“Τα προεκλογικά δωράκια…”

Ξέρετε κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές αρχίζουν απλόχερα κα οι παροχές…. Τι και αν υποτίθεται τα κρατικά ταμεία είναι άδεια, υπάρχουν και αυτά που είναι για ειδικές περιπτώσεις….. Από την άλλη υπάρχουν και παροχές σε είδος……. Γενικά το θέμα είναι να βρεθεί τρόπος να δοθεί κάτι στους ψηφοφόρους, άσχετα αν είναι μεγάλο ή μικρό…..

Ξέρετε κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές αρχίζουν απλόχερα κα οι παροχές….


Τι και αν υποτίθεται τα κρατικά ταμεία είναι άδεια, υπάρχουν και αυτά που είναι για ειδικές περιπτώσεις…..


Από την άλλη υπάρχουν και παροχές σε είδος…….


Γενικά το θέμα είναι να βρεθεί τρόπος να δοθεί κάτι στους ψηφοφόρους, άσχετα αν είναι μεγάλο ή μικρό…..


Και μάλιστα να δοθεί στο κατάλληλο timing……διαμορφώνοντας έτσι και το ανάλογο κλίμα  προς όφελος του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος…..


Το παν είναι η εντύπωση που χαράσσεται στον εγκέφαλό μας λίγο πριν  από την κάλπη….


Και αν αυτή είναι θετική, τότε τόσο το καλύτερο……


Σε μια περίοδο χρόνιας λιτότητας και περικοπής των πάντων-πριν και μετά της περιβόητης διεθνούς οικονομικής κρίσης- οι πολίτες πλέον έχουν φτάσει στο σημείο να εύχονται να προκηρύσσονται πιο συχνά εκλογές…..



όΚαλά στην Ελλάδα δε χρειάζονται και πολλές ευχές, γιατί έτσι όπως καταγράφεται στην πολιτική μας ιστορία η διενέργεια εκλογών, την τετραετία σπανίως την συμπληρώνουν οι κυβερνήσεις…..


Τέλος πάντων, το θέμα δεν είναι να καταφέρει ένα κόμμα  να ολοκληρώσει την τετραετία, αλλά όταν έρχεται η ώρα των εκλογών να βρίσκεται στην εξουσία….


Βέβαια αυτονόητο είναι πως θα είναι κυβέρνηση, αφού αυτό αποφασίζει και το πότε θα  στηθούν οι κάλπες…..


Η εκάστοτε λοιπόν κυβέρνηση και στην προκειμένη περίπτωση αυτή της Ν.Δ., αφού ζύγισε τα πράγματα και προέταξε πάνω από το κομματικό το εθνικό συμφέρον, όπως η ίδια δήλωσε, αποφάσισε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές…..


Μόνο που φρόντισε προηγούμενος να προετοιμάσει κατάλληλα και τη διάθεση των ψηφοφόρων…..


Άφησε για λίγο στην άκρη τη σκληρή πολιτική της λιτότητας-μην ακούτε αυτά που λέει προεκλογικά για ακόμη δυο χρόνια λιτότητας και μετά θα έρθει η ώρα να απολαμβάνουμε τις περιβόητες παροχές και αυξήσεις -και σήμανε συναγερμό στους μηχανισμούς των υπουργείων που είναι πιο κοντά στους πολίτες να βρουν τρόπους να δώσουν  παροχές……


 



Και έτσι λοιπόν μεσούσης της προεκλογικής περιόδου άρχισαν να δίδονται και τα γνωστά προεκλογικά δωράκια……


Τα επέδωσαν είτε ατομικά στον καθένα π.χ. Stage, επιταγές για φορητούς υπολογιστές στους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, προσωπικές χάρες με αποσπάσεις κα μεταθέσεις, κ.α, είτε συνολικά με ομαδικές επιστολές όπως για παράδειγμα στους δικαιούχους του ΟΕΚ και ειδικότερα στους δανειολήπτες του……


Μια χαρά λοιπόν δούλεψαν οι μηχανισμοί, κεκαλυμμένοι πάντοτε και με τη δικαιολογία ότι μπορεί να βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι σταματά και η λειτουργία του κράτος και των υπηρεσιών του που καλούνται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών……


Έτσι το Υπουργείο Παιδείας, και το υπουργείο Απασχόλησης ρίχτηκαν για τα καλά στη μάχη της διαμόρφωσης θετικού κλίματος για τη Ν.Δ και το κυβερνητικό της έργο….


Η Φάνη Πάλλη -Πετραλιά παραδείγματος χάρη σήκωσε τα μανίκια της και έπιασε δουλειά…….δίνει αγώνα για την επανεκλογή της αλλά, και για τη νίκη του κόμματός της…..


Η οδός που ακολούθησε αυτή η γνωστή πεπατημένη που ακολουθούν όλοι οι πολιτικοί εδώ και χρόνια πολλά και με τη γνωστή ρήση ότι ….ο σκοπός αγιάζει τα μέσα…….


Έτσι λοιπό κάλεσε και αυτή τον πρόεδρο του ΟΕΚ, του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας,  να στείλει προσωπικές επιστολές σε όλους τους πολίτες, στους μεθαυριανούς ψηφοφόρους δηλαδή, όπου θα τους λέει τα χαρμόσυνα νέα για τα δάνειά τους……


Ποια είναι αυτά τα νέα; Όχι δηλαδή πως θα μου ξέφευγαν…..


Ας είναι καλά ο γείτονάς μου ο Μπάμπης, ο οποίος μου είπε τα ευχάριστα ……


Του έφεξε του Μπάμπη με το δάνειο που πήρε από τον ΟΕΚ……


Καθώς τώρα ο Οργανισμός και ο πρόεδρός του, του δίνει τη δυνατότητα να μειώσει τους τόκους του στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας που πήρε…..


 



Με επιστολή που έλαβε με ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου, τον ενημερώνουν ότι όσοι έλαβαν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο για την αγορά ή την ανέγερση πρώτης κατοικίας, πριν από το 2005, τώρα μπορούν να ζητήσουν τη μείωση του υπολογισμού του επιτοκίου, ώστε να είναι ίδιος με αυτόν που ακολουθούν τα επιτόκια  των μετά το 2005 εγκριθέντων επιδοτούμενων δανείων ΟΕΚ…..


Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως το νέο επιτόκιο θα είναι πιο χαμηλό, από αυτό που ισχύει για τα δάνεια πριν από τα 2005 και που ανέρχεται πάνω από 3%, καθώς θα βασίζεται σε αυτό της ΕΚΤ, το οποίο ανέρχεται σε 1%  σταθερό και το μάξιμουμ που μπορεί να φτάσει είναι το 1,80%……


Μάλιστα η διαδικασία τροποποίησης του επιτοκίου παρέχεται δωρεάν….


Ενώ όπως επισημαίνεται στην επιστολή που έλαβε ο γείτονας μου ο Μπάμπης, “σε κάθε περίπτωση πάντως η συνολική επιβάρυνση του δανειολήπτη μετά τη μείωση του επιτοκίου του δανείου είναι σαφώς μικρότερη από εκείνη που θα είχε διατηρώντας το σημερινό κυμαινόμενο επιτόκιο”…..


Τυχερός ο Μπάμπης- έστω και στο παρά πέντε – αλλά θα ήταν τόσο τυχερός αν δεν είχαμε εκλογές, ρωτώ εγώ……θα έπαιρνε το δωράκι του το προεκλογικό…..;


Πάντως τώρα που φτάσαμε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου, σταματάνε και τα δωράκια….. όσοι τυχεροί προλάβατε…..


Οι υπόλοιποι  στις επόμενες……


Σχετικά Άρθρα

Back to top button