονομικά του δήμου όπου η αρχή αναλώθηκε πάνω από ενάμιση χρόνο. Από εκεί και πέρα με έναν πολύ καλό προγραμματισμό επιτεύχθηκε ο ξεπερασμός των όποιων οικονομικών και οργανωτικών προβλημάτων και να μπούνε σε μία παραγωγική διαδικασία.


 


1. Νοικοκύρεμα των οικονομικών


2. Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης


3. Κέντρο Λαογραφικής Ενότητας Θράκης Κύπρου στο χωριό Αυξέντιο


4 αναπαλαίωση της καπναποθήκης στην Γεννησέα.


5 Παρατηρητήρια λίμνης Βιστωνίδας


 


Αναφερόμενος σε ένα από τα κυριότερα έργα που επιτελέστηκαν την περίοδο που αυτός ήταν στο τιμόνι του δήμου θεωρεί ότι η αντικατάσταση του παλαιού δικτύου ύδρευσης που αποτελούνταν από σωλήνες αμιάντου.


Είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που στο χωριό λειτούργησε το Κέντρο Λαογραφικής Ενότητας Θράκης Κύπρου. «Νομίζω ότι είναι ένα σημαδιακό έργο στον πολιτισμό  και στην κοινωνικότητα όχι μόνο της περιοχής αλλά και της Θράκης γενικότερα. 


Επίσης ο δήμαρχος Νίκος Ζλάτκος θεωρεί σημαντική την παρέμβαση στον χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων στα παρατηρητήρια της λίμνης Βιστωνίδας σε μία προσπάθεια ανάδειξης του φυσικού πλούτου.


Τέλος ο δήμαρχος Βιστωνίδας ανέφερε ότι μέχρι την λήξη της θητείας της η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να παράγει έργο και να θεμελιώσει νέο.


 


ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΓΓΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΚΗΣ


 


Ο κ. Αγγά αναφέρει ότι ήταν αρκετές οι παρεμβάσεις που έκανε η δημοτική αρχή αλλά δηλώνει ατυχία λόγω γραφειοκρατίας και πολιτικοοικονομικών  ανακατατάξεων στην Κεντρική διοίκηση δεν επέτρεψαν έργα ώριμα με έτοιμες μελέτες να μην χρηματοδοτηθούν, όμως βάζει στόχο την υλοποίησή τους αν μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου επανεκλεγεί.


 



  1. Αποκατάσταση των χωματερών.

  2. Καθυστέρηση στο μεγάλο έργο του βιολογικού του Εχίνου

  3. Δημοπράτηση του εσωτερικού δικτύου υδρευσης των οικισμών τοθ δήμου Μύκης

  4. Δημιουργία δεξαμενών για πόσιμο νερό.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μύκης η αποκατάσταση των χωματερών σε 17 σημεία του ορεινού όγκου ήταν ένα από τα βασικά και σπουδαία έργα και έχει αποκατασταθεί η χωματερή του Εχίνου.


Ένταξη σε πρόγραμμα για τον βιολογικό του Εχίνου και ο λόγος ήταν ότι υπήρχε διαφωνία για την  αγορά του ακινήτου που χρειαζόταν  απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ήθελε τις ψήφους των 2/3 των συμβούλων οπότε και δεν πέρασε με αποτέλεσμα να καθυστερεί ένα ώριμο έργο. «Δεν μπόρεσα να το περάσω από το δημοτικό Συμβούλιο, θα το ξαναβάλω όμως και ευελπιστώ ότι θα το περάσω. Είναι ένα έργο αξίας 300 εκ. Υπάρχει μία ολοκληρωμένη μελέτη και πιστεύω ότι θα το δημοπρατήσουμε».


Ακολούθως ο κ. Αγγά αναφέρθηκε στην δημοπράτηση του εσωτερικού δικτύου των οικισμών του δήμου όπου θεωρεί ότι είναι ένα από τα βασικότερα έργα της θητείας του. Ένα έργο με ολοκληρωμένη την μελέτη του, ήρθαν τα χρήματα στο πρόγραμμα «Θησέας» αλλά η αγορά του χώρου διάθεσης του έργου δεν υλοποιήθηκε. Αποτέλεσμα να παγώσουν τα χρήματα στον «Θησέα» να τα πάρουν πίσω και δυστυχώς «κρεμάστηκε» ο δήμος.


Στη συνέχεια για την επίλυση της επιτακτικής ανάγκης για πόσιμο νερό στους οικισμούς του δήμου όπου λόγω της μορφολογίας του ανάγλυφου είναι αδύνατο να αναπτυχθούν δίκτυα μεταφοράς του σε όλους τους οικισμούς η δημιουργία υδατοδεξαμενών έχουν τον κύριο λόγο από άποψης υλοποίησης έργων υποδομών. «Κάναμε δεκαεφτά δεξαμενές οι οποίες δεν συνδέθηκαν ακόμη στο 100% των εσωτερικών δικτύων του οικισμού. Κάποιες από αυτές τις δεξαμενές συνδέθηκαν και γίνεται προσπάθεια να συνδεθούν όλες».


Σύμφωνα όμως με τον δήμαρχο Μύκης κ. Αγγά αυτό δεν επαρκεί και εξακολουθεί ως σοβαρό πρόβλημα να το έχει ψηλά στις προτεραιότητές του. Η πραγματοποίηση μίας γεώτρησης στο χωριό Μάνταινα κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να βοηθηθεί το σύστημα υδροδότησης στον δήμο του. Όπου ελπίζει με την σύνδεση και την πλήρωση της μεγάλης δεξαμενής που κατασκεύασε ο δήμος θα λύσει εν πωλείς αρκετά από τα προβλήματα των συνδημοτών του.


ΑΓΩΝΑΣ: Να υποθέσουμε κύριε δήμαρχε ότι αν ξαναεκλεγείται στις εκλογές του Νοεμβρίου θα «κυνηγήσετε» αυτά τα έργα»;


ΑΓΓΑ ΜΟΥΣΤΑΦΑ: «Έχουμε πληρώσει 130.000 ευρώ για την μελέτη του βιολογικού του Εχίνου άλλα τόσα και παραπάνω για το δίκτυο είναι έργα που δεν τα εγκαταλείπει κανείς».


 


ΕΥΑ ΤΣΑΚΙΡΗ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ


 


Σύμφωνα με την δήμαρχο Αβδήρων τα έργα που υλοποίησε τα τελευταία 3,5 χρόνια της θητείας της και που όπως είναι φυσικό να τα χρησιμοποιήσει και ως όπλα κατά την προεκλογική περίοδο από όποιο μετερίζι του προεκλογικού αγώνα και αν βρίσκεται, όπως δηλώνει με νόημα.


 



  1. Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης

  2. Κέντρο Υγείας Αβδήρων

  3. Έργα υποδομών

 


Σύμφωνα με την κυρία Τσακίρη ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχει πραγματοποιήσει όσο καιρό είναι στο τιμόνι του δήμου είναι η αντικατάσταση του δικτύου Ύδρευσης σε όλους τους οικισμούς του δήμου καθώς και την αποκατάσταση του παλαιού δικτύου.


 


Θεωρεί παιδί της το Κέντρο Υγείας Αβδήρων


 


Όπως όμως είναι φυσικό δεν ήταν δυνατόν να μην μιλήσει για το κέντρο Υγείας των Αβδήρων το οποίο θεωρεί «παιδί» της.


Ο αγώνας, η αγωνία και ο συντονισμός των ενεργειών για να ενταχθεί αυτό το τεράστιας σημασία έργο στο Γ ΚΠΣ  και η αποπεράτωσή του σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα καθώς και η λειτουργία του.


Ερωτηθείσα από τον «ΑΓΩΝΑ» αν νοιώθει περήφανη για αυτή την συνεισφορά της στους κατοίκους της περιοχής απαντά μονολεκτικά. «Το θεωρώ παιδί μου με την έννοια της μάνας που αγαπά το παιδί της».


 


Ανάσα για την καθημερινότητα των συνδημοτών μας τα έργα και οι παρεμβάσεις μας


 


Εκτενή αναφορά έκανε στην δημιουργία έργων υποδομής στους οικισμούς που βοηθούν στην ανάδειξη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Αναφερόμενη στις πεζοδρομήσεις και τις ασφαλτοστρώσεις στους οικισμούς, οι παρεμβάσεις στα γραφικά σοκάκια των Αβδήρων, οι αναπαλαιώσεις των κτιρίων για χρήση κοινωνικού αλλά και πολιτισμικού σκοπού όπως είναι το αντιλογίας δόμος, η παλαιά δεξαμενή.


Οι σοβαρές παρεμβάσεις που έγιναν στο δημαρχείο παρουσιάζοντας την γοητευτική πράγματι  εικόνα την κάνουν και νοιώθει λέγοντας ταπεινά: «Προσπαθήσαμε για το καλλίτερο. Θέλω να πιστεύω ότι κάναμε κάτι για να ελαφρύνουμε την καθημερινότητά τους». 


 


Στην προσπάθειά μας να καταγράψουμε τις προσπάθειές τους επικοινωνήσαμε με όσο το δυνατόν περισσότερους δημάρχους. Ελπίζουμε στην νέα μας προσπάθεια ανάδειξης των έργων τους προς ενημέρωση των αναγνωστών μας να επικοινωνήσουμε με όλους τους δημάρχους του Νομού μας.


 


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ


 


 


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button